Οι γειτονιές της Αθήνας που (ξαν)ανεβαίνουν

Βολτάρουμε σε παλιές γειτονιές της Αθήνας που ζουν τη δεύτερη εφηβεία τους και ξεχωρίζουμε τις καλύτερες διευθύνσεις σε στενά και πλατείες.

του Νικόλα Γεωργιακώδη


Σε όσους γκρινιάζουν για την ασφυξία που προκαλεί, η Αθήνα απαντά με τις γειτονιές της που ανανεώνονται ανά τα έτη και φιγουράρουν ως πόλος έλξης για βόλτες, καφέ και ποτό με χαρακτήρα. Καμία μιζέρια, καμία μονοτονία.

Είναι εκείνες οι γειτονιές που έκαναν το «μπαμ», μετά ηρέμησαν και τώρα ξανανεβαίνουν πρωταγωνιστώντας στις εξόδους των κατοίκων που αναζητούν κάτι το διαφορετικό – και το βρίσκουν στα δρομάκια και τις πλατείες τους.

Τέσσερις τέτοιες γειτονιές μας επανασυστήνονται και διεκδικούν τις βόλτες, αλλά και τα νυχτοπερπατήματά μας.

Μεταξουργείο

Προσβάσιμο με το Μετρό (μεγάλο συν), εναλλακτικό, χύμα αλλά και κυριλέ αν το ψάξεις σωστά, το Μεταξουργείο είναι από εκείνες τις γειτονιές με τόσο ιδιαίτερη ταυτότητα, με τόσα πολλά πράγματα να δεις, αλλά και άφθονα ποτά να πιεις.

Οι βόλτες: Στην πλατεία Αυδή που σφύζει από ζωή με τα παρακείμενα καφέ/μπαρ να μαζεύουν παρέες και ζευγαράκια, στους ημιφωτισμένους του πεζόδρομους που κρύβουν φθαρμένα νεοκλασικά και εντυπωσιακή street art, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων πάνω στην πλατεία Αυδή.

Οι must στάσεις: Στο Latraac θα πιεις τον καφέ σου και θα φας πεντανόστιμα σάντουιτς και all day brunch με φόντο skaters, στο Saorsa θα ακούσεις ωραίες μουσικές και θα πιείς κοκτέιλ, στις Σεϋχέλλες θα φας μοντέρνους μεζέδες πειραγμένους, το ίδιο και στη Μπέμπα. Στο Μπλε Παπαγάλο θα πιεις χαλαρό καφεδάκι και ποτάκι, και στο Aleria θα δοκιμάσεις εκλεπτυσμένη γκουρμέ κουζίνα. Στα Κανάρια θα πιεις ρακές και μπύρες, στο Κεραμείο με την ωραία αυλή για τα καλοκαίρια θα πιεις τα ποτάκια με την παρέα σου, στο Korova θα φας εξαιρετικούς μεζέδες, στο Beauty Killed the Beast λαχταριστά pancakes και στο πολύχρωμο Tamarind θα δοκιμάσεις πικάντικες ταϋλανδέζικες νοστιμιές και κοκτέιλ. Στον Έλβις θα φας κορυφαία πανσετάκια και στο Rakor νέο μοντερνίζουσες γεύσεις μαγειρείου.

Δες τες και στον χάρτη για να μη χαθείς:



Κυψέλη

Το περιοδικό Time Out την κατέταξε ανάμεσα στις 50 πιο κουλ γειτονιές του κόσμου και πολύ καλά έκανε. Η «μυστική» γειτονιά της Αθήνας με τον multi culti χαρακτήρα και τα δεκάδες θέατρα είναι καλλιτεχνική, τεράστια μα και μικρή, πάντα ολοζώντανη, ποτέ της βαρετή.

Οι βόλτες: Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου με τις πολυκατοικίες να την αγκαλιάζουν κυκλικά και τους ντόπιους να παίζουν τάβλι στα παγκάκια και στην Φωκίωνος Νέγρη στην ολοκαίνουργια Δημοτική Αγορά, η οποία σηματοδότησε την ανανέωση της ευρύτερης περιοχής.

Οι must στάσεις: Στο χιπ It's a Βίλατζ για καφέ, ποτό και σούπερ μουσικές, το οποίο ευθύνεται εν μέρει για την αναγέννηση της περιοχής, και στην Κυβέλη για παραδοσιακή και μοντέρνα ελληνική κουζίνα. Στη Δημοτική Αγορά για χάζι στη γκαλερί, αγορά προϊόντων από μικρούς παραγωγούς και φρέσκους χυμούς, και στο οικογενειακό μπιστρό Foka Negra για brunch και συχνά λάιβ. Στο Select με ιστορία από το 1945 για βάφλες και τηγανίτες, στις Νοστιμιές της Μαίρης για σούπερ μαγειρευτά και φυσικά στο θρυλικό Au Revoir, ένα από τα παλαιότερα ποτάδικα αυτής της πόλης για ένα ουισκάκι.

Ιδού και ο χάρτης των:



Μετς

Κρυμμένο πίσω από τον λόφο του Αρδηττού, τόσο κοντά στο κέντρο αλλά και μακριά από αυτό, το μποέμ Μετς έχει όλα τα στοιχεία που αγαπάς στην παλιά Αθήνα αλλά με πολύ περισσότερο χρώμα, καλύτερη αισθητική και αρκετή ησυχία. Για την Ακρίβεια το Μετς είναι η Αθήνα που θα ήθελες να έχεις.

Οι βόλτες: Πράσινο, δρομάκια για ρομαντζάδα, και ένα πλέγμα από μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφα δρομάκια θα βρεις στο λόφο του Λογγίνου, και στα πέριξ του. Σημείωσε επίσης πως στο Α' Νεκροταφείο της οδού Αναπαύσεως, αν ξεπεράσεις το «μακάβριο» του χώρου, θα ανακαλύψεις την μεγαλύτερη υπαίθρια γλυπτοθήκη της Αθήνας.

Οι must στάσεις: Στο sui generis καφενεδάκι Odeon με την μεγάλη τζαμαρία και τη vintage προσωπικότητα για καφέ και ποτάκι το βράδυ συνοδεία τζαζ, στο Ολύμπιον για σούπερ μαγειρευτά, στο Κολίμπρι για εξαιρετικά μπέργκερ και λαχταριστή πίτσα, στο Κάιν με την vintage διακόσμηση, τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και τα λίγα τραπεζάκια έξω για κεφάτα ποτά μέχρι αργά, στο Bodega για πίνειν για χορεύειν, και φυσικά στο Half Note Jazz Club για τα πιο ενδιαφέροντα jazz και όχι μόνο λάιβ events της πόλης.

Δες τα και στο χάρτη:



Άνω Πατήσια

Είναι ταυτόχρονα κέντρο και όχι κέντρο. Έχουν αυτήν την αγαπημένη αύρα της παλιάς Αθήνας, αλλά στην πιο γήινη εκδοχή της και φιλοξένησαν στο παρελθόν επιφανείς συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως ο Ψυχάρης, ο Kαρκαβίτσας, ο Kρυστάλλης, ο Δροσίνης, και ο Καρυωτάκης. Σημείο αναφοράς εδώ η πλατεία Παπαδιαμάντη, μια από τις πολλές πλατείες μιας περιοχής της οποίας το σχέδιο αποτέλεσε βάση για να διαμορφωθεί το Ψυχικό.

Οι βόλτες: Στην πλατεία Παπαδιαμάντη και στα γύρω της δρομάκια με τις δίπατες μονοκατοικίες και τις κατάφυτες αυλές καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Κυπριάδου, της πρώτης κηπούπολης της Αθήνας και μιας από τις ωραιότερες συνοικίες της. Αξίζει να περάσεις από τη βίλα Δρακόπουλου, ένα από τα λίγα κτίσματα της Aθήνας με ρυθμό πιτορέσκ.

Οι must στάσεις: Στο arty μπαράκι του Κόμη, που πήρε το όνομά του από τον ηθοποιό και ιδιοκτήτη Δευκαλίωνα Kόμη, στην Tar επίσης για μπιρόνια με όμορφο κήπο τα καλοκαίρια, στον Αρόλιθο για αναβίωση των φοιτητικών σου χρόνων τότε που έπινες φτηνές ρακές και κρασάκια, στην «κρυμμένη» Αλχημεία για ωραίες μουσικές (από country και ροκ μέχρι… death metal), μπίρες και καφεδάκια, στο υπέροχα ρετρό 1923, ένα ήσυχο καφέ μπιστρό με τζάκι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Στο Λοκάλ 337 με τη ρετρό διακόσμηση, τα νόστιμα burger και την ψαγμένη λίστα σε ελληνικές μπίρες και κρασιά, στο Strange Fruit για σούπερ κοκτέιλ, στον ήσυχο Μάριο για μεζεδάκια και καλή καρδιά δίπλα στον σταθμό του τραίνου και στο Dog Bakery, έναν φούρνο για… σκύλους με πάσης φύσεως λιχουδιές για τους τετράποδους φίλους μας. Και φυσικά στην Χαρά για oldschool παγωτό Σικάγο.

Δες τα στον χάρτη:




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v