6 τέλειες βόλτες στο κέντρο

Επειδή καλά τα μπαράκια, καλά τα hot spots, αλλά σαν τις βόλτες που μπορείς να κάνεις στην Αθήνα, δεν έχει.
 

6 τέλειες βόλτες στο κέντρο

Η Αθήνα είναι όμορφη. Η Αθήνα, επίσης, είναι γεμάτη με όμορφες γωνιές για να αράξουμε με την παρέα ή με το αίσθημα—οι περισσότερες από αυτές τις γωνιές, όμως, είναι μπαρ. Ή στιλάτα καφέ, ή συνεργατικά καφενεία ή όποιου άλλου είδους μαγαζί μαζεύει κόσμο. Τι γίνεται όμως με την υπόλοιπη πόλη; Μήπως μερικές φορές, αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να περπατήσουμε με τις ώρες σ’ αυτή τη πόλη.

Ίσως να ανακαλύψουμε σημεία που δεν είχαμε ξαναδεί. Ίσως να θέλουμε να επιστρέψουμε σε σημεία που λατρεύουμε, αλλά δεν πηγαίνουμε συχνά. Ίσως το μόνο που θέλουμε είναι να περάσουμε μια από τις εξόδους μας χωρίς να είμαστε πάλι καθισμένοι, ακούγοντας τις ίδιες και τις ίδιες μουσικές, δοκιμάζοντας ακόμα ένα κοκτέιλ. Μην μας παρεξηγήσετε· το λατρεύουμε κι αυτό. Σπίτι να μη μένουμε. Απλά, να, δεν είναι λίγες οι φορές που πεθυμήσαμε να βολτάρουμε στους δρόμους της, ακόμα και μέχρι το πρωί, μιλώντας για το τίποτα και για τα πάντα, για πράγματα αόριστα ή συγκεκριμένα, φλερτάροντας δειλά ή πιο-έκδηλα-πεθαίνεις. Με μια μπύρα απ’ το περίπτερο στο χέρι.

Κυνηγώντας την street art
Η ποσότητα και η ποιότητα της street art σε αυτή την πόλη δύσκολα συγκρίνεται με άλλες πρωτεύουσες. Σχεδόν σε όποια γωνιά και να γυρίσεις, θα δεις πανέμορφα έργα τέχνης να ξεπηδούν από τοίχους, από παράθυρα και από χαραμάδες, έτοιμα να σου πουν μια ιστορία. Και επειδή αυτές είναι ιστορίες που θέλουμε να μαθαίνουμε, μπορούμε να το κάνουμε και πολύ οργανωμένα, με οδηγό και απ’ όλα, εδώ.

Στα Εξάρχεια
Αποφεύγοντας τις μέρες που θα έχει βαβούρα – κάθε είδους – τα Εξάρχεια ενδείκνυνται για βόλτες. Θες να κάνεις χαλαρό περπάτημα, να τσεκάρεις τον κόσμο και να ρίξεις και μια μίνι ανθρωπολογική μελέτη για τους θαμώνες της Βαλτσετσίου; Το ‘χεις. Θες κι εδώ να δεις τα πανέμορφα γκράφιτι; Ακολούθησε τα χρώματα. Θες να ανηφορίσεις την Θεμιστοκλέους και μετά να κάνεις την αερόβια της ημέρας σ’ εκείνα τα καταραμένα σκαλιά, που σε επιβραβεύουν με μια από τις πιο χουχουλιάρικες πανοραμικές θέες της πόλης, στον λόφο του Στρέφη;

Θησείο, μέρος Α’
Το Θησείο είναι από τα καλύτερη μέρη για εξόρμηση, επειδή έχει δρόμους που οδηγούν παντού. Και, εντάξει, την Ερμού προς το Μοναστηράκι δεν λέει να την πάρεις, είναι πέντε λεπτά υπόθεση. Την Ερμού, όμως, όταν γίνεται πεζόδρομος και εκτείνεται με την άπλα της και τα παγκάκια της και τα δεντράκια της προς Γκάζι, μπορείς να την απολαύσεις. Και να κάνεις πολλές στάσεις στο δρόμο, για μεγάααλες κουβέντες.

Θησείο, μέρος Β’
Αλλιώς, εκ του σταθμού του ηλεκτρικού ορμώμενος ξανά, μπορείς να κατευθυνθείς προς την Ακρόπολη, περπατώντας την Αποστόλου Παύλου—aka τον ένα πεζόδρομο της πόλης που πάντα, ό,τι ώρα και να πας, ό,τι μέρα και εποχή, θα δεις κόσμο να περπατάει, να χαζεύει, τουρίστες να κοιτάνε τα πανέμορφα DIY μπιχλιμπίδια που μπορείς να αγοράσεις από τους πλανόδιους, νεαρόκοσμο να αράζει στα βράχια και ζευγαράκια να φιλιούνται στις γωνιές. Και να καταλήξεις, φυσικά, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας στο τέλος του, την Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στην Πλάκα
Επειδή υπάρχει πιο ρομαντική γειτονιά; Όχι. Υπάρχει πιο γραφική γειτονιά; Αν υπάρχει, δεν την έχουμε βρει. Υπάρχει μέρος στην Αθήνα που να προσφέρεται περισσότερο για ατελείωτες βόλτες-κύκλους γύρω από το ίδιο σημείο;—εντάξει, πώς να το κάνουμε, δεν είναι και γιγάντια γειτονιά. Ξανά θα πούμε όχι. Πάμε, λοιπόν, ψηλά, για να απολαύσουμε την υπέροχη θέα, και κατηφορίζουμε, περνώντας ανάμεσα από τις μικρές λαοθάλασσες που πλημμυρίζουν καθημερινά την Πλάκα.

Στου Ψυρρή για μπαρότσαρκα
Δεν μας νοιάζει πόσα μαγαζιά θα ανοίξουν και θα κλείσουν, αν οι influencers θεωρούν την γειτονιά hot ή not. Δεν μας νοιάζει καν αν πλέον η περιοχή είναι γεμάτη φοιτητές, ή αν έχει γίνει η Μέκκα των χίπστερ. Μας νοιάζει ότι όπου κι αν κοιτάξεις, σε κάθε γωνιά, θα δεις όμορφα κι ενδιαφέροντα πράγματα—αν και η απομάκρυνση των φώτων από την Πιττάκη μας πόνεσε άσχημα. Και, εκεί που βολτάρεις, ξέρεις πως κάθε δεύτερο βήμα έχει κι ένα μικρούλι, ίσως λίγο άδειο μπαράκι να μπεις (το κρατάμε low profile, μποϊκοτάζ στις τρέντι τρύπες), να πιεις ένα σφηνάκι και να συνεχίσεις.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v