Physis – Γαια 2010: Μουσική και θέαμα με αγάπη για τη φύση

Μία πρωτότυπη οπτικοακουστική παράσταση με αφορμή την Ημέρα της Γης πρόκειται να παρακολουθήσουμε στις 20 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο συνθέτης και δημιουργός Γιώργος Βούκανος μιλά στο In2life για την ιδέα και το σκοπό της.
Physis – Γαια 2010: Μουσική και θέαμα με αγάπη για τη φύση
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, την Πέμπτη 22 Απριλίου, το Ινστιτούτο Τέχνης και Πολιτισμού Melody Spirit παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση το οπτικοακουστικό έργο Physis-Γαία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 20 Απριλίου 2010.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, πρόκειται για πρωτότυπη μουσική παράσταση, αφιερωμένη στη φύση και στο περιβάλλον, που τόσο σκληρά δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια από την τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας. Μέσα από αυτό το μουσικό οπτικοακουστικό ταξίδι στον χρόνο και στον πλανήτη που φιλοξενεί τον άνθρωπο, οι δημιουργοί σκοπεύουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για νέα ερεθίσματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Την μουσική και ενορχήστρωση του έργου έχει αναλάβει ο Γιώργος Βούκανος, το σενάριο είναι της Μαίρης Βούκανου, ενώ στους συντελεστές συναντάμε την Βίκυ Λέανδρος, την Abir Nehme και την φιλική συμμετοχή της Βίκυς Μαραγκάκη. Η εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί από την Melody Chamber Orchestra υπό την διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, το Φωνητικό Σύνολο Melody Voices υπό την διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, και το συγκρότημα Ethnic Spirit Band. Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ocean Future Society Jean Michael Cousteau.

Εν όψει της παράστασης Physis-Γαία, το In2life συνάντησε τον συνθέτη και δημιουργό Γιώργο Βούκανο, ο οποίος μίλησε για το πώς προέκυψε η ιδέα και τι στοχεύει με το συγκεκριμένο έργο.
- Πώς προέκυψε η ιδέα για το Physis-Γαία;

Το PHYSIS – ΓΑΙΑ είναι το πρώτο μέρος της μουσικής Τριλογίας μου με γενικό τίτλο PHYSIS, και είναι ένα μουσικό, ηχοχρωματικό ταξίδι στην ομορφιά της γης που μας φιλοξενεί. Η ιδέα ξεκίνησε από την αγάπη μου για το φυσικό περιβάλλον και επιδιώκω με την μουσική μου να εκφράσω μια νέα ελπίδα μέσα στην αγωνία και τον προβληματισμό του ανθρώπου για την επιβίωσή του και την σωτηρία του πλανήτη.

- Τι ακριβώς θα δούμε στην παράσταση;
Στο Physis – Γαία έχουμε την ένωση διαφορετικών μουσικών ακουσμάτων και ενορχηστρώσεων τα οποία με την βοήθεια της εικόνας και των μουσικών συνόλων δημιουργούν μια μοναδική οπτικοακουστική αίσθηση. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ελληνικού Ωδείου, το Συγκρότημα Porto Groova, η Ethnic Spirit Band, τα κείμενα της Μαίρης Βούκανου, υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Γιώργου Αραβίδη, θα μας ξεκλειδώσουν έναν κόσμο στην ομορφιά της γης, στην περιπέτεια επιβίωσης των έμβιων όντων, καθώς και στο τρομακτικό αύριο που πραγματικά μπορούμε να αλλάξουμε και να το μετατρέψουμε σε ένα βιώσιμο και ελπιδοφόρο μέλλον για τον άνθρωπο.

Η συμβολή της μεγάλης μας ερμηνεύτριας Βίκυ Λέανδρος, με την οποία έχω την τιμή και την χαρά να συνδέομαι μαζί της καλλιτεχνικά και φιλικά από την μεγάλη μας πρώτη συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο το 2003 με το έργο μου Παίδων Οράματα, μου δίνει τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα νέο μουσικό έργο για το κοινό. Η Βίκυ έχει μια απίστευτη καλλιτεχνική φλόγα, μια μοναδική ζεστασιά να βοηθά τον κόσμο γύρω της με μια αξιοσημείωτη απλότητα που πραγματικά την φέρνει κοντά στις καρδιές όλου του πλανήτη. Ανταποκρίθηκε αμέσως και αφιλοκερδώς στο άκουσμα να ενώσουμε όλοι τις φωνές μας και να τραγουδήσουμε για την Γη. Μαζί με την Βίκυ θα συμμετέχει η ταλαντούχα Abir Nehme από τον Λίβανο, την οποία απόλαυσε το ελληνικό κοινό το 2007 πάλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δικά μου τραγούδια.

- Ποια πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η συμβολή της μουσικής στο σεβασμό της φύσης;
Η μουσική, όπως και οι υπόλοιπες τέχνες, μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας μεγεθυντικός φακός που εστιάζει τόσο στο πρόβλημα όσο και στη λύση. Εμείς προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στις λύσεις και στην ελπίδα. Με μοναδικό μας όχημα έκφρασης την μουσική και την εικόνα θέλουμε να δώσουμε την ελπίδα ότι ακόμα τίποτα δεν χάθηκε, αλλά πρέπει να βιαστούμε. Πρέπει να έχουμε την πεποίθηση ότι την εναπομείνασα ομορφιά του πλανήτη μας πρέπει να την κληροδοτήσουμε, όσο μπορούμε αλώβητη, στις επόμενες γενναίες. Άλλωστε αν ο άνθρωπος μπορούσε να αφουγκρασθεί τους ήχους της φύσης και να δει τα απίστευτα χρώματά της, τότε θα μπορούσα να πω με βεβαιότητα ότι θα είχε δημιουργήσει το ωραιότερο μουσικό έργο που έχει γραφτεί στην ιστορία του από την αρχή της δημιουργίας και τον πιο όμορφο πίνακα ζωγραφικής που έχει δημιουργηθεί ποτέ. Μην ξεχνάμε ότι η φύση έχει μέσα της την αρμονία της λιτότητας και την γνώση της εξισορρόπησης της υπερβολής.

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με το ίδρυμα Ocean Future Society Jean Michael Cousteau;
Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω τα φανταστικά μου ταξίδια τα καλοκαίρια στις ελληνικές θάλασσες σαν παιδί. Ένας μαγικός κόσμος που τον αγάπησα εξαιτίας της μοναδικής προσπάθειας κάποιων ανθρώπων, όπως του Ζακ Υβ Κουστώ. Τα ντοκιμαντέρ που παρακολουθούσα από μικρό παιδί με τις περιπέτειες των μεγάλων αυτών πρωτοπόρων ερευνητών επηρέασαν βαθύτατα τόσο την αγάπη μου για την θάλασσα όσο και για τα ζώα. Η έκπληξη και η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη όταν το Ocean Future Society του Jean Michael Cousteau ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκλησή μου να στηρίξει την εκδήλωση, ευελπιστώντας να ευαισθητοποιηθεί το ελληνικό κοινό, για να προστατέψουμε όλοι μαζί τον πλανήτη. Ένα έργο που κάνει επί δεκαετίες το Ίδρυμα και η οικογένεια Cousteau.

- Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει η οικολογία απλώς «μόδα»;
Η εμπορευματοποίηση των ιδεών και των αξιών με τρομάζει. Συνήθως οι προσπάθειες και οι αγώνες των ανθρώπων για τα ιδανικά τους φθείρονται και καταστρέφονται, πολλές φορές βάναυσα, στον βωμό του κέρδους. Η οικολογία έχει ήδη γίνει «μόδα». Ειλικρινά, όμως, η επιτακτική ανάγκη που υπάρχει να ενώσουμε όλοι οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο την φωνή μας για ένα καθαρό περιβάλλον, κόντρα στα οικονομικά συμφέροντα χωρών που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου για την προστασία του πλανήτη μας, με κάνει να μην με απασχολεί ένας τέτοιος κίνδυνος.

Εκείνο που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι γιατί υπάρχει τόσο αλόγιστη καταστροφή με βάση το πραγματικά εφήμερο κέρδος, αφού σε αυτόν τον καταστραμμένο πλανήτη θα ζήσουν τα παιδιά μας. Τα χρήματα τότε θα είναι πραγματικά άχρηστα σε ένα νεκρό και μολυσμένο τοπίο. Είναι αυτό το μέλλον που ονειρευόμαστε; Είναι αυτό το μέλλον που σχεδιάζουν οι ηγέτες του κόσμου; Ίσως το πιο σημαντικό από όλα είναι να αφήσουμε το στίγμα μας ότι και εμείς, με τις όποιες δυνάμεις μας, δώσαμε την ευκαιρία να ζήσει το ανθρώπινο είδος, και όλα τα πλάσματα που κατοικούν στη γη, σε ένα περιβάλλον που οι απόγονοί μας θα σέβονται και θα απολαμβάνουν την φύση, τον ουρανό, την θάλασσα, τα δάση, την ομορφιά των χρωμάτων, και τις ανάσες των αρωμάτων του πλανήτη μας. Ουτοπικό; Καθόλου… πάντα ελπίζουμε ότι θα φωτιστούν οι καρδιές και το μυαλό όλων των ανθρώπων για αυτό τον στόχο. Μια προσπάθεια που η παράσταση Physis - Γαία θα προβάλλει.

Physis – Γαία, του Γιώργου Βούκανου
Τρίτη 20 Απριλίου 2010
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Τριάντη
Διάρκεια: 2 Ώρες




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v