Τα καλύτερα στέκια για μαγειρευτά

Κάποιες μέρες θες σουβλάκια, κάποιες μέρες μεζεδάκια. Κάποιες μέρες θέλεις πίτσα, αλλά τώρα θα σοβαρευτούμε και θα σε στείλουμε για τίμιο μαγειρευτό.

Κάποιες φορές δεν νοσταλγείς το φαγητό της μαμάς σου; Ένα ωραίο κρέας με πατάτες, ας πούμε. Ή ένα λαδερό. Κάτι που θέλει ώρα να μαγειρεύεται, κάτι μπελαλίδικο—και το ξέρεις πως στα μπελαλίδικα φαγητά εξ ορισμού κρυφό συστατικό είναι η αγάπη. Γι’ αυτό κάθε φορά που τα τρως νιώθεις ζεστασιά μέσα σου.

Και αυτή η εισαγωγή έγινε πολύ πιο συναισθηματική απ’ ό,τι περιμέναμε. Ίσως επειδή έχουμε καιρό να φάμε ντολμαδάκια της μάνας μας, δεν ξέρουμε. Στο θέμα μας, όμως. Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας στέκια για μαγειρευτό φαγητό στην Αθήνα, για να πας με την παρέα και να φάτε επιτέλους – όπως θα έλεγε η μάνα σου – λίγο σωστό φαΐ.

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798
Δεν θα βρεις εδώ ούτε φανφάρες, ούτε στολίδια, ούτε πειραγμένα κόνσεπτ για κοιλιόδουλους χίπστερς. Εδώ θα σας πεντανόστιμο φαγητό που ξέρεις, αγαπάς και έχεις ανάγκη. Κοκκινιστό μοσχαράκι με πατάτες τηγανιτές που ζεματάνε. Μια ρεβιθάδα φανταστική, πιτούλες σπιτικές, χοιρινό ή αρνάκι και φουρνιστά. Τα συνδυάζεις με κρασί ή μπύρα, και θα πληρώσεις γύρω στα 15€ το άτομο—και πολύ σου λέμε.

Ταβέρνα Οικονόμου

Κυδαντιδών 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555
Κι εδώ έχουμε ένα μαγαζί που ποντάρει όχι στον εντυπωσιασμό, αλλά στην αυθεντική, παραδοσιακή γεύση. Επειδή, τι είναι πιο εντυπωσιακό – αλήθεια – από ένα φαγητό μαγειρεμένο ακριβώς όπως πρέπει να μαγειρευτεί; Η ταβέρνα του Οικονόμου έχει θέσει τον πήχη ψηλά (και τον κρατάει εκεί) σερβίροντας στα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο στιφάδο, λαδερά, ντολμάδες, κοκκινιστά και δε συμμαζεύεται. Με υπέροχο χύμα κρασάκι, υπολογίζουμε περί τα 15-20€ το άτομο.

Μπαρμπα-Γιάννης

Εμμ. Μπενάκη 94, Εξάρχεια, τηλ.: 2130331078
Στέκεται στη θέση του εδώ και πολλές δεκαετίες, απλώνει τα τραπεζάκια του έξω και σερβίρει νοστιμιές σε κάθε λογής περαστικούς, Εξαρχειώτες, φοιτητές και απόφοιτους. Εδώ θα βρεις από λεμονάτο χοιρινό, μέχρι γεμιστά. Από κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο (κλασική αξία), μέχρι ψάρι στο φούρνο. Δεν είναι εύκολο να διαλέξεις, αλλά μην ανησυχείς· όλα είναι να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Με το απαραίτητο χύμα κρασί, υπολόγισε γύρω στα 15€ το άτομο.

Δίπορτο

Σωκράτους 9, Πλατεία Θεάτρου, τηλ.: 210 3211463
Το Δίπορτο έχει μεγάλη ιστορία, και το καταλαβαίνεις μόλις μπεις μέσα. Ακόμα καλύτερα, είναι από τα μαγαζιά που δεν ουρλιάζουν την ιστορία τους—σου την ψιθυρίζει απλώς όταν περνάς από μπροστά. Δεν θα δεις εδώ τα γνωστά Πλήθη Τουριστοπαγίδας™. Οι επιλογές σου μπορεί να είναι λιγότερες σε σχέση με άλλα μαγαζιά, αλλά είναι όλες καταπληκτικές (τελειοποιημένες εδώ και πολλάαα χρόνια) και σερβίρονται σχεδόν αμέσως: ρεβιθάδα και φασολάδα, σαρδέλα τηγανητή ή ψητή, γιαχνί και κατσικάκι κοκκινιστό. Μαζί με χύμα κρασί, δύσκολα θα πληρώσεις πάνω από 12€ το άτομο.

Η Παλιά Φάβα

Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994
Σου ανοίξαμε το κείμενο με βόρεια, θα σε στείλουμε μια βόλτα κι απ’ τα νότια. Η Παλιά Φάβα έχει και μια πανέμορφη σκεπαστή αυλή για να απολαύσεις τα νόστιμα μαγειρευτά που βγαίνουν από την κουζίνα—τα οποία αλλάζουν καθημερινά (αλλά, κι εδώ, μην ανησυχείς· αλλάζει το μενού, η ποιότητα μένει ίδια). Αν πετύχεις αρνάκι λεμονάτο, απλά παρ’ το, μην το σκεφτείς καν, ενώ θα πούμε ότι εδώ φάγαμε και συγκλονιστικό παστίτσιο—που το ξέρουμε ότι κανένα παστίτσιο δεν συναγωνίζεται της μαμάς σου, αλλά ναι, το είπαμε. Μαζί με το κρασί, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 15-20€ το άτομο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v