Οι καλύτερες μεζεδοκαταστάσεις γίνονται τον Μάιο

Πιάνουμε το Μάη όπως του αρμόζει: με μεζεδάκια σε αυλές και κήπους σε αγαπημένα μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα.
Οι καλύτερες μεζεδοκαταστάσεις γίνονται τον Μάιο

Ξύλινες καρεκλίτσες και τραπεζάκια στρωμένα, φιλοξενούν κρασάκι, ούζο και εκλεκτά μεζεδάκια γης και θάλασσας.

Οι αυλές των μεζεδοπωλείων ανοίγουν και μας περιμένουν για τα πιο ηλιόλουστα μεζεδο-τσιμπούσια.

Abuela
Δουκίσσης Πλακεντίας 14, Χαλάνδρι, τηλ: 2106890672

 



Μια «γιαγιά» (αυτό σημαίνει Abuela στα ισπανικά) στο Χαλάνδρι ανοίγει την φιλόξενη και πανέμορφη αυλή της με τις άφθονες πρασινάδες για να μας μυήσει στην hip μεζεδοφαγία: ταμπουλέ με κινόα και ποικιλία σαλατικών, πεϊνιρλί σε διάφορες βερσιόν, τηγανιά μανιταριών με βαλσάμικο, παντζάρια με blue cheese και καρύδια, σαγανάκι με πιπεριά, πιτάκι καισαρείας με παστουρμά, χοιρινό μπέικον καραμελωμένο με μαυροδάφνη, μύδια με ντοματούλα και φέτα και αλμυρό cheesecake εκπλήσσουν ευχάριστα με την πρωτοτυπία τους ως «διαφορετικοί» μεζέδες. Συνοδεία κρασιού δικού τους ή εμφιαλωμένου τσίπουρου/ούζου, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο.

Θαλασσινός
Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα, τηλ: 210 9404518

 



Μια υπέροχη αυλίτσα που θυμίζει παλιά γειτονιά, και μια ιστορία δεκαετιών ακολουθούν αυτήν την ψαροταβέρνα με τους πρωτότυπους μεζέδες και την όμορφη, οικεία ατμόσφαιρα. Εδώ δοκιμάζουμε ντολμαδάκια σασίμι με μαριναρισμένο σολομό, φρεσκοβρασμένες αρμύρες σαλάτα, σκουμπρί καπνιστό, ωμά όστρακα με λεμονάκι για τους φαν, χταποδάκι κοκκινιστό με πουρέ γλυκοπατάτας, σουπιά σαγανάκι με μαραθόριζα, καλαμαράκια με πέστο και άλλα τέτοια ωραία. Για ένα μεζεδογεύμα, με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Χοχλιδάκι
Αδριανίου 31, Ν. Ψυχικό, τηλ: 210 6746661

 



Ουζερί με ιστορία δεκαετίων μας φιλεύει στα τραπεζάκια της αυλής του πάσης φύσεως μεζεδάκια σε περιβάλλον που θυμίζει κάτι από παλιό μπακάλικο. Το πληθωρικό μενού εναλλάσεται διαρκώς για να μην το βαρεθούμε και περιλαμβάνει μεζεδάκια θάλασσας και στεριάς όπως τσιροσαλάτα, γαύρο μαρινάτο, τηγανιτά κολοκυθάκια, συκωτάκια τηγανιά, κασερόπιτα σε πήλινο, μπιφτεκάκια, καλαμαράκι, ντολμαδάκια, φάβα και λοιπά κρύα ορεκτικά τα οποία έρχονται όπως παλιά σε δίσκο από την αρχή για να διαλέξετε. Συνοδεία εξίσου δυνατής ποικιλίας σε ελληνικά αποστάγματα (ούζα, τσίπουρα, ρακές κ.α.), αλλά και ωραίου χύμα κρασιού, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Περί Ουσίας
Θησέως 25, Χαλάνδρι, τηλ: 2106830220

 



Στον όμορφο κήπο του αυτό το συμπαθέστατο ταβερνείο/τσιπουράδικο σερβίρει ωραιότατα μεζεδάκια στεριάς και θάλασσας τα οποία χωρίζονται σε… προμεζέδες και μεζέδες. Γαύρος μαρινάτος, καπνιστός μπακαλιάρος με κρεμμυδάκι και φάβα, τσιροσαλάτα, πατάτες σαγανάκι, παστουρμαδοπιτάκια, καλτσούνια με δυόσμο και ανθότυρο, ψητό χαλούμι και ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι μερικά μόνο από τα πιάτα του πληθωρικού μεζεδο-μενού. Ποικιλίες κρεατικών και κάποια ακόμα θαλασσινά πιάτα συμπληρώνουν την γευστική του εικόνα, ενώ ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο με ουζάκι ή χύμα κρασί.

Mezze Glyfada
Φοίβης 11 & Αγγ. Μεταξά 34, Γλυφάδα, τηλ: 2108980480

 



Φέρνει κάτι από αύρα παλιάς Αθήνας στα νότια προάστια και πολύ καλά (το) κάνει μιας και στήνει την ιδανική ατμόσφαιρα για να δοκιμάσουμε μεζεδάκια τα οποία μοσχοβολούν παράδοση στα εξωτερικά του πολύχρωμα τραπεζάκια. Το μενού περιλαμβάνει κρεατικά και ψαρικά, τα οποία συνοδεύονται με πλούσια ποικιλία αποσταγμάτων. Μπουρεκάκια με κιμά, κολοκυθάκια τηγανιτά, πατάτες με αυγά και σουτζούκι, ταραμοσαλάτα, συμιακό γαριδάκι σαγανάκι τυριών σε κανταΐφι, σαλάτα με φακές και μυρωδικά, τηγανιά μανιταριών με γραβιέρα Κρήτης και τηγανιτά καλαμαράκια είναι μερικά μόνο από τα χιτ του εκτενούς καταλόγου. Ο λογαριασμός στα 20-25€ κατ’ άτομο για ένα σούπερ μεζεδογεύμα με ούζο.

Μεταξού
Πιερίας και Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, τηλ: 21 0522 9290

 



Στα όρια Μεταξουργείου και Κολωνού, και με όμορφη ατμόσφαιρα παλιάς γειτονιάς, η αυλή του σπιτιού της Μεταξούς ανοίγει τις πόρτες της για να μας φιλέψει κλασικά μεζεδάκια, από κεφτεδάκια και παστουρμαδόπιτες μέχρι λουκάνικα και χορταστικά γιαουρτλού συνοδεία νησιώτικου κρασιού. Συχνά πυκνά θα συναντήσετε live στην αυλή, με όμορφες μουσικές από κιθάρες και μπουζούκια – τηλεφωνήστε ή μείνετε «συντονισμένοι» στο Facebook για να μάθετε πότε οργανώνονται οι ζωντανές βραδιές. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.

Αυλή
Αγ. Δημητρίου 12, Ψυρρή, τηλ: 21 0321 7642

 



Σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα αθηναϊκά riad - μαροκινά σπίτια με τις εσωτερικές αυλές- του Ψυρρή το μεζεδοπωλείο της Αυλής αντιστέκεται στην «τουριστίλα» προσφέροντας γενναίες δόσεις νοσταλγίας και τίμιους μεζέδες στον νοσταλγικό εξωτερικό του χώρο. Στην χρονοκάψουλα αυτή θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε τηγανιά κοτόπουλο με πιπεριά και κόκκινη σάλτσα, εξαιρετικό συκωτάκι, τυρένια στραπατσάδα και πλούσια σε ελαιόλαδο χωριάτικη σαλάτα. Θα συνοδεύσετε με χύμα ούζο ή κρασί και θα φύγετε ικανοποιημένοι έχοντας πληρώσει περί τα 10€/ άτομο.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v