Κοκτέιλ στην Αθήνα:Αναζητώντας την τέλεια συνταγή

Μοχίτο με άρωμα μέντας, ντάκιρι με φρέσκα φρούτα, μαρτίνι με ελιά. Κι όμως, το σωστό κοκτέιλ στην Αθήνα δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση. Απλά χρειάζεται κατευθύνσεις. Ψάξαμε, είδαμε και... μάθαμε να εντοπίζουμε τα καλύτερα, στο χαώδες σκηνικό του αθηναϊκού nightlife.
Κοκτέιλ στην Αθήνα:Αναζητώντας την τέλεια συνταγή

της Ηρώς Κουνάδη

Ξεκίνησαν από την αμερικανική ποτοαπαγόρευση, με… πρακτικό λόγο ύπαρξης –να καμουφλάρουν το οινόπνευμα– για να κατακτήσουν τον κόσμο, δίνοντας γεύση στο αλκοόλ και κίνητρο εξόδου σε όσους δεν το συμπαθούσαν ιδιαίτερα.

Αν και η παράδοση της πρόσμιξης ποτών, για φαρμακευτικούς ή άλλους λόγους, χάνεται στα βάθη των αιώνων –σύμφωνα με αρκετούς μελετητές ξεκινά από τους αρχαίους Αιγυπτίους, οι οποίοι αναμίγνυαν ποτά με μπαχαρικά– τα κοκτέιλ στη σημερινή τους μορφή άρχισαν να ανακτούν τη δημοτικότητά τους μόλις προς τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, και καθώς η μόδα δεν έχει (επαν)εδραιωθεί πλήρως, δεν είναι σπάνιο για τα αθηναϊκά δεδομένα το φαινόμενο της αναζήτησης ενός καλού κοκτέιλ που καταλήγει σε πλήρη απογοήτευση. Στα μεγάλα club, η παραγγελία αντιμετωπίζεται συνήθως με ένα συνοφρυωμένο βλέμμα, ενώ το ίδιο το ποτό πίνεται μετά βίας.

Στα μικρά μπαράκια πάλι, το κλασσικό πρόβλημα της έλλειψης των υλικών –για χρόνια σκεφτόμουν να κυκλοφορώ με ένα ματσάκι δυόσμο στην τσάντα, για να μη μου αρνούνται το πολυπόθητο μοχίτο– αντισταθμίζεται από την προθυμία των barmen να προτείνουν –και να φτιάξουν, χωρίς συνοφρυωμένο βλέμμα– μια εναλλακτική λύση. Κι αυτό όχι πάντα.

Οι σκέψεις αυτές έδωσαν το έναυσμα για μια μίνι έρευνα στα αθηναϊκά μπαρ, προς αναζήτηση των ”σωστών” κοκτέιλ. Φίλοι και γνωστοί επιστρατεύθηκαν, ονόματα μικρών και μεγαλύτερων μαγαζιών συγκεντρώθηκαν σε μία δισέλιδη λίστα και το on the spot ρεπορτάζ διήρκεσε δυόμισι εβδομάδες.

Δυόμισι εβδομάδες απανωτών ξενυχτιών και μόνιμου hangover χρειάστηκαν για να δούμε και να… μάθουμε να βρίσκουμε μοχίτο με –χτυπημένο– δυόσμο, ντάκιρι με φρέσκα φρούτα και μαρτίνι με ελιά. Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν, καθώς το καλύτερο σέρβις και τις πλέον επιτυχημένες συνταγές τις βρήκαμε σε μέρη που δε φανταζόμασταν, ενώ κάποια από τα πλέον trendy μπαρ μας απογοήτευσαν.

Για να ξεκινήσουμε από την κορυφή της λίστας των αποτελεσμάτων, εξαιρετικό strawberry daiquiri, με ολόφρεσκες φράουλες και τη σωστή δόση ρούμι, απολαύσαμε στο Inoteka (Πλ. Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3246446).

Στο απόλυτα cosy περιβάλλον του, με την παρεΐστικη ατμόσφαιρα και την ψαγμένη μουσική, θυμηθήκαμε επίσης πώς πρέπει να είναι η Pina Colada –πώς τη φτιάχνουν το καλοκαίρι στα νησιά; καμία σχέση– και πώς η δυνατή γεύση της μέντας καλύπτει το ρούμι στο μοχίτο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τη Μαργαρίτα με φυσικό λεμόνι, αλλά και την Caipirinha. Στα συν, η τιμή που είναι fixed στα 9 ευρώ για κάθε κοκτέιλ.

Τα σκήπτρα του καλύτερου μοχίτο κρατά, βέβαια, εδώ και χρόνια η Cubanita (Καραϊσκάκη 28, Πλ. Ψυρρή, τηλ.: 210 3314605-8). Με δυόσμο που καλλιεργείται σε γλάστρες στο μαγαζί, για να είναι πάντα φρέσκος, ιδανική αναλογία ζάχαρης και lime και σε χαμηλό ποτήρι, ο βασιλιάς των εξωτικών κοκτέιλ δε θα μπορούσε παρά να κατοικεί σε ένα μαγαζί που ”φωνάζει” Κούβα. Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω –περί τα 12 ευρώ– αλλά θα το αξίζει. Για την απίθανη περίπτωση που το… βαρεθείτε, εκεί κάπου στο τέταρτο ποτήρι, μπορείτε να παραγγείλετε ντάκιρι, για αλλαγή.

Μιλώντας για ντάκιρι, τη μεγαλύτερη έκπληξη μας επιφύλασσε το Duende (Κακουργιοδικείου 6, Ψυρρή, τηλ.: 210 3230839) όπου ήπιαμε το… ποτό του Hemingway με μάνγκο –συνδυασμός που, όσο κι αν ψάξαμε, δε συναντήσαμε πουθενά αλλού. Η λίστα των κοκτέιλ είναι εκτενέστατη –εξαιρετικό είναι και το μοχίτο– αν και μάλλον μετά το πρώτο daiquiri mango δε θα θέλετε να δοκιμάσετε τίποτα άλλο. Η τιμή είναι στα 8 ευρώ για όλα τα κοκτέιλ.

Επόμενη στάση, το Μπρίκι (Δορυλαίου 6, τηλ.: 210 6452380) στην πλατεία Μαβίλη. Περισσότερο γνωστό ως νεανικό στέκι και λιγότερο για τα κοκτέιλ του, το μικρό, κεφάτο μπαράκι σερβίρει ένα από τα καλύτερα μοχίτο της πόλης. Δοκιμάσαμε και το ντάκιρι με λεμόνι, το οποίο ήταν αρκετά καλό. Τιμές λογικότατες, στα 8,5 ευρώ.

Για όσους βαρέθηκαν το τρίπτυχο μοχίτο-μαργαρίτα-ντάκιρι, το Rosebud (Ομήρου 60 και Σκουφά 40, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3392370) εφηύρε και σερβίρει πρωτότυπες συνταγές, όπως το Pink Porsche, με φράουλα και Limoncello, αλλά και το Martini Cream. Αμφότερα συνιστώνται ανεπιφύλακτα.

Ευφάνταστες δημιουργίες θα δοκιμάσετε, βέβαια, και στο Galaxy Bar, στο roof garden του Hilton, που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα top μπαρ για κοκτέιλ. Δημοφιλείς αλλά και πρωτότυπες συνταγές, κοκτέιλ με βάση τη σαμπάνια, lounge μουσική και πανοραμική θέα στη φωτισμένη Αθήνα, συνθέτουν το προφίλ ενός από τα πλέον στυλάτα cocktail bars της πόλης. Στα πλην, οι κατά τι τσιμπημένες τιμές του –υπολογίστε περί τα 15 ευρώ για κάθε κοκτέιλ– που το κατατάσσουν μεταξύ των ακριβότερων της Αθήνας.

Σε χαλαρότερο κλίμα, χωρίς όμως να χάνει σε ποιότητα, κινείται η up and coming περιοχή γύρω από το Γκάζι, στην οποία το τρίγωνο που σχηματίζουν τα μπαρ Νηπιαγωγείο (Ελασιδών & Κλεάνθους 8, τηλ.: 210 3458534), Γκαζάκι (Τριπτολέμου 31, τηλ.: 210 3460901) και Cocktail’s Code (Τριπτολέμου 35, τηλ.: 2103458110) διεκδικεί, εκτός από τα σκήπτρα του freestyle, και αυτά των επιτυχημένων κοκτέιλ. Στο τελευταίο, μάλιστα, ήπιαμε –επιτέλους– μοχίτο χωρίς να μασήσουμε ούτε έναν κόκκο ζάχαρης. Στα συν, οι οικονομικότατες τιμές τους αλλά και η κεφάτη, παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Το έτερο hot spot του αθηναϊκού night life, η περιοχή του Ψυρρή, φιλοξενεί, εκτός των προαναφερθέντων Cubanita και Duende, δύο ακόμη μπαρ, τα Soul (Ευριπίδου 65, τηλ.: 210 3310907) και Argo (Αισχύλου 31 & Ευριπίδου, τηλ.: 210 3248664) που σερβίρουν καλά κοκτέιλ σε περιβάλλον που ξεφεύγει από τη mainstream λογική της περιοχής.

Λίγο πιο πάνω, το μικρό πλην εξαιρετικά φιλόξενο Pop (Κλειτίου 10Β, τηλ.: 210 3220650) σερβίρει μοχίτο και ντάκιρι που χρήζουν βελτίωσης –αλλά αντισταθμίζονται από το φιλικότατο σέρβις και το κεφάτο κλίμα. Εκτός πολυσύχναστων bar districts και το 7 Jokers (Βουλής 7, τηλ.: 210 3219225) και το άρτι αφιχθέν Circus (Ναυαρίνου 11) στάθηκαν αντάξια των προσδοκιών μας.

Νοσταλγήσατε το vibe μιας καθιερωμένης περιοχής; Κανένα πρόβλημα. Ανηφορίζουμε προς το Κολωνάκι, όπου τα Café Alu (Σκουφά και Ομήρου 58, τηλ.: 210 3611116), Big Apple (Σκουφά 69, τηλ.: 210 3643820) και Dusty (Αλωπεκής 28-30 (Εμπ. Κέντρο Λαιμού), τηλ.: 210 7222549) εφευρίσκουν πρωτότυπες συνταγές, πάντα με τη stylish chic φιλοσοφία της περιοχής, χωρίς όμως να γυρνούν την πλάτη στα κλασσικά και αγαπημένα.

Οι αρχικές πληροφορίες περιελάμβαναν στη λίστα και το Tribeca (Σκουφά 47-49, τηλ.: 210 3623541) στο οποίο δοκιμάσαμε μόνο το μοχίτο, που αποδείχτηκε κατώτερο τόσο της φήμης του μαγαζιού όσο και των προσδοκιών μας.

Τελευταία στάση, το καθιερωμένο πλέον Ποτοπωλείον (Πανόρμου 113, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6911672) που ανταποκρίνεται πλήρως στα standards –αν δεν αντέχετε την κοσμοσυρροή, επισκεφθείτε το καλύτερα καθημερινή– και το Marabu, ακριβώς από πάνω, που συμπληρώνει ιδανικά την εικόνα, με τα φρεσκότατα φρούτα στα ντάκιρι και τα εξαιρετικά μοχίτο. Τιμές στα 8 ευρώ.

Εκτός τειχών αθηναϊκού κέντρου, το Escoba (Πατρ. Μαξίμου 1 & Δηληγιάννη, Κηφισιά, τηλ.: 210 6233550) και το Okio (Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, τηλ.: 210 4285006) κερδίζουν τις εντυπώσεις και συμπληρώνουν ιδανικά το παζλ των cocktail bars της πόλης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v