10 αγαπημένα και άκαπνα εστιατόρια στην Αθήνα

Είναι όμορφα, πληθωρικά σε γεύσεις, με vegan αναφορές αλλά και έθνικ προσανατολισμό. Και το καλύτερο; Είναι άκαπνα στους εσωτερικούς τους χώρους.
10 αγαπημένα και άκαπνα εστιατόρια στην Αθήνα
Γενικά ο νόμος περί καπνού σε εσωτερικούς χώρους πέρασε και δεν ακούμπησε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλοι οι επιχειρηματίες είπαν «ελαμωρενταξδενπειράζει».

Κάποιοι τον τηρούν από day 1, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, πόσο μάλλον όταν αυτός εφαρμόζεται σε εστιατόρια, όπου αν μη τι άλλο η καπνίλα δεν είναι ό,τι καλύτερο για να απολαύσεις όπως πρέπει γεύσεις και αρώματα.

Πρόσφατα μάλιστα, σε μια προσπάθεια να επιβραβευτούν εστιατόρια (και μπαρ) που τηρούν τον νόμο, η ιστοσελίδα akapnos.gr συγκέντρωσε σε έναν χρηστικό χάρη όλες τις άκαπνες διευθύνσεις. 
 
Από αυτές, συγκεντρώσαμε μερικές από τις αγαπημένες μας στο κέντρο της Αθήνας και τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα.


Mama Tierra
Ακαδημίας 84, τηλ. 211 4114420 

Μικρό και χαριτωμένο, αυτό το vegan και vegetarian εστιατόριο δεν σταματά να πειραματίζεται με τις βιολογικές του πρώτες ύλες και να φτιάχνει εξαιρετικά πιάτα. Αγαπημένες γεύσεις εδώ η σαλάτα με κινόα, το λαχταριστό γκουακαμόλε με homemade nachos, το burger από μανιτάρια με ψωμάκι μπριος, τα φαλάφελ σκέτα ή σε τορτίγια και το vegetable korma με λαχανικά, γάλα καρύδας και κάρι. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ κατ’ άτομο.

Λάιμ bistrot
Δεκελέων 23, Γκάζι, τηλ: 2103474423

Το συμπαθέστατο αυτό μπιστρό με το mix & match «πράσινο» ντεκόρ μαγειρεύει σε ανοικτή κουζίνα γεύσεις χωρίς κρέας, χωρίς ζωικά προϊόντα, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη. Εδώ θα δοκιμάσετε πιάτα που ανανεώνονται συχνά και περιλαμβάνουν ταμπουλέ κουνουπιδιού με δυόσμο, burger με ψωμάκια από μαριναρισμένα μανιτάρια πορτομπέλο και τυρί από καρπούς, cheesecake φράουλα με vegan τυρί και βελουτέ σούπα πατάτας με πέστο ρόκας και φυστικάκι Αιγίνης. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€/ άτομο.

Zampano
Σαρρή 18, τηλ: 213 0233244

Ο γοητευτικός του χώρος παντρεύει τα industrial με τα κομψά vintage στοιχεία της μπελ επόκ, ενώ η κουζίνα που προτείνει είναι με βάση την ελληνική παράδοση. Εδώ δοκιμάζουμε φάβα Σαντορίνης με σαρδέλες σχάρας, καραμελωμένα κρεμμύδια και τσάτνεϊ κάππαρης ή πιτάκια σπετσοφάι με μαρμελάδα ντομάτας. Συνεχίζουμε με λαβράκι σωτέ με ξινόχονδρο ή λιγκουίνι με πέστο από μάραθο, ξηρό ανθότυρο και καβουρδισμένα αμύγδαδα και κλείνουμε με κρέμα σοκολάτας 70% με φιλετάκια πορτοκαλιού, μαρεγκάκια κακάο και παγωτό καραμέλα. Μαζί με κρασί, υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο.

Mama Roux
Αιόλου 48, τηλ.: 213 0048382

Το πολυσυλλεκτικό στέκι στην χιπ πιάτσα της Αγίας Ειρήνης εκτός από ανάρπαστο brunch τα Σαββατοκύριακα σερβίρει άκρως ενδιαφέρουσα έθνικ κουζίνα με φίνες και νοστιμότατες γεύσεις. Εδώ θα δοκιμάσετε έναν δίσκο meza sampler με τρία φαλάφελ με σως ταχίνι, χούμους, ταμπουλέ με μαιντανό και εξαιρετικό μουταμπάλ (πουρές καπνιστής μελιτζάνας με κιμά και κουκουνάρι πασπαλισμένο με πάπρικα), κοτόπουλο σουβλάκι ταντούρι συνοδευόμενο από ρύζι, γιαούρτι και λεμόνι και την κορεάτικη τριλογία ήτοι ψιλοκομμένες φέτες μοσχαριού μαριναρισμένες σε μαρινάδα αχλαδιού, soy sauce, μαύρης ζάχαρης, σκόρδου και σησαμέλαιου, πασπαλισμένες με σουσάμι. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός έρχεται στα 20€/ άτομο.


Telaro
Αιόλου 33, τηλ: 210 3243470

Σε ένα ντιζαϊνάτο σκηνικό, με μοντέρνους συνδυασμούς ξύλου και τσιμέντου σε πράσινο και λευκό φόντο, το Telaro είναι ένα all day εστιατόριο με προσεγμένες γεύσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Σαλάτα με καπνιστό σολομό, καρότο, ζουλιέν αγγουριού, καβούρι, τσιπς γαρίδας και βινεγκρέτ, μακαρόνια σκιουφιχτά με κοτόπουλο και πολύχρωμες πιπεριές, μοσχαρίσιο μπέργκερ με τυρί γκριγιέρ, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα και μπέικον, αλλά και χορτοφαγικά πιάτα όπως μπέργκερ λαχανικών με αγγουράκι τουρσί, ντομάτα και σως φιστικιών «παίζουν» στο νόστιμο μενού του. Υπολογίστε 15€/ άτομο με μπύρα.

Scala Vinoteca
Σίνα 50 και Αναγνωστοπούλου, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3610041

Το πρώτο wine bar restaurant της πόλης σερβίρει πλήθος ετικετών και… λιχουδιών στα μίνιμαλ τραπεζάκια του. Η λίστα του περιλαμβάνει περισσότερες από 100 επιλογές από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα, ενώ ενισχύεται κάθε μήνα με νέες ετικέτες. Οι εκλεπτυσμένες γεύσεις του μενού περιλαμβάνουν επιλογές όπως Sirloin Angus με αρωματικό βούτυρο και πουρέ πατάτας, ριζότο με καραβίδες, και καλαμάρι ψητό με αγκινάρες και σάλτσα μανιταριών. Για ένα ωραιότατο γεύμα και ένα ποτήρι κρασί υπολογίστε περί τα 30€ ή περί τα 12€ κατ΄ άτομο για ένα ποτήρι κρασί και μια απλή ποικιλία τυριών.

Aleria
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, τηλ: 210 5222633

Ατμοσφαιρικό, σε μια πανέμορφη μονοκατοικία του Μεταξουργείου το Aleria παραδίδει μαθήματα δημιουργικής κουζίνας δια χειρός Γκίκα Ξενάκη. Στον κατάλογο βρίσκουμε δύο Tasting Menu, από 48 και 64€ το άτομο αντίστοιχα. Στο οικονομικότερο, δοκιμάζουμε amuse bouche, κρητικό ντάκο, ψητό καλαμάρι με μαριναρισμένες σταφίδες, τραγανό ρύζι, άγρια ρόκα και αφρό μάραθου, κουσκουσάκι μπουρδέτο με θαλασσινά, αρνάκι σιγοψημένο με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερι και καπαρόμηλα, ενώ για γλυκό απολαμβάνουμε ρυζόγαλο με κρέμα φιστίκι, σορμπέ βύσσινο, τραγανό ρύζι και κανέλα. Το wine pairing που προτείνεται για το συγκεκριμένο μενού στοιχίζει 25€.

Philos Athens
Σόλωνος 32, τηλ: 21 0361 9163

Σε ένα ακόμα πανέμορφο νεοκλασικό, αυτή τη φορά στη Σόλωνος, το Philos είναι ένας ιδιαίτερος concept χώρος στον οποίο συνυπάρχει το γαλλικό μπιστρό με το κατάστημα ρούχων. Σε industrial σκηνικό – άλλαξαν ελάχιστα τα παλαιικά στοιχεία του κτίσματος - θα χαζέψετε βιτρίνες με ρούχα, και θα δοκιμάσετε ελαφριά γεύματα με βάση τις σαλάτες, τα αυγά, τις σούπες και τα σάντουιτς, συνοδεία χυμών, ροφημάτων και πιάτων ημέρας. Κλασικές επιλογές όπως scrambled, benedict, croque madame, ελληνικές εκδοχές, όπως τηγανιτά αυγά με σύγκλινο, ελληνική στραπατσάδα, καγιανά και παραδοσιακή καρμπονάρα με αυγό και ωραιότατες σαλάτες (ταμπουλέ, πράσινη με κοτόπουλο ή με σολομό/αβοκάντο κ.α.) συναποτελούν το απλό αλλά ενδιαφέρον μενού. Για ένα πρωτεΐνικό γεύμα με σαλάτα υπολογίστε περί τα 10€/ άτομο.

Namaste
Λεμπέση 12, Ακρόπολη, τηλ: 2109233999
Μικρούλι και 100% αυθεντικό ινδικό εστιατόριο, με συμπαθέστατους ιδιοκτήτες που αν και δεν είναι πλήρως εξοικειωμένοι με την ελληνική θα αναλάβουν να σας ταξιδέψουν στην ινδική γαστρονομία, με αρκετές επιλογές πιάτων από το Νεπάλ. Δοκιμάστε Biryani με ανάμεικτα λαχανικά (αρακά, φασολάκια, καρότο και μανιτάρι) συνοδεία γιαουρτιού Ράιτα, Paneer butter Masala ήτοι ινδικό τυρί (paneer) με μπόλικη λευκή σος και χρωματιστά λαχανικά, κοτόπουλο Kashmiri με κόκκινη σάλτσα από κάσιους και καυτερό κοτόπουλο tikka σε κρεμώδη σάλτσα. Μαζί με ποτό υπολογίστε γύρω στα 15-20€ για ένα πλήρες γεύμα.

Οικείο
Πλουτάρχου 15, Κολωνάκι, τηλ: 2107259216

Ένα… οικείο ελληνικό μπιστρό, βραβευμένο από τον οδηγό Michelin με Bib Gourmand (εξαιρετικό φαγητό σε προσιτές τιμές), σερβίρει σταθερά ποιοτική ελληνική κουζίνα πειραγμένη και μη. Το Οικείο ντύνει το εσωτερικό του με ξύλο και ρουστίκ λεπτομέρειες, παίζει απαλή τζαζ μουσική και στήνει το ιδανικό περιβάλλον για να απολαύσουμε τις γευστικές του δημιουργίες: κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και σταφίδα, μαστέλλο με μαρμελάδα ντομάτας, συκώτι μοσχαρίσιο με πατάτες τηγανιτές, μοσχαράκι με θυμάρι και λεμόνι και φιλετάκια κοτόπουλο στο τηγάνι σιγοψημένα σε βούτυρο με σαμιώτικο κρασί, μέλι και σουσάμι ξεχωρίζουν. Ο λογαριασμός συνοδεία κρασιού σε ποτήρι, θα έρθει στα 20-25€ κατ’ άτομο.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v