Σε αυτά τα μέρη θα γνωρίσεις την ελληνική κουζίνα του μέλλοντος μας

Όταν η ελληνική κουζίνα εκσυγχρονίζεται ωραία και νόστιμα πράγματα συμβαίνουν. Πάμε μια «πειραγμένη» βόλτα στην Αθήνα;
Σε αυτά τα μέρη θα γνωρίσεις την ελληνική κουζίνα του μέλλοντος μας

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μην μας παρεξηγήσεις, την αγαπάμε την νόστιμη παράδοση της χώρας ετούτης. Την τιμάμε δεόντως και την εξαίρουμε με κάθε αφορμή και άρθρο.

Όμως μια στο τόσο, μας αρέσει να ανακαλύπτουμε ξανά τον ελληνικό γευστικό πλούτο μέσα από τα χέρια σεφ που με όπλο την φαντασία τους εκσυγχρονίζουν την παράδοση και δημιουργούν γεύσεις που μας ιντριγκάρουν.

Στα παρακάτω εστιατόρια και μοντέρνα μεζεδοπωλεία όμορφα και δημιουργικά πράγματα συμβαίνουν. Κράτα σημειώσεις.

Artisanal
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ: 2108086111

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ARTISANAL 🌸 (@artisanal_restaurant)



Πανέμορφο και θεατράλε, με την καταπράσινη αυλή και την orangerie σήμα κατατεθέν, το bar restaurant της Κηφισιάς σερβίρει δημιουργική κουζίνα δια χειρός Δημήτρη Δημητριάδη, με έντονο το ελληνικό στοιχείο και διάθεση για πειραματισμό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επιλογές όπως τσουχτές με σύγκλινο Μάνης, κρέμα μυζήθρας, θυμάρι και χωριάτικο τηγανιτό αυγό, κοτόπουλο με πουρέ καραμελωμένης σελινόριζα και σάλτσα δενδρολίβανο, και ένα υπέροχο γιουβετσάκι με ταλιάτα αρνιού, ρίγανη και κρέμα λιαστής ντομάτας. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί, στα 30-35€/ άτομο.

Annie - Fine Cooking
Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος, τηλ: 21 0921 3690

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by annie (@annie_finecooking)



H σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε φέτος το δικό της γευστικό σπίτι, εμπνευσμένο από την κουζίνα της ιδιαίτερης πατρίδας της, Μάνης, σε μια ήσυχη γωνίτσα του Νέου Κόσμου. Ο κατάλογος αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τις πρώτες ύλες που θα έρθουν στα χέρια της, βλέπει δημιουργικά την ελληνική κουζίνα και περιλαμβάνει αθερινόπιττα με βλήτα, πεπόνι και αγγουράκι Κροκεών με καπνιστή πέστροφα, γλυκό τραχανά ορεινής Αρκαδίας σε ζωμό σκάρου και καραβίδας και κεφτέδες από ψιλό πλιγούρι, ζυμωμένο με πελτέ, με δροσερό ξινόγαλο. Ο λογαριασμός στα 30-35€/ άτομο, με ποτήρι κρασί.

ΦΙΤΑ
Ντουρμ 1 & Κασομούλη 6-8, τηλ: 2114148624

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ΦΙΤΑ (@phitathens)



Επίσης στον Νέο Κόσμο, η γαστροταβέρνα των Φώτη Φωτεινόγλου («Σεϊχέλες») και Θοδωρή Κασσαβέτη προσφέρει ένα μενού που δημιουργείται κάθε πρωί με βάση το τι βρίσκουν στην αγορά. Τα πιάτα τείνουν προς τη θάλασσα και περιλαμβάνουν εκλεκτές και πρωτότυπες γεύσεις όπως ντολμαδάκι σε αμπελόφυλλο με αχινό, ντάσκα με χόρτα, μακαρονάδα με αυγοτάραχο, σαρδέλα ημίπαστη με μπάμια τουρσί και μαγιονέζα με άνηθο, κροκέτες μοσχαρίσιας γλώσσας με κρέμα σελινόριζας και σεβίτσε μυλοκόπι με αβοκάντο. Ο λογαριασμός με ποτήρι κρασί στα 25-30€/ άτομο.

Μυστικός Κήπος
Καραολη Δημήτριου 21, Χαλάνδρι, τηλ: 21 3037 0929



Μυστικός δεν είναι πλέον, μιας και έγινε διάσημος στους απανταχού μεζεδολάτρεις που αναζητούν κάτι διαφορετικό, όμως παραμένει νόστιμος και ιδιαίτερος. Ο Κήπος του Χαλανδρίου ανανεώνει διαρκώς τον κατάλογό του, με πειραγμένα πιάτα όπως ρεβιθάδα με προσούτο και χειροποίητη ημίπαστη καπνιστή παλαμίδα, πικάντικα μύδια με noodles, σε ζωμό καπνιστής παλαμίδας, φάβα φενέου με καπνιστό χέλι Άρτας, ταραμοσαλάτα με wasabi, καπνιστό σκουμπρί με μαϊντανοσαλάτα Σύρου και αλμυρά κανταΐφάκια, με παστουρμά Κομοτηνής, mix τυριών και γιαούρτι. Συνοδεία κρασιού ή μπίρας, ο λογαριασμός στα 20€/ άτομο.

Bocas Meze
Προύσσης 13, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ: 2102580908

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bocas Meze (@bocas.meze)



Βολιώτικο τσιπουράδικο ή tapas bar; Ο σεφ Μίλτος Αρμένης απαντά «και τα δύο» και μας υποδέχεται σε αυτό το ιδιαίτερο μεζεδοπωλείο της Νέας Φιλαδέλφειας, ετοιμάζοντας πιατάκια επηρεασμένα από τη διπλή καταγωγή του – Κέρκυρα και Ισπανία. Εδώ δοκιμάζουμε καπνιστή μελιτζάνα με γιαούρτι, καφέ, φουντούκια και λάδι μαϊντανού, γαρδούμπες γαρίδας, τυλιγμένες με μπόλια και εντεράκι πάνω σε γιαούρτι μυρωδικών, ταρτάρ λαβράκι με σάλτσα αβγολέμονο, σαρδέλες στιφάδο, μοσχάρι παστιτσάδα με κρέμα γραβιέρας, γαύρος τηγανητός με σουσάμι, σουτζουκάκια με άρωμα θάλασσας ή αλλιώς σουτζουκάκια τόνου και λουκουμάδες με κολοκύθι. Εξυπακούεται θα πάρετε για επιδόρπιο τα λαχταριστά τσούρος, ενώ ο λογαριασμός για τσιμπολόγημα μετά ούζου ή τσίπουρου στα 20-25€/ άτομο.

H Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Αναστασίου Ζίννη 34, Κουκάκι, τηλ.: 210 9246354

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by mysecretathens.gr (@mysecretathens)



Ο άγιος προστάτης των μαγείρων, αλώνει τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο έξω, αλλά και στο ιδιαίτερο και χειροποίητο εσωτερικό του, σερβίροντας πρωτότυπες γεύσεις με άρωμα Ελλάδας, αλλά και Σερβίας, δια χειρός του δημιουργού/σεφ Γιώργου Γκάτσου. Στον λιτό κατάλογο βρίσκουμε καβουρμά Κομοτηνής με μοσχάρι και αρνί από τον Ίμερο, μανιτάρια σωτέ σβησμένα με Μαλαγουζιά Χρυσοστόμου και κρεμμυδάκι φρέσκο σε σκορδόλαδο, σαλάτα με βιολογικό τοματίνι, φρέσκο δυόσμο, ξυνομηζύθρα και φέτα Κοζάνης και μπριζόλα καπνιστή με αρώματα κέδρου και αρωματικών φυτών. Εκλεκτή και η λίστα κρασιών, με ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί, στα 20-25€ το άτομο.

Χρύσα Χρύσα
Αιολέων 40, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2130356879



Στην καρδιά των Άνω Πετραλώνων, η Χρύσα Πρωτόπαπα από τις πρώτες διδάξασες της δημιουργικές κουζίνας, συνεχίζει εδώ και τρεις δεκαετίες με το ίδιο μεράκι να ετοιμάζει πιάτα βασισμένα στην ελληνική κουζίνα, με ιδιαίτερες πινελιές.  Μους λευκού ταραμά με φλεξ από φρέσκο αγγουράκι, φάβα Σαντορίνης με κάπαρη και λιαστή ντομάτα, μπουρεκάκια βακαλάου με λαχανικά, κιτρινόριζα και ντρέσινγκ τόνου, φιλέτο λαβράκι με αλμύρες, πουρέ σελινόριζας, λεμονάτη σάλτσα και σχοινόπρασο, γαρίδες με ούζο και άνηθο σερβιρισμένες με μπασμάτι, και φιλέτο μοσχάρι με σάλτσα από πράσινο πιπέρι και τηγανιτές πατάτες είναι μερικές από τις εκλεκτές τις δημιουργίες. Ο λογαριασμός, με ποτήρι κρασί, στα 25€/άτομο.

Dopios
Σκουλενίου 1, Πλ. Αγίων Θεοδώρων, τηλ: 2103310049

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dopios (@dopiosathens)



Ο Χριστόφορος Πέσκιας δηλώνει… ντόπιος και υπογράφει το μενού σε αυτό το συμπαθέστατο new age μεζεδοπωλείο δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο εκμοντερνίζει κλασικά εδέσματα με ιδιαίτερα γευστικό αποτέλεσμα. Ο κατάλογος εδώ περιλαμβάνει τζατζίκι με αβοκάντο, αφρό τυροκαυτερής με μαρμελάδα βύσσινο, φασολάκια ασπρομύτικα με λαδολέμονο και miso, γαύρο μαρινάτο με μαγιονέζα ρέγκας και κουμ κουάτ, χέλι καπνιστό με πουρέ παντζάρι, γαριδάκια ποπ κορν με σκορδαλιά μαύρου σκόρδου, αλλά και λαρισινό κεμπάπ με προβατίνα και κρέμα αβοκάντο, χοιρινά φιλετάκια με χοιρινό ιμπέρικο και  μοσχαρίσια μπριζόλα με τρούφα. Συνοδεία ελληνικών αποσταγμάτων, ο λογαριασμός στα 20-25€/ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v