Πυρήνας: Οι παρέες γράφουν (μουσική) ιστορία

Μια νέα μουσική σκηνή με άποψη άνοιξε πέρυσι τις πόρτες της, φιλοδοξώντας να γίνει το νέο μας στέκι και όπως όλα δείχνουν τα καταφέρνει. Είδαμε τα δύο μουσικά σχήματα που φιλοξενούνται στη σκηνή της και μεταφέρουμε εντυπώσεις.
Πυρήνας: Οι παρέες γράφουν (μουσική) ιστορία
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Η εναλλακτική σκηνή αντεπιτίθεται. Η νέα σεζόν ήδη άρχισε και καθώς αναμένεται μέχρι μέσα Νοεμβρίου να έχουν αρχίσει όλα τα «έντεχνα» προγράμματα στην Αθήνα, πηγαίνουμε, ακούμε, απολαμβάνουμε ή απογοητευόμαστε και καταγράφουμε εμπειρίες και σας τις μεταφέρουμε προτείνοντάς σας τα καλά και τα καλύτερα της πόλης.

Ως εναλλακτικό θεωρούμε ό, τι δεν έχει να κάνει με μεγάλες πίστες και μπουζούκια, αναφερόμαστε στη ροκ, τη τζαζ και τη λεγόμενη «έντεχνη» σκηνή. Φέτος, προβλέπεται «καυτή» χρονιά με συνεργασίες που φιλοδοξούν να κάνουν κάτι το διαφορετικό, να εκπλήξουν ευχάριστα. Η εναλλακτική σκηνή έχει θέση και λόγο και κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό. Σε αυτό βοηθάνε και νέες μουσικές σκηνές που ανοίγουν στην πόλη και τολμάνε να δώσουν βήμα σε νέα σχήματα, σε προγράμματα όχι mainstream, διατηρώντας τις ελπίδες για μια νέα εποχή στο εναλλακτικό.

Μία από αυτές άνοιξε πέρυσι τις πόρτες της και μπήκε δυναμικά στο χώρο των live εμφανίσεων. Ο Πυρήνας βρίσκεται πίσω από το ξενοδοχείο Χίλτον και είναι ένας ζεστός χώρος με βάση το ξύλο, με ευγενέστατη και «ψαγμένη» εξυπηρέτηση. Σε υποδέχονται νέα παιδιά με χαμόγελο και μεράκι σε αυτό που κάνουν, σε ένα χώρο σωστά διαμορφωμένο, με μπαρ που είναι στα 10 μέτρα από τη σκηνή, με τραπεζάκια διάσπαρτα στο χώρο, και έναν «αυτοκρατορικό» καναπέ για τις μεγάλες παρέες ή τις ενδιαφέρουσες μίξεις ανθρώπων. Χώρος που σε κάνει να αισθάνεσαι μια παρέα με όλους, με καλό ήχο, όπου μπορείς να ανασάνεις χωρίς να πνίγεσαι από τους καπνούς.

Στον Πυρήνα εγκαινιάστηκε η νέα σεζόν δίνοντας πάσα σε ένα νέο σχήμα που πέρσι στον ίδιο χώρο συνόδευε τη Λιζέτα Καλημέρη και φέτος δοκιμάζει τις δυνάμεις του μόνο του. Το ή οι «ΜουσικώςΧύμα», ανάλογα πώς θα διαλέξετε να το προσεγγίσετε, έχει τις βάσεις για να ξεχωρίσει. Αποτελείται από 5 νέα παιδιά με μουσική παιδεία, που δούλεψαν πολύ και δοκιμάστηκαν στην αρχή ως μπάντα της Λιζέτας Καλημέρη αλλά και ξεχωριστά το καθένα από αυτά. Οι Πέμπτες του Οκτώβρη τους ανήκουν δικαιωματικά, καθώς ήδη γίνονται sold out, ενθουσιάζοντας και τους πιο καχύποπτους.

Με ενορχηστρώσεις που ανανεώνουν τα τραγούδια και βάζουν φωτιά στα όργανα, η Εύα Ατματζίδου, στην κιθάρα, το τζουρά και τη φωνή, η Νάντια Λιάτσου στα κρουστά και τη φωνή, ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου στην κιθάρα και στη φωνή, η Αγγέλικα Παπανικολάου στο ακορντεόν, τα κρουστά και στο πιάνο και ο Αντώνης Βουζουναράς στο Κοντραμπάσο ήρθαν για να μείνουν. Φωνές καθάριες, με χροιές ξεχωριστές και διαφορετικές μεταξύ τους, με καθαρή άρθρωση που δεν κουράζει αντίθετα σε ωθεί να θέλεις να ακούσεις κι άλλο, μοιράζονται ισάξια τα τραγούδια η Εύα και η Νάντια, ενώ συγχρόνως παίζουν. Η Εύα είναι και η ενορχηστρώτρια της παράστασης.

Η αντρική φωνή του Πάνου Παπαϊωάννου σωστή και δυνατή, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των τραγουδιών με περισσό μεράκι. Η Αγγέλικα Παπανικολάου σε ξαφνιάζει με το βελούδινο παίξιμο του πιάνου, που σε ταξιδεύει και δεν διεκπεραιώνει απλά τις μελωδίες, ενώ στο ακορντεόν θυμίζει κάτι από παλιούς ακορντεονίστες το παίξιμό της κι ας διακρίνεται μια συστολή που γίνεται τόλμη και σιγουριά όταν εναλλάσσεται στα κρουστά με τη Νάντια Λιάτσου. Το στιβαρό παίξιμο του Αντώνη Βουζουνάρα, αποτελεί την καλύτερη βάση για αυτή τη μπάντα. Η Λιζέτα Καλημέρη φέτος ως γκεστ παρουσία, υπογραμμίζει ότι αξίζει να δοθεί προσοχή σε αυτά τα παιδιά, ενώ ερμηνεύει και τραγούδια που έγραψε η Εύα Ατματζίδου, που έχει μέλλον ως νεαρή τραγουδοποιός.

Ακούγονται τραγούδια αγαπημένα συνθετών όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Μανώλης Χανιώτης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ορφέας Περίδης, ο Μάνος Λοίζος, οι Χαΐνηδες, ο Νίκος Ξυδάκη και άλλων.

Μετά την Πέμπτη πάμε σε ένα Παρασκευοσάββατο με ένα πρόγραμμα εξίσου ξεχωριστό. Η Σοφία Παπάζογλου με τους Duo Gramma, δηλαδή τον Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα και τον Dasho Kurti στο ακορντεόν κεντάνε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που σπάνια πλέον ακούγονται, αλλά αποτελούν διαμαντάκια της ελληνικής μουσικής. Υφαίνονται στον αργαλειό της φωνής της Σοφίας τραγούδια συνθετών όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Μίκης Θεοδωάκης, ο Μανώλης Πάππος, ο Arthur Hamilton, ο Pedro Almodovar και άλλοι, ενώ περνάει από τα λαϊκά στα πιο έντεχνα, μέχρι τα μπλουζ, με συνοδοιπόρους δυο καταξιωμένους μουσικούς.

Ένα γεμάτο πρόγραμμα 3 σχεδόν ωρών, όπου στόχος είναι "όπως κυλάει ποταμός, να κυλάει και το τραγούδι...". Ακούγονται επίσης τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία των τριών πρωταγωνιστών αυτής της μουσικής παράστασης, καθώς και δύο ορχηστρικά. Για το τέλος, οι εκπλήξεις είναι περισσές, καθώς το ακορντεόν του Dasho Kurti στάζει λυγμούς παίζοντας ηπειρώτικα κομμάτια και τα παραδοσιακά αποκτούν τη θέση τους στο πρόγραμμα.

Τρεις μέρες γεμάτες σε ένα χώρο που προβλέπεται να αποκτήσει σταθερά φανατικούς θαμωνες.

Πυρήνας, Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11, τηλ.: 210 7237150
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v