MAMMA MIA!: Επιτέλους και στην Ελλάδα

Το ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ!, η παράσταση που έσπασε τα ταμεία όλου του κόσμου, έρχεται στο Θέατρο Badminton από 6 Μαΐου 2008 και για 24 μόνο παραστάσεις. Ακούγεται μακρινό; Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει με τεράστια επιτυχία.
MAMMA MIA!: Επιτέλους και στην Ελλάδα
Επιτέλους έρχεται στην Ελλάδα…

Η παράσταση που απόλαυσαν πάνω από 30 εκατομμύρια θεατές σ’ όλο τον κόσμο και που διαδόθηκε στα θέατρα της υφηλίου πιο γρήγορα απ’ οποιοδήποτε άλλο μιούζικαλ στην ιστορία του είδους.

Το έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο πριν από 8 χρόνια και έκτοτε θριάμβευσε σε περισσότερες από 160 μητροπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το μιούζικαλ που στο Μπρόντγουεϊ έφτασε τα 27 εκατομμύρια δολάρια σε προπωλήσεις πριν καν ξεκινήσει και εκτοξεύθηκε στα 316 εκατομμύρια δολάρια μετά την πρεμιέρα του.

Μια ιστορία σαν τραγούδι των ΑΒΒΑ

Μια μητέρα. Μια κόρη. 3 πιθανοί μπαμπάδες.
Ποιος θα την συνοδεύσει στα σκαλιά της εκκλησίας;

Εμπνευσμένη από τη μαγεία των αφηγηματικών τραγουδιών των ΑΒΒΑ, η ηλιόλουστη, εύθυμη ιστορία του έργου για την οικογένεια και τη φιλία, ξεδιπλώνεται στο παραδεισένιο σκηνικό ενός ελληνικού νησιού. Την παραμονή του γάμου της, μια κόρη αναζητά την ταυτότητα του πατέρα της. Η προσπάθειά της φέρνει 3 άντρες από το παρελθόν της μητέρας της, πίσω στο νησί που επισκέφθηκαν πριν από 20 χρόνια… Ποιος θα την συνοδεύσει στα σκαλιά της εκκλησίας;

Η παραγωγός του MAMMA MIA! Judy Craymer και ο Björn Ulvaeus των ABBA λένε χαρακτηριστικά: «Το MAMMA MIA! είναι η ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης που διαδραματίζεται σήμερα σε ένα ειδυλλιακό ελληνικό νησί. Η κόρη έχει ένα δεσμό και ετοιμάζεται να παντρευτεί. Η μητέρα της δεν της αποκάλυψε ποτέ ποιος είναι ο πατέρας της. Σκαλίζοντας όμως το ημερολόγιο της, η κόρη ανακαλύπτει πως την εποχή που έγινε η σύλληψή της υπήρχαν τρεις άντρες στη ζωή της μητέρας της. Και το όνειρό της είναι να τη συνοδεύσει στην εκκλησία ο πατέρας της. Έτσι, κρυφά από τη μητέρα της, καλεί και τους τρεις υποψήφιους μπαμπάδες στο γάμο της.»
Η επεισοδιακή συνέχεια επί σκηνής…

Πρωτότυπη υπόθεση, ευρηματικοί διάλογοι, διαχρονικά τραγούδια, πολύ χιούμορ, μοναδικές ερμηνείες και έντονο σασπένς, είναι μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας της παράστασης – φαινόμενο MAMMA MIA!. Βασισμένη στα τραγούδια του ποπ -φαινόμενου των ABBA, η παραγωγή παρουσιάζεται τα τελευταία 8 χρόνια με πρωτοφανή επιτυχία και στις πέντε ηπείρους, κάνοντας ανάρπαστα τα εισιτήρια από τη Μόσχα μέχρι τη Νέα Υόρκη κι από το Λονδίνο μέχρι το Τόκιο. Το MAMMA MIA! είναι μια τεράστια παγκόσμια επιτυχία, με πασίγνωστα τραγούδια και διαχρονική υπόθεση, που έχει καταφέρει να υπερβεί το φράγμα της γλώσσας και της κουλτούρας και να ψυχαγωγήσει εκατομμύρια θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτή τη στιγμή το MAMMA MIA! παίζεται σε περισσότερα θέατρα ανά τον κόσμο, απ’ ότι οποιοδήποτε άλλο μιούζικαλ. Την παράσταση έχουν παρακολουθήσει πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο, ενώ υπολογίζεται καθημερινά την βλέπουν πάνω από 17.000 θεατές. Συνολικά οι 8 παγκόσμιες παραγωγές του Mamma Mia! Αποφέρουν πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Όπως εύστοχα παρατηρεί η σκηνοθέτης της παράστασης Phyllida Lloyd, το MAMMA MIA! είναι «η παράσταση που ο Björn Ulvaeus και ο Benny Andersson δεν είχαν ιδέα ότι είχαν γράψει. Τα τραγούδια τους έγραψαν ιστορία στην ποπ μουσική. Η παράστασή μας έγραψε ιστορία στο μουσικό θέατρο». Η αρχική ιδέα για την παράσταση ήταν να φτιαχτεί ένα μιούζικαλ με τραγούδια των ΑΒΒΑ, αλλά η συγγραφέας Catherine Johnson, ήξερε από την αρχή ότι το MAMMA MIA! έπρεπε να είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό αφιέρωμα στους ΑΒΒΑ. «Η ιστορία έπρεπε να σου μένει όσο σου μένουν τα τραγούδια.» λέει η Johnson, κι όπως συμπληρώνει ο Björn Ulvaeus, «η ιστορία είναι το νούμερο ένα, το νούμερο δύο και το νούμερο τρία, όπως λένε στο Μπρόντγουεϊ».

Και πράγματι, πίσω από τις αγαπημένες μελωδίες και τα μοναδικά αυτά τραγούδια στήθηκε μια πρωτότυπη και απολαυστική ιστορία, με την οποία εκατομμύρια άνθρωποι μπόρεσαν να ταυτιστούν. Τα τραγούδια ερμηνεύουν γυναίκες, και όχι τυχαία. Η ιστορία του MAMMA MIA! είναι η ιστορία δύο γενεών γυναικών, η οποία σκιαγραφείται με ευαισθησία και χιούμορ μέσα από τις σχέσεις των τεσσάρων πρωταγωνιστριών: της κόρης, της μητέρας και των δύο φιλενάδων της. Η συγγραφέας του έργου, Catherine Johnson, σχολιάζει τις σχέσεις των πρωταγωνιστριών:

«Όλοι μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας σ’ αυτές τις γυναίκες. Η μία είναι μια ελαφρώς χαοτική μητέρα που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της, η άλλη μια λουσάτη γυναίκα όλο φινέτσα και η τρίτη η ρεαλίστρια της υπόθεσης. Οι βασικές θεματικές των χαμένων γονιών, της αναζήτησης για ταυτότητα και του χάσματος των γενεών, έχουν παγκόσμια απήχηση. Η σχέση μάνας-κόρης, ένα παλιό ειδύλλιο, το να χάνεις κάποιον και μετά να τον ξαναβρίσκεις… Ποιος δεν τα έχει ζήσει αυτά;»

Μια παράσταση για αληθινούς ανθρώπους σε πραγματικές καταστάσεις, με την αξέχαστη ποπ μουσική που ‘έντυσε’ τις ζωές μια ολόκληρης γενιάς το ’70 και στις αρχές του ’80, συνθέτουν μια παράσταση που γοητεύει όλες τις ηλικίες, πέρα από σύνορα. Η εικόνα που έχει ταυτιστεί με το MAMMA MIA!, η εικόνα μιας νύφης «στην πιο ευτυχισμένη ημέρας της ζωής της», αποπνέει χαρά και ανάταση, ακριβώς όπως και η ίδια η παράσταση.

Ενέργεια, αδρεναλίνη και κέφι που ξεχύνεται από τη σκηνή και πλημμυρίζει την πλατεία με το κοινό – το οποίο αντιδρά ανάλογα και «απαντάει» στον θίασο με τον πιο μεταδοτικό τρόπο, δημιουργώντας έναν ατέρμονο κύκλο ενέργειας και χαράς που δε σταματά να συναρπάζει, να ηλεκτρίζει και τέρπει.

Τα διαχρονικά τραγούδια των ΑΒΒΑ, ξετυλίγουν ένα γοητευτικό, διασκεδαστικό παραμύθι αγάπης, γέλιου και φιλίας, με φόντο ένα ειδυλλιακό ελληνικό νησί. Και κάθε βράδυ, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, το κοινό ζει τη μαγεία…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v