I. Hayes: O ”γαλαζοαίματος” της soul στην Αθήνα

Ένας πραγματικός ”Soul Man” θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στην Ελλάδα για μία και μοναδική συναυλία. Με 40 χρόνια καριέρας στην πλάτη του, ο Isaac Hayes έρχεται να μας παρασύρει σε μία μοναδική συναυλία αφιερωμένη στη soul.
I. Hayes: O ”γαλαζοαίματος” της soul στην Αθήνα

Το Σάββατο 3 Μαρτίου, η On Stage και η Astra έχουν την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσουν – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – τον ζωντανό θρύλο της soul, Isaac Hayes, έναν από τους σημαντικότερους και με μεγαλύτερη επίδραση μαύρους μουσικούς όλων των εποχών, live, στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do).

Εξηντα πέντε ετών σήμερα, ο Isaac Hayes ”κουβαλάει” πίσω του μία τεράστια καριέρα 40 και πλέον χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων συνεργάστηκε με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της soul μουσικής, όπως οι Otis Redding, Johnnie Taylor, Bar Kays, Booker T. Jones (Booker T. and the MGs), Sam & Dave, Millie Jackson, Dionne Warwick και πολλοί άλλοι.

Υπήρξε ο πρώτος Αφρο-Αμερικάνος συνθέτης που κέρδισε βραβείο Oscar, για το μουσικό θέμα της ταινίας Shaft, το 1971, ενώ θεωρείται ένας από τους βασικότερους συντελεστές της περίφημης δισκογραφικής εταιρείας Stax Records.

Μέχρι σήμερα, έχει 7 Νο. 1 R & B albums (με το κλασσικό ”Hot Buttered Soul” να ξεχωρίζει), έχει συμμετάσχει σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ τα τραγούδια του έχουν διασκευαστεί ή χρησιμοποιηθεί σα samples από αμέτρητους σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως οι Massive Attack, Portishead, Tricky, TLC, TuPac Shakur, Eric B. And Rakim, Big Daddy Kane, Dr. Dre, Snoop Dog, Destiny’s Child, Ice Cube, Notorious B.I.G., Mase, DJ Quik, Yo To και άλλοι.

Άλλωστε, αποτελεί μία από τις βασικότερες επιρροές της rap / hip hop σκηνής, αφού τόσο ο μονόλογος του Theme From ”Shaft”, όσο και το περίφημο ”Ike’s Rap” που ηχογραφήθηκε το 1970 (!!) – μια δεκαετία πριν από το, θεωρούμενο ως απαρχή του συγκεκριμένου μουσικού ρεύματος, ”Rappers Delight” των Sugarhill Gang – είναι τα κομμάτια που στην ουσία έβαλαν τις βάσεις πάνω στις οποίες δούλεψαν αμέτρητοι μεταγενέστεροι μαύροι – και όχι μόνο – μουσικοί.

Το 2002 έγινε μέλος του Rock And Roll Hall Of Fame, ενώ τρία χρόνια αργότερα εισήχθη και στο Songwriters Hall Of Fame, μαζί με τους Robert B. Sherman, Richard M. Sherman, Bill Withers, John Fogerty, Steve Cropper και David Porter, γεγονός φυσιολογικό για έναν άνθρωπο που έχει συνθέσει τόσο σπουδαία και διαχρονικά κομμάτια, όπως το ”Theme From Shaft”, το ”Soul Man” και το ”Hold On, I’m Coming”, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, έχει αναπτύξει μία έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, αφού – μεγαλωμένος ο ίδιος κάτω από δύσκολες και φτωχικές συνθήκες – αφιερώνει πολύ χρόνο και ενέργεια στην προσπάθεια να πείσει τον κόσμο, ιδίως στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και στις ασθενείς οικονομικά χώρες της Αφρικής, για τη σημασία της εξάλειψης του αναλφαβητισμού και, γενικότερα, την ανάγκη εξασφάλισης μιας, τουλάχιστον βασικής, παιδείας για όλους.

Για αυτή την ανθρωπιστική του εκστρατεία, η οποία κρατάει χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέσω του Isaac Hayes Foundation, τιμήθηκε από τη βασιλική οικογένεια της Γκάνα και φέρει πλέον και ο ίδιος – έστω και τυπικά – τη βασιλική ιδιότητα, κάτω από το όνομα Nene Katey Ocansey I.

Του δόθηκαν αρμοδιότητες σχετικά με την ανάπτυξη μιας ευρύτατης περιοχής, καθώς και η δυνατότητα να χτίσει ένα μεγαλοπρεπές παλάτι για τον εαυτό του! Φυσικά, εκείνος απάντησε πως ”κάτι τέτοιο μπορεί να περιμένει. Αυτό που χρειάζεστε, πριν απ’ όλα, είναι η μόρφωση.” Ως πατέρας 11 παιδιών – ηλικίας από 16 εως 42 ετών και προερχόμενα από 3 διαφορετικούς γάμους – και παππούς 16, μάλλον είναι σε θέση να γνωρίζει το τι είναι καλύτερο για τους νέους όλου του κόσμου.

Ο Isaac Hayes έχει κερδίσει τη θέση του ως μία από τις επιδραστικότερες –και παραγωγικότερες– προσωπικότητες της Αφρο–Αμερικανικής κουλτούρας, εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι σήμερα.

Σπάνιος μουσικός και συνθέτης, συγγραφέας, ηθοποιός (χαρακτηριστικότατος ο ρόλος του ως ”The Duke” στην περίφημη ταινία του John Carpenter ”Απόδραση Από Τη Νέα Υόρκη”), επιτυχημένος επιχειρη-ματίας και εξαιρετικός... μάγειρας (άλλωστε, δάνειζε και τη φωνή του στον, διάσημο πλέον, χαρακτήρα του Chef από τη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων South Park, για εννέα περίπου χρόνια, πριν αποχωρήσει φέτος για λόγους δεοντολογίας), αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες παρουσίες του φετινού συναυλιακού χρόνου, ιδίως από τη στιγμή που είναι ελάχιστες οι φορές που μας επισκέπτονται τόσο σημαντικοί καλλιτέχνες της soul μουσικής.

Doors Open: 21:00

Τιμή Εισιτηρίου: 45 ευρώ (αρένα) – 55 ευρώ (κερκίδα)

Προπώληση: Ticket Point (Ακαδημίας & Γενναδίου 3, τηλ. 210 3840020), Metropolis, Ticket House (Πανεπιστημίου 42), Ticket Shop (τηλ. 211 9559900)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v