Αυτά τα μπαρ θα σε φέρουν ξανά στο κέντρο

Κεντρικά, ωραία, ψαγμένα, για κάθε μουσικό και αλκοολικό γούστο, αυτά τα μπαρ είναι τα αγαπημένα μας στο κέντρο της πόλης.
Αυτά τα μπαρ θα σε φέρουν ξανά στο κέντρο

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τα προάστια μπορεί να έχουν πλείστες όσες επιλογές σε διασκέδαση, όμως- πώς να το κάνουμε;- σαν την Αθήνα δεν έχει. Ή σαν τα μπαρ της Αθήνας δεν έχουν, για να είμαστε ακριβείς.

Κάθε φορά που βολτάρουμε στους δρόμους του κέντρου και πιάνουμε θέση σε τραπέζια και σταντ συνειδητοποιούμε πόσο ποικιλόμορφη είναι η μπαρίστικη διασκέδαση εδώ, πόσες διαφορετικές επιλογές υπάρχουν, όλες μαζεμένες σε μερικά χιλιόμετρα που εύκολα τα διανύεις ποδαράτα.

Αθηναϊκά μπαρ, λοιπόν, αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι αγαπημένοι μας.

The 7 Jokers
Βουλής 7, τηλ: 21 0321 9225



Κλείνει φέτος τα 15 έτη, τα οποία μετρά σε χιλιάδες κοκτέιλ, αλλά και κόσμο που στριμώχτηκε κάποια στιγμή στο εσωτερικό του για να πιεί καλά, να ακούσει σούπερ μουσικές και να περάσει ωραία. Συνεχίζει ακάθεκτο με το θεατράλε εσωτερικό του να αποτελεί πόλο έλξης, αλλά και τραπεζάκια έξω στην Βουλής. Αν σου βαστάει, μπες και παράγγειλε μια Πίνια Καυλάντα με μείγμα ρουμιών, φερνέτ μπράνκα, ανανά, καρύδα, κεφίρ και λάιμ ή (αν ντρέπεσαι) ένα Ήτο Άξιος με παλαιωμένο τσίπουρο, ανανά, σιρόπι καυτερής πιπεριάς, μπουρλέσκ μπίτερ και λεμονάδα. Οι τιμές τους στα 8-9€, το απλό ποτό στα 7€.

Ipitou The Bar
Ηπίτου 4, Σύνταγμα, τηλ. 2103254575



Το γωνιακό μπαράκι της Ηπίτου είναι ένα μικροσκοπικό street cocktail bar, όπου γίνεται το αδιαχώρητο. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να χαζέψεις τον κόσμο που περνά από τον πεζόδρομο και να απολαύσεις καθιστός (ή και στα όρθια) ένα Dolores με ιρλανδέζικο ουίσκι, βερμούτ, κράνμπερι και μοσχοκάρυδο, αλλά και μια «πειραγμένη» Μαργαρίτα με ανανά και καρύδα. Οι μουσικές κινούνται σε jazz και ροκ μονοπάτια, ενώ τα απλά ποτά κοστίζουν 7€ και τα κοκτέιλ από 8€.

Clumsies
Πραξιτέλους 30, τηλ: 21 0323 2682



Βραβευμένο ως ένα από τα καλύτερα μπαρ στον κόσμο, https://www.worlds50bestbars.com/the-list/the-clumsies.html το Clumsies παίζει σε διπλό ταμπλό με ενδιαφέρουσες γεύσεις και εξίσου ιδιαίτερα κοκτέιλ, και βγαίνει εδώ και χρόνια κερδισμένο. Βγάζει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο όπου γίνεται το έλα να δεις και σερβίρει signature επιλογές όπως το Break Free με whiskey, φρούτα του πάθους, περγαμόντο, grapefruit, αρμπαρόριζα και λυκίσκο και το Aegean Negroni με The Clumsies Old Tom" τζιν, "Pikron" βερμούτ, Aperitivo amaro, rhubarb, bourbon pepper, long pepper και apple geranium. Οι τιμές τους από 8€.

Baba au Rum
Κλειτίου 6, τηλ: 2117109140



Επίσης βραβευμένο ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, φτιάχνει εδώ και χρόνια μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ της Αθήνας, με περίσσιο μεράκι και ιδιαίτερη αγάπη στα ψαγμένα ρούμια. Πιάνουμε τραπεζάκι στον πεζόδρομο της Κλειτίου, αλλά και μέσα, και παραγγέλνουμε signature επιλογές από τον εκτενή του κατάλογο, όπως το De Stijl Silver Fizz με αρωματικό μπράντι, κόκκινο βερμούτ και μούρα, και το Bloody Baba με φρέσκια ντομάτα, σέλερι, λεμόνι, τσίλι, μεσκάλ και βότκα. Οι τιμές τους από 9€, το απλό ποτό στα 7€.

Praxitelous Bar
Πραξιτέλους 33, τηλ: 694 459 9283



Η έτερη «γκράντε» μπαροκατάσταση στον ίδιο δρόμο είναι αυτή του Praxitelous Bar. Εδώ τον πρώτο λόγο δεν έχουν τα κοκτέιλ, αν και είναι εξίσου καλοφτιαγμένα, αλλά η παρεΐστικη διάθεση, ο εναλλακτικός κόσμος και οι εξαιρετικές μουσικές επιλογές που σε κάνουν να λικνίζεσαι στον πεζόδρομο. Hip Hop, RnB, Funk αλλά και Rock εναλλάσσονται αναλόγως την ημέρα και τον DJ και εγγυώνται μια ωραιότατη χορευτική και αλκοολική βραδιά. Το απλό ποτό στα 7€.

Pairidaeza
Παρνασσού 3, Πλατεία Καρύτση, τηλ.: 210 3210233



Ένα μπαρ «παράδεισος» όπως λέει και το όνομά του στα Φαρσί, σταθερά στο ίδιο σημείο για κοντά δύο δεκαετίες, από τότε που η Καρύτση ήταν ο απόλυτος προορισμός. Πλέον το ίδιο το μπαρ είναι ο απόλυτος προορισμός για καθαρά ποτά, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, σε ατμόσφαιρα παριζιάνικου μπιστρό και συντροφιά μουσικών ακουσμάτων που περιλαμβάνουν από μεταπολεμική jazz μέχρι σύγχρονη soul. Τα απλά ποτά κοστίζουν 7€, τα κοκτέιλ ξεκινούν από 8€.

Ale Blues
Πλατεία Καρύτση 10, τηλ: 21 0324 5705



Παραμένουμε Καρύτση για ακόμα μια παλιά καραβάνα του είδους. Το Ale Blue ξεκίνησε από την Κυψέλη, και μετακόμισε στο κέντρο της πόλης για να διαδώσει την αγάπη του για τα blues/funk και ροκ ακούσματα. Μας υποδέχεται στο vintage εσωτερικό του, αλλά και έξω, για ωραίες «μαύρες» μουσικές, σε σούπερ παρεΐστικη και φιλική ατμόσφαιρα, καθαρά ποτά και τίμια κοκτέιλ σε κλασικές εκδοχές- Mojito, Caipirinha κ.α. Το απλό ποτό στα 7€, τα κοκτέιλ από 8€.

Blind Beggar
Χαριλάου Τρικούπη 6-10, τηλ: 2103639242



Πήρε το όνομά του από ένα από τα πιο εμβληματικά μπαρ του Λονδίνου, βρίσκεται σε μια κλασική αθηναϊκή στοά, και προσφέρει άφθονη vintage ατμόσφαιρα από τα 50s, συνοδεία εξαιρετικών κοκτέιλ αλλά και finger food. O κατάλογος εδώ περιλαμβάνει αρκετές signature επιλογές όπως το Mostly citrus με gin αρωματισμένο με βότανα, cordial εσπεριδοειδών, περγαμόντο, μέλι και γλυκά μπαχαρικά και το Flow of rum με blend απο 3 παλαιωμένα ρούμια, φρέσκο χυμό λεμόνι, ανανά και homemade ginger beer. Το απλό ποτό στα 7€, τα κοκτέιλ από 8€.

Loser
Βουλής 45-47, Κέντρο, τηλ: 21 3044 8535

Εμπνευσμένο - για τους γνώστες - από το sci fi anime Cowboy Bebop, αυτό το οικείο και απροσποίητο μπαράκι καθόλου για "χαμένους" δεν είναι. Αντιθέτως, απευθύνεται σε κόσμο που ξέρει τι κάνει, ξέρει τι του αρέσει να ακούει και ξέρει τι του αρέσει να πίνει. Γι' αυτό και η κάβα του εμπλουτίζεται με spirits για κάθε γούστο, με έμφαση στα whiskeys, ενώ η μπάρα του βγάζει καλοφτιαγμένα και σινεφίλ κοκτέιλ όπως το Bitter Sellers με Absolut Vodka, Havana Club Anejo Reserva, πορτοκάλι, Holy Ginger και σιρόπι κανέλας ή το Charles Bronson με Jameson, μαστίχα, πορτοκάλι και Angostura Bitters. Οι τιμές τους στα 9€, το απλό ποτό στα 7€.

Barro Negro
Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, τηλ: 21 0010 7618



Πίσω από την πλατεία Κλαυθμώνος οι ανεβαστικές μουσικές και η τεκίλα συνδυάζονται ωραιότατα στα τραπεζάκια ενός μπαρ που άνοιξε προ διετίας τις πύλες του για να μας μυήσει στον υπέροχο κόσμο της τεκίλα(ς) και του μεσκάλ. Και τα κατάφερε. Πιάστε τραπεζάκι στον πεζόδρομο ή στο μινιόν εσωτερικό του, και δοκιμάστε πρωτότυπες παραλλαγές κλασικών κοκτέιλ όπως Paloma, Smoky Margarita και Fizzy Colada. Το απλό ποτό στα 8€, τα κοκτέιλ από 9€.

Peek A Bloom
Λέκκα 14, τηλ: 2103219000



Η ομάδα του περιστεριώτικου «Mind the Cup» βρέθηκε στην κρυμμένη στοά της Λέκκα για να στήσει αυτό το all day μπαρ, το οποίο πέρα από λαχταριστό brunch και καφέδες για βραβείο, φτιάχνει ωραιότατα signature κοκτέιλ από μια λίστα που ανανεώνεται διαρκώς. Ο χώρος είναι απόλυτα αστικός με τραπεζάκια στην αυλή, ενώ πίσω από τη μπάρα δεσπόζουν εκατοντάδες ψαγμένες ετικέτες spirits που όρεξη να’ χεις να δοκιμάζεις. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 9-11€, ενώ το απλό ποτό κοστίζει 7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v