Έχει μέρη να βγεις στου Γκύζη;

Γκύζη: Μια γειτονιά όχι και τόσο ξακουστή για τις επιλογές εξόδου της. Αλλά εμάς δεν μας νοιάζει, απόψε βγαίνουμε Γκύζη.
Έχει μέρη να βγεις στου Γκύζη;
Μπορεί να φταίει που αγαπάμε τα underdogs και θέλουμε να τα στηρίζουμε. Μπορεί να φταίει που ο συντάκτης του κειμένου έκλεισε αισίως τέσσερα χρόνια σ’ αυτή την υπέροχη γειτονιά, αλλά σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έκατσε εκεί ούτε για έναν ρημαδοκαφέ. Ε, και γι’ αυτό είπαμε να επανορθώσουμε στην γειτονιά του Γκύζη, απαντώντας στο ερώτημα: Έχει μέρη να βγούμε εκεί;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Αλλά ας το πάρουμε και πιο αναλυτικά.

 
Στο Café-Bar Ενωδεία πίνουμε ωραίο συνοικιακό καφέ, αράζοντας στο τέλειο, καλτ κλίμα της πλατείας. Καλτ επειδή ο χρόνος κυλάει πολύ αργά εδώ πέρα, δημιουργεί μια αίσθηση παράδοξου—είσαι στο σήμερα, στα 80s; Κάτι ενδιάμεσο θα πούμε εμείς, και αν δεν έχουμε τόση όρεξη για καφέ, θα σκάσουμε μύτη πιο αργά, για αλκοόλια και τσιμπολογήματα. Για τις ζεστές μέρες, απλώνει τραπεζάκια και έξω. Τι ακούμε εδώ; Μουσικάρες, από Pink Floyd μέχρι μπλουζ. Περίμενες να ακούσεις Pink Floyd στου Γκύζη; Όχι, και τώρα ξέρεις. Πού και πού, οργανώνει και λαϊβάκια.
Ενωδεία, Πλ. Γκυζη, τηλ: 21 0645 2445


Ξακουστό στους… ντόπιους, το Καντούνι (πρώην Κουτούκι της Σκορδόπιστης) σερβίρει λαχταριστούς μεζέδες που τους φτιάχνει μερακλίδικους η κυρία Ελένη, σε έναν μικρό αλλά ούλτρα περιποιημένο χώρο – τα γνωστά· κάτι από παλιά Αθήνα, κάτι από μεζεδοπωλείο επαρχίας, αυτό που θέλει λίγο-πολύ ο μέσος Αθηναίος για να αδειάσει το μυαλό του. Βάλε μέσα και live ρεμπέτικα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, και γίναμε. Υπολογίζουμε 12-15€ το άτομο, μαζί με το (χύμα και πολύ ωραίο) κρασί μας.
Το Καντούνι, Παράσχου 116, τηλ: 21 1402 0883
 

Στρίβεις μέσα από μερικά (εκατομμύρια—συγγνώμη, Γκύζη είμαστε) στενά, βρίσκεσαι κάπου πίσω από το Πεδίο του Άρεως. Η περιοχή δεν σου γεμίζει και τόσο το μάτι, λες “Εδώ γιατί με φέρατε;”. Σε φέραμε για να δοκιμάσεις μερικά από τα καλύτερα έθνικ πιάτα του κέντρου, στο Λεϊλιμλέι. Ένας χώρος απλός, χωρίς φανφάρες, για να αφοσιωθούμε σε αυτό που έχει σημασία: το πολύ (νόστιμο, φτηνό, πολύ γενικότερα) φαγητό. Κεμπάπ, κεφτεδάκια σμυρναίικα και μεζέδες από την Αραβία. Όλα είναι πεντανόστιμα και δεν θα μας βγουν πάνω από 10-12€ το άτομο.
Λεϊλιμλέι, Βαλτινών 2, τηλ: 211 7009383
 

Τώρα, εδώ κάνουμε μια μικρή ζαβολιά, καθώς Γκύζη τεχνικά λέμε την δεξιά πλευρά της Αλεξάνδρας, και το Old Boy βρίσκεται αριστερά, αλλά – ξέρεις κάτι; – δεν μας νοιάζει. Στην Αλεξάνδρας, λοιπόν, παίζει μεταλόμπαρο από τα λίγα, με φανατικό κοινό που το γεμίζει κάθε βράδυ—ο συντάκτης, για να το κάνουμε πάλι προσωπικό, ουκ ολίγες φορές έχει κοντοσταθεί αναλογιζόμενος αν είναι καλή ιδέα να τρεκλίσει μέσα για ένα τελευταίο σφηνάκι γύρω στις τρεις το πρωί, γυρνώντας σπίτι. Επίσης, να πούμε ότι – για τα γενικότερα δεδομένα των μεταλόμπαρων – η διακόσμηση του Παλιόπαιδου είναι τέ-λει-α.
Old Boy, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 56, τηλ: 21 3043 6051

 

Κλεψιά #2: Η Βοημία βρίσκεται ακριβώς πάνω στο “σύνορο” Γκύζη-Αμπελόκηποι. Για ακόμη μια φορά, δεν μας νοιάζει, επειδή εδώ μιλάμε για παραδοσιακό τσέχικο φαγητό, και μερικά πράγματα είναι πιο σημαντικά από τις τοπογραφικές διαφωνίες. Τσέχικο, που λες, όπως ψαρονέφρι γεμιστό, μπούτι με ξινολάχανο, κνεντλίκι και πατάτες, και γκούλας με πλευρώτους. Το καλοκαίρι, έχει και αυλή απέναντι, και είναι ακόμα πιο ωραία. Για να φάμε του σκασμού, μιας και οι μερίδες τους δεν αστειεύονται, υπολογίζουμε γύρω στα 20€ το άτομο.
Bohemia, Δήμου Τσέλιου 5, τηλ: 210 6426341

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v