Γιάννης Χαρούλης: «Ηλεκτρισμένη» παράδοση στον Σταυρό του Νότου

Παραδοσιακή μουσική και τολμηροί πειραματισμοί, σκοτεινές ενορχηστρώσεις και δυνατές ερμηνείες. Ο Γιάννης Χαρούλης ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στη σκηνή του Σταυρού του Νότου, για ένα πρόγραμμα που τα έχει όλα.
Γιάννης Χαρούλης: «Ηλεκτρισμένη» παράδοση στον Σταυρό του Νότου
της Φιλουμένας Ζλατάνου

«Πες μου γριά βροχή, από όσους ξέπλυνες, ποιοι ξανάρθαν αγιασμένοι», μας τραγούδησε ο Γιάννης Χαρούλης, καλωσορίζοντάς μας με πολύ κέφι και έντονη διαδραστική διάθεση στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου. Με τους μουσικούς του σε μεγάλα κέφια τραγούδησαν το ακυκλοφόρητο καινούριο τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου «Πλύστρα» για να μας εντάξει σε μια νυχτερινή διαδρομή που τα είχε όλα.

«Απόψε θέλω να μεθύσω» και «Της Λήθης το Πηγάδι» είχαν σειρά, με το θλιμμένο intro τσέλο στο δεύτερο, να κλέβει την παράσταση. Τα έξυπνα γεμίσματα των πνευστών και κυρίως της γκάιντας και του κλαρίνου χάιδεψαν τα αυτιά μας και έδωσαν άλλη πνοή στα τραγούδια. «Αν γυρέψουν οι καημοί», «Λασιθιώτικο», «Ανεμόσκαλα», «Σύννεφα του Γιαλού», «Μανούλα μου», «Ο τρελός», «Έλα πάρε με», «Μαύρη Πεταλούδα», «Τριανταφυλλάκι», «Ακροβάτης», «Χειμωνανθό», «Ερωτόκριτος», «Διάφανος», «Τα τσιγάρα», «Του ασώτου», «Του πρωινού», «Εκατόφυλλα», «Φάτα Μοργκάνα», «Συ μ’ έμαθες», «Όταν χαράζει» είναι μερικά από τα τραγούδια που ακούσαμε να ερμηνεύει με το χαρακτηριστικό του πάθος και τη βραχνάδα που τον διακρίνει.

Χαρμολύπη είναι η λέξη που περιγράφει το πρόγραμμα που μας ετοίμασε και μοιάζει με ένα νυχτερινό περίπατο στο δάσος. Με αρκετά σκοτεινές ενορχηστρώσεις σε πολλά τραγούδια, με πάντρεμα ηλεκτρικού και παραδοσιακού ήχου, ο Χαρούλης ακροβατεί σε πειραματισμούς στους οποίους δεν είναι όλοι μαθημένοι, κερδίζοντας όμως το στοίχημα του να κάνει sold out συναυλίες.

Σεμνός και δοτικός αγκαλιάζει το λαούτο του και κοινωνεί τη μουσική με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας και την εντύπωση πως δεν έχει «μυριστεί» τη δύναμη του κόσμου που έχει κερδίσει. Αυτό λειτουργεί στο να μη χάσει την αθωότητα της μουσικής και της ερμηνείας. Ανεπιτήδευτος και αυθεντικός, περνάει τα συναισθήματα στον κόσμο και συγχρόνως σε κάνει να είσαι επικεντρωμένος σε αυτόν και όχι στους διπλανούς σου και στα φιστίκια.

Στην ηλεκτρική κιθάρα έχει μαζί του τον Παύλο Συνοδινό ο οποίος μας εξέπληξε με την ερμηνεία του στο τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου «Το ‘69», ενώ μοιράστηκε μαζί μας και την «Αστάρτη» σε μία αρκετά σκοτεινή στιγμή της παράστασης. Τα φώτα συνόδευαν άψογα τα τραγούδια δημιουργώντας μία ψυχεδελική διάθεση στους θεατές που "κούμπωνε" με τις ενορχηστρώσεις.

Ένα πρόγραμμα από αυτά που ψυχαγωγούν πραγματικά και αφήνουν μία γεύση ιδιαίτερη, από έναν καλλιτέχνη που ξέρει να ισορροπεί τις ρίζες και τις επιρροές του και δε σταματά να ψάχνεται και να εξελίσσεται χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες του.

Από την Παρασκευή 4 Μαρτίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο
Στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου
Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος
Ώρα έναρξης: 22:30
τηλ. κρατήσεων: 210 9226975

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v