David Copperfield: Νύχτες μαγικές...

Δεν ξέρουμε αν τελικά θα ”εξαφανίσει τα εισιτήρια”, όπως μας υπόσχεται το επιθετικό marketing. Ουδείς πάντως μπορεί να αμφισβητήσει πως ο David Copperfield είναι ο απόλυτος σταρ του είδους. Ο κατά κοινή παραδοχή κορυφαίος μάγος του κόσμου θα βρίσκεται σε λίγες ημέρες κοντά μας και εγγυάται νύχτες με... εκπλήξεις. Ιδού οι απόψεις του για τη δουλειά του, αλλά και κάποια από τα κόλπα που του χάρισαν τη φήμη του ”σύγχρονου Μέρλιν”.
David Copperfield: Νύχτες μαγικές...

Δεν θα είναι η πρώτη παράσταση μαγείας που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αλλά σίγουρα θα είναι η σημαντικότερη. Ασχέτως του αν η ιδιότητα του ”Μάγου” μάλλον δεν αντέχει σε ιδιαίτερη λογική επεξεργασία, οι παραστάσεις του David Copperfield δεν παύουν να αποτελούν πραγματικό αριστούργημα ταχυδακτυλουργικής.

Η παράσταση ”An Intimate Night Of Grand Illusion” που θα είναι κοντά στο αθηναϊκό κοινό τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, είναι το επόμενο (και προσεκτικό) βήμα ενός πραγματικά καταπληκτικού performer.

”Για να μπορεί η μαγεία να έχει απήχηση,” εξηγεί ο ίδιος ο Copperfield, ”πρέπει να εξελίσσεται συνεχώς και με τέτοιον τρόπο, ώστε να συμβαδίζει, ή ακόμα και να ξεπερνάει μια καλή κινηματογραφική ταινία ή θεατρική παράσταση. Έχω εστιάσει τη δουλειά μου σε αυτό που οι άνθρωποι πραγματικά ονειρεύονται και πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εμάς, δεν ονειρευόμαστε να βγάζουμε ένα κουνέλι από ένα καπέλο...

Αυτό που πραγματικά συγκινεί τους ανθρώπους, είναι να κάνεις τα όνειρά τους πραγματικότητα, όνειρα που όλοι σχεδόν κάνουν, όνειρα που δεν πιστεύουν πως μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτό ακριβώς γίνεται και στον κινηματογράφο: οι θεατές παρακολουθούν τα όνειρα των ηρώων να γίνονται πραγματικότητα και ταυτίζονται με αυτούς.”

Και προσθέτει: ”Στην παράστασή μου, το κοινό παρακολουθεί τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια όλων και μάλιστα σε τρεις διαστάσεις. Είναι μία interactive εμπειρία με σκοπό την εκπλήρωση ονείρων και επιθυμιών και κάτι ανάλογο δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Η παράσταση απευθύνεται σε πραγματικούς ανθρώπους που, ας πούμε, ονειρεύονται να ξανασμίξουν με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που πίστευαν ότι δε θα έβλεπαν ποτέ ξανά. Η επιθυμία τους γίνεται πραγματικότητα, και όλο αυτό παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών.”

Και συνεχίζει: ”η παράστασή μου είναι εμπνευσμένη εν μέρει από μία ανεκπλήρωτη επιθυμία του παππού μου, που μοιράζονται και πολλοί ακόμα άνθρωποι: να κερδίσουν το λαχείο και τελικά να αποκτήσουν το ένα και μοναδικό αντικείμενο που πάντα επιθυμούσαν!

Ονομάζουμε την παράσταση ”Μία Οικεία Νύχτα των Μεγάλων Ψευδαισθήσεων” γιατί πρόκειται για μια διαδραστική σχέση με το κοινό το οποίο συμμετέχει στην παράσταση και οι θεατές καλούνται να συμμετάσχουν σε μαγικά κατορθώματα που ακροβατούν μεταξύ μαγείας και πραγματικότητας... Για παράδειγμα, σε ένα κομμάτι της παράστασης το κοινό ανακαλύπτει πώς να προβλέψει τους τυχερούς αριθμούς του λαχείου!..”

Μεταξύ άλλων, στην παράσταση που θα έρθει στην Αθήνα περιλαμβάνονται και τα εξής νούμερα:

SQUEEZEBOX

Εδώ ο Copperfield περνάει τη λιποαναρρόφηση σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο, καθώς ο ύψους 1,83 ”Βασιλιάς της Μαγείας” κατορθώνει και στριμώχνεται σε ένα χώρο που θα χωρούσε μέσα σε ένα κουτί παπουτσιών!

REUNION

Ο Copperfield δίνει την ευκαιρία σε έναν θεατή να κάνει το ταξίδι των ονείρων του... Στην ”Επανασύνδεση”, ένα άτομο που επιθυμούσε εδώ και καιρό τη συμφιλίωση με κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, μέσα από τα πιο εντυπωσιακά, συγκινητικά, μαγικά κόλπα που έχουν επινοηθεί ποτέ.

Ενώ στέκεται πάνω σε ένα γερανό μαζί με τον Copperfield και αιωρείται πάνω από τα κεφάλια του κοινού, ο ήρωάς μας εξαφανίζεται με έναν απίστευτο τρόπο, και επανεμφανίζεται λίγο αργότερα στο ονειρικό τοπίο που ο ίδιος έχει ελεύθερα επιλέξει. Το να περάσει κάποιος σε δευτερόλεπτα από τα καθίσματα του θεάτρου στην εξωτική Χονολουλού, στη Τζαμάικα ή στη Χαβάη είναι μια μαγική εμπειρία... Ένα προκλητικό μαγικό κατόρθωμα.. ’’Reunion”! Και οι αποδείξεις που ο Copperfield χρησιμοποιεί, είναι τόσο αδιαμφισβήτητες, που θα έκαναν και τον Johnny Cochran να ζηλέψει...

KILLER

Σε μία ”unplugged” στιγμή της παράστασης, ο Copperfield εκτελεί ένα close up σε απόσταση αναπνοής από έναν θανατηφόρο μαύρο αφρικανικό σκορπιό. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ταυτόχρονα επικίνδυνα μαγικά που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ, μια αξέχαστη επίδειξη ταχυδακτυλουργικών δεξιοτήτων, σε ένα μαγικό που δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάσει κανείς σπίτι του!

MAN VERSUS STEEL

Ο David έχει περάσει μέσα από το Σινικό Τείχος. Αυτή τη φορά, θα το κάνει λίγο πιο αργά και αντί να περπατήσει, θα περάσει μέσα από παχύ στέρεο ατσάλι, αποδεικνύοντας ότι τα όνειρα και η θέληση μπορούν να καταρρίψουν κάθε εμπόδιο.

THIRTEEN

Μία από τις πιο περιζήτητες δημιουργίες του Copperfield, είναι αυτή όπου δεκατρία άτομα από το κοινό επιλεγμένα με τυχαίο τρόπο εξαφανίζονται, αφήνοντας πίσω τους φίλους και συγγενείς να αναρωτιούνται αν θα πρέπει να χειροκροτήσουν ή να αναρτήσουν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους στους πίνακες των αγνοουμένων. Οι φόβοι τους όμως πολύ γρήγορα ανακουφίζονται, όταν αυτά τα δεκατρία άτομα επανεμφανίζονται ακαριαία, σε μέρη που δεν θα μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν.

UNDERWEAR SWITCH

Εδώ ο Copperfield έχει διεισδύσει στον κατάλογο του καταστήματος γυναικείων εσωρούχων Victoria Secret και με την ”Αλλαγή Εσωρούχων” -με ξεκαρδιστικό τρόπο -, κάνει πράξη το όνειρο των αγοριών σε όλο τον κόσμο. Στο σημείο αυτό πείθει δύο εθελόντριες από το κοινό να του δανείσουν ’’ένα προσωπικό τους είδος ρουχισμού’’ για μία μαγική ανταλλαγή που ο David δεν κουράζεται ποτέ να πραγματοποιεί. Πιθανότατα πρόκειται για το πιο εκπληκτικό από όλα: ένα μαγικό για όλη την οικογένεια!

”David Copperfield: An Intimate Night Of Grand Illusion”: ένα συγκλονιστικό γεγονός που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, ένα show που αγγίζει την καρδιά και το μυαλό των θεατών, ταξιδεύοντάς τους σε μία γιορτή πραγματοποίησης των επιθυμιών τους. Επιδεικνύοντας την οξεία αίσθηση του χιούμορ του, ο Copperfield χαράζει μια νέα εποχή και απογειώνει την τέχνη του σε μία πολύ υψηλή και παγκόσμια, αλλά ταυτόχρονα οικεία και προσωπική διάσταση: μία νύχτα θαυμάτων που απλά θα σας μείνει αξέχαστη.

Ο David Copperfield έχει αναγνωριστεί από κοινό και κριτικούς ως ο μεγαλύτερος μάγος του κόσμου. Εκτός από δεκάδες εμφανίσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα, περιοδείες σε όλο τον κόσμο, εξώφυλλα σε διεθνούς φήμης περιοδικά όπως Forbes, Architectural Digest και Esquire, είναι ο έβδομος πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης στον κόσμο.

Η παράστασή του στο Broadway με τίτλο ”Όνειρα και Εφιάλτες” υμνήθηκε από κοινό κριτικούς και έσπασε στη κυριολεξία τα ταμεία, θεσπίζοντας νέα ρεκόρ εισιτηρίων στην ιστορία του box office.

Ο Copperfield απογείωσε την αρχαία τέχνη της μαγείας και την επαναπροσδιόρισε με δικές του μοναδικές τεχνικές. Έχει εξαφανίσει το Άγαλμα της Ελευθερίας, έχει περπατήσει μέσα από το Σινικό τείχος, έχει πετάξει στον αέρα γελοιοποιώντας τους νόμους της βαρύτητας και έχει εξαφανίσει θεατές, εμφανίζοντάς τους ξανά σε μέρη που δε θα περίμεναν ποτέ.

Εύστροφος, γοητευτικός και απίστευτα ψυχαγωγικός, ο David Copperfield έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος τη μαγεία. Τα φημισμένα κατορθώματά του και η υψηλή αισθητική της τέχνης του έχουν σαν αποτέλεσμα ”Τα Μαγικά του David Copperfield” να έχουν κατακτήσει πολλά Βραβεία Emmy, ενώ ο ίδιος ο Copperfield έχει ανακηρυχτεί δύο φορές ”Entertainer of the Year”.

Οι περιοδείες του έχουν σπάσει τα ταμεία σε Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική. Το κέρινο ομοίωμά του εκθέτεται τιμητικά στο μουσείο της Μαντάμ Τισσώ στο Λονδίνο, και είναι ο μόνος εν ζωή illusionist που έχει το αστέρι του στο Walk of Fame της Χόλιγουντ Μπούλεβαρ. Έχει χριστεί ιππότης από τη Γαλλική κυβέρνηση, λαμβάνοντας τον τίτλο του ”Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών” και πρόσφατα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας ”Ανθρωπιστικών Σπουδών” στο Πανεπιστήμιο του Fordham της Νέας Υόρκης.

Από την παιδική του ηλικία, ο Copperfield ασχολήθηκε με τη μαγεία, δίνοντας παραστάσεις στην πόλη που γεννήθηκε, το Metuchen του New Jersey. Άρχισε να δίνει παραστάσεις επαγγελματικά από την ηλικία των 12 ετών και είναι το νεότερο άτομο που έγινε ποτέ δεκτό στη ”Society of American Magicians”. Στα δεκάξι του, ήδη δίδασκε μαγεία και ψευδαίσθηση στο New York University.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του εβδομάδας στο κολέγιο, επιλέχθηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μιούζικαλ ”The Magic Man” στο Σικάγο. Έπαιζε, τραγουδούσε και ήταν ο δημιουργός όλων των μαγικών της παράστασης, η οποία και έγινε το μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Σικάγου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επιλεχθεί ως οικοδεσπότης και πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς ”Τα Μαγικά του ABC”.

Τα νούμερα της τηλεθέασης των εκπομπών του ήταν τόσο υψηλά, που το άλλο μεγάλο αμερικάνικο κανάλι το CBS του πρόσφερε ένα τεράστιο συμβόλαιο για μία σειρά ειδικών εκπομπών. Έτσι έγινε η σειρά ”Τα Μαγικά του David Copperfield” που απογείωσε τον Copperfield σε όλη την υφήλιο. Για κάθε νέα σπέσιαλ εκπομπή, ο Copperfield δημιουργούσε και πραγματοποιούσε ολοένα και πιο ασύλληπτα κατορθώματα μπροστά στα μάτια του κοινού, χωρίς τη βοήθεια τρικ της τηλεοπτικής κάμερας ή ειδικών τηλεοπτικών εφέ.

Από όλα του τα επιτεύγματα, ο Copperfield επιμένει, ότι η σημαντικότερη του δουλειά μέχρι σήμερα είναι το ”Project Magic”, ένα πρόγραμμα αποκατάστασης αναπήρων που ξεκίνησε το Μάρτιο του 1982 με σκοπό να ενισχύσει την επιδεξιότητα και την κινητική ικανότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα, με τη βοήθεια χρήσης ταχυδακτυλουργικών κόλπων σαν μέθοδο θεραπείας.

Το ”Project Magic” έγινε αποδεκτό από την ”American Occupational Therapy Association” και σήμερα, ως μέθοδος θεραπείας, συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα αποκατάστασης 1.100 νοσοκομείων σε 30 διαφορετικές χώρες του πλανήτη.

Πρόσφατα, ο Copperfield ένωσε τις δυνάμεις του με τους Dean Koontz, Joyce Carol Oates, Roy Bradbury και άλλους για τη δημιουργία του ”Ιστορίες του David Copperfield για το Ακατόρθωτο”, μία ανθολογία αυθεντικής μυθιστοριογραφίας στον κόσμο της μαγείας και της ψευδαίσθησης. Η έκδοση αυτή είχε τόση επιτυχία, ώστε εκδόθηκε κι ένας δεύτερος τόμος με τον τίτλο ”David Copperfield Πέρα από Κάθε Φαντασία”.

Εκτός από το να δίνει παραστάσεις, ο Copperfield διακατέχεται από το πάθος της διάσωσης και διάδοσης της τέχνης της μαγείας για τις επερχόμενες γενιές. Το διεθνές ”Μουσείο και Βιβλιοθήκη για τις Τέχνες της Μαγείας” που έχει δημιουργήσει, αποτελεί μία ασφαλή και μόνιμη στέγη για τις αρχαίες συλλογές, τα βιβλία και όλα τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την τέχνη της μαγείας. Το μουσείο φιλοξενεί την αρχαιότερη συλλογή ιστορικών έγγραφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη μαγεία και τις συναφείς τέχνες -μεταξύ άλλων, έγγραφα και αντικείμενα των Houdini, Okito, Ed Sullivan και Chung Ling Soo.

Ο David Copperfield έχει φέρει την επανάσταση στη μαγεία. Την έχει οδηγήσει στο υψηλότερο σημείο καλλιτεχνικής δημιουργίας και φαντασίας, που σε συνδυασμό με το υψηλής αισθητικής θεατρικό αποτέλεσμα, έχει δημιουργεί παραστάσεις που δεν είχαν ονειρευτεί ποτέ άλλοι μάγοι, ούτε και οι θεατές της πριν τον Copperfield εποχής!

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου: 18.30, 22:00

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου: 18.30, 22:00

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου: 18.30, 22:00

Σάββατο 4 Νοεμβρίου: 12.30, 16.00, 19:30, 23:00

Κυριακή 5 Νοεμβρίου: 11.30, 15.00, 18:30, 22:00

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου: 18.30, 22:00

Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ Δ’ Ζώνη, 50 ευρώ Γ’ Ζώνη, 80 ευρώ Β’ Ζώνη, 120 ευρώ Α’ Ζώνη, 170 ευρώ VIP.

Προπώληση: Virgin Megastores, 210 8840600, ticketnet

Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου, 1-6 Νοεμβρίου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v