Euro(pre)vision: Τα μεγάλα φαβορί

Λίγο πριν όλα τα βλέμματα στραφούν στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ για τη βραδιά του τελικού της Eurovision, συγκεντρώσαμε τα προγνωστικά, ρωτήσαμε ειδικούς και μη, ψάξαμε τις αποδόσεις των στοιχημάτων και βγάλαμε τα δικά μας συμπεράσματα σχετικά με τα φαβορί του φετινού διαγωνισμού. Σας παρουσιάζουμε την πιθανολογούμενη τελική πεντάδα, για να ξέρετε πού θα δώσετε το δικό σας 12άρι.
Euro(pre)vision: Τα μεγάλα φαβορί

της Ηρώς Κουνάδη

Μόλις μία ημέρα απομένει για τον τελικό της 51ης Eurovision, μιας... ”Eurovision ρεκόρ” όπως την χαρακτήρισε ο επικεφαλής της EBU, Svante Stockselius, λόγω γεγονότων όπως η παρουσίαση του χιλιοστού τραγουδιού του θεσμού και ο μεγαλύτερος αριθμός διαπιστευμένων δημοσιογράφων για την κάλυψη της διοργάνωσης που έχει σημειωθεί ποτέ.

Όπως συνήθως συμβαίνει πριν από ανάλογες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις–ειδικά από τότε που τα πρακτορεία στοιχημάτων και οι απανταχού bookers ”αποδεσμεύθηκαν” από το μονοπώλιο των αθλητικών διοργανώσεων– τα προγνωστικά έχουν αρχίσει να κάνουν το γύρο της Ευρώπης, προκαλώντας αναρίθμητες συζητήσεις και... ανησυχίες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα προγνωστικά, οι ”σίγουρες” για την τελική πεντάδα χώρες είναι η Ελλάδα, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Οι απόψεις σχετικά με το πέμπτο όνομα διίστανται, αφού ορισμένα προγνωστικά βγαίνουν υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ άλλα θέλουν τη Φιλανδία ή τη Γερμανία μεταξύ των πέντε πρώτων θέσεων.

Αναλυτικότερα, το Everything της Άννας Βίσση φιγουράρει πρώτο στην τελική πεντάδα, με αποδόσεις στοιχημάτων που κυμαίνονται από 3,5 έως 4,6, ακολουθούμενο από το τραγούδι της Σουηδίας, του οποίου οι αποδόσεις κυμαίνονται από 4 έως 7,2.

Το τραγούδι ”Invincible” που ερμηνεύει η Σουηδέζα Carola, η οποία έχει ήδη κατακτήσει μία φορά την πρώτη θέση του διαγωνισμού, το 1991, θεωρείται το μεγάλο φαβορί από πολλούς, και ιδιαίτερα από τους φανατικούς του θεσμού που πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο για μία χώρα να κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές.

Στην τρίτη θέση των… euro-previsions συναντάμε τη Ρουμανία, που φέτος συμμετέχει με το τραγούδι ”Tornero” που ερμηνεύει ο Mihai Traistariu. Οι αποδόσεις της Ρουμανίας, η οποία συμμετέχει για 13η μόλις φορά στο διαγωνισμό της Eurovision, κυμαίνονται από 6 έως 8.

Κι εδώ αρχίζουν οι διαφωνίες...

Σύμφωνα με ορισμένα προγνωστικά, πιθανότερη χώρα για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης είναι η Φινλανδία, που κάνει ούτως ή άλλως τη διαφορά στο φετινό διαγωνισμό, συμμετέχοντας με ένα hard rock κομμάτι, το ”Hard Rock Hallelujah”, ερμηνευόμενο από το Lordi. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής η χώρα είναι η έκτη, το 1973.

Άλλοι, πάλι, eurovision-ολόγοι ”βλέπουν” στην τέταρτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο, που φέτος στέλνει στο διαγωνισμό έναν από τους δημοφιλέστερους rapper του, τον Daz Sampson, με ένα upbeat νεανικό κομμάτι, με τίτλο ”Teenage Life”. Η απόδοση των στοιχημάτων υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει ήδη κερδίσει πέντε φορές το διαγωνισμό, κυμαίνεται από 7 έως 19.

Σημαντικές πιθανότητες, της τάξεως του 11/1, κατάταξης στην τελική πεντάδα, δίνουν ορισμένοι bookers και στη Γερμανία και στο συγκρότημα Texas Lightning που ερμηνεύει το τραγούδι ”No, no never”.

Τέλος, φαβορί σχεδόν παμψηφεί για την πέμπτη θέση θεωρείται η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, που φέτος καταρρίπτει το μύθο της υπεροχής των τραγουδιών με αγγλικό στίχο. Το τραγούδι ”Lejla” ερμηνεύεται από τον Hari Mata Hari, και μέχρι στιγμής οι αποδόσεις του ξεκινούν από 9/1. Η καλύτερη θέση που έχει κατακτηθεί μέχρι στιγμής από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 1993, είναι η έβδομη.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγνωστικά της Eurovision, και ιδιαίτερα αυτά σχετικά με την πρώτη θέση, σπάνια επαληθεύονται –μία από τις λίγες εξαιρέσεις ήταν το ”My number one” της Έλενας Παπαρίζου, πέρυσι.

Κάνοντας μία... ανθελληνική πρόβλεψη, χωρίς να θέλουμε να απογοητεύσουμε τους φαν της Άννας Βίσση, εμείς ποντάρουμε στη Σουηδία και επιφυλασσόμαστε για τον τελικό στις 12 Μαΐου 2007 στη Στοκχόλμη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v