Ταβερνάκια για σπιτικό φαγητό στην Αθήνα

Επειδή σαν το μαμαδίσιο φαγητό δεν έχει, βγαίνουμε στην Αθήνα και διαλέγουμε μερικά από τα αγαπημένα μας ταβερνάκια.
Ταβερνάκια για σπιτικό φαγητό στην Αθήνα

Σαν το φαγητό της μαμάς μας δεν έχει. Συγγνώμη, είναι μια μεγάλη αλήθεια και δεν θα καταρριφθεί ποτέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σνομπάρουμε τους υπόλοιπους σεφ—πόσο μάλλον, απλά χρησιμοποιούμε το “μαμαδίσιο” σαν τον πιο ωραίο μπούσουλα, ψάχνοντας μερικές από τις πιο σπιτικές και υπέροχες γεύσεις στην Αθήνα. Πού τις βρήκαμε, άραγε;

Κυβέλη

Επτανήσου 15, Κυψέλη, τηλ: 210 8219406
Ο χώρος είναι φωτεινός, με μερικές πολύχρωμες καρέκλες να ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα τραπέζια, και μας φτιάχνει την διάθεση με το που μπαίνουμε μέσα. Είναι και που βρίσκεται δίπλα σε μια όμορφη πλατεία, για να θυμίζει ακόμα περισσότερο μια άλλη εποχή. Εκεί, λοιπόν, θα απολαύσουμε ορεκτικά όπως γαύρο μαρινάτο και φάβα Σαντορίνης, αλλά – προφανώς – τα βλέμματα θα κλέψουν τα κυρίως πιάτα. Μεθυσμένο κοτόπουλο, κεμπάπ με γιαούρτι, φοβερά παϊδάκια, αλλά και αρκετά φουρνιστά και μαγειρευτά ημέρας. Μαζί με το ούζο ή το κρασί μας, υπολογίζουμε γύρω στα 15€ το άτομο.

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798
Εδώ δεν χρειαζόμαστε πολλά-πολλά. Και, μερικές φορές, αυτή η αφοπλιστική λιτότητα (ειλικρινή επιχειρηματικότητα, θα την έλεγαν κάποιοι) είναι που κάνει ένα μαγαζί να αντέχει στον χρόνο. Ο Κίτσουλας, λοιπόν, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Χαλανδραίων, σερβίρει τέλεια μαγειρευτά, σε πολύ ωραίες τιμές. Κοκκινιστό μοσχαράκι με φρεσκοκομμένες πατατούλες, ρεβιθάδες και φάβα για να γλύφεις τα δάχτυλά σου, αλλά και τα υπέροχα κεφτεδάκια του. Προσοχή, γιατί τις Κυριακές δύσκολα θα βρείτε τραπέζι. Και είναι λογικό, μιας και δύσκολα πληρώνουμε πάνω από 12€ το άτομο.

Ροζαλία

Βαλτετσίου 59, Εξάρχεια, τηλ: 210 3302933
Από τις πιο κλασικές και όμορφες αυλίτσες του κέντρου, η Ροζαλία μας σερβίρει λαχταριστά φαγητά εδώ και τριάντα (και βάλε) χρόνια, πάνω στον – ίσως – πιο πολύβουο δρόμο των Εξαρχείων. Τα καρό τραπεζομάντηλα και οι ξύλινες καρεκλίτσες δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για να απολαύσουμε από χοιρινό λεμονάτο, μέχρι μοσχαράκι κοκκινιστό, μέχρι σπιτική κοτόπιτα. Με νόστιμο χύμα κρασί, θα πληρώσουμε γύρω στα 18-20€.

Παλιά Φάβα

Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994
Κατηφορίζουμε προς Παλαιό Φάληρο τώρα, επειδή έχουμε ραντεβού με τα μαγειρευτά της κυρίας Ντίνας στην Παλιά Φάβα. Πιάνουμε τραπεζάκι, λοιπόν, μέσα ή στην αυλή όταν ο καιρός δεν είναι θυμωμένος, και απολαμβάνουμε τις νοστιμιές που μας ετοιμάζει—οι οποίες τακτικά αλλάζουν, καθώς το μενού δεν παραμένει σταθερό. Έχουμε λατρέψει, βέβαια, τους λαχανοντολμάδες και τα σουτζουκάκια τα σμυρνέικα με χειροποίητο πουρέ πατάτας. Πάντα με κρασί, πληρώνουμε περί τα 12-15€ το άτομο.

Μπούκα

Σολωμού 15, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3800365
Επιστρέφουμε, όμως, στα Εξάρχεια. Επειδή τα Εξάρχεια ξέρουν από σπιτικό φαγητό. Στην Μπούκα, δυο βήματα από την πλατεία, διαλέγουμε από την βιτρίνα τα λαχταριστά μαγειρευτά ημέρας, όπως και σταθερές παρουσίες του μενού. Από κόκορα κρασάτο μέχρι λεμονάτο χοιρινό, ξέρουμε ότι θα απολαύσουμε μεγάλες, χορταστικότατες μερίδες, και μάλιστα πολύ, πολύ φτηνά. Με 12€ το άτομο, έχουμε πάρει δύο μαγειρευτά, σαλάτα, ορεκτικά και το κρασάκι μας, για να μην ξεχνιόμαστε.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v