Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου!

Πρόσφατα βραβευμένο ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, το El Bulli, στη βορειοανατολική ακτή της Καταλονίας, είναι σίγουρα το δημοφιλέστερο της Ευρώπης, αφού κάθε χρόνο οι... υποψήφιοι πελάτες πλησιάζουν το μισό εκατομμύριο. Καλωσήλθατε σε έναν κόσμο όπου το φαγητό δεν είναι ανάγκη... είναι εμπειρία!
Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου!

Εκατόν εξήντα χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης, πολύ κοντά στο βορειότερο σημείο της ισπανικής ακτής Costa Brava, βρίσκεται ένα από τα δημοφιλέστερα ευρωπαϊκά εστιατόρια, που μάλιστα πρόσφατα βραβεύθηκε ως το καλύτερο του κόσμου.

Τα τραπέζια στο El Bulli είναι αναμφισβήτητα τα πιο περιζήτητα –οι αιτήσεις κρατήσεων για το 2005 μόνο έφτασαν τις 400.000, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις ήταν, και είναι ακόμη, μόλις 8.000.

Το El Bulli είναι κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο εστιατόριο –είναι εμπειρία. Ο σεφ του εστιατορίου, Ferran Adria, ο οποίος διεκδικεί τον τίτλο του πιο ευφάνταστου σεφ παγκοσμίως, δημιουργεί κάθε χρόνο ένα ολοκαίνουριο fusion μενού –για το οποίο, όπως δηλώνει ο ίδιος, εργάζεται τους έξι μήνες κατά τους οποίους το εστιατόριο είναι κλειστό, στο εργαστήριό του, κοντά στη Βαρκελώνη.

Η βεράντα του εστιατορίου, όπου θα καθίσετε για να πάρετε το απεριτίφ σας, αλλά και για τον καφέ και το επιδόρπιο μετά το γεύμα, έχει εκπληκτική θέα σε έναν καταγάλανο κολπίσκο της Costa Brava –τόσο που δύσκολα θα την εγκαταλείψετε για να περάσετε στον εσωτερικό χώρο για το κυρίως μενού.

Τι περιλαμβάνει αυτό; Κυριολεκτικά τα πάντα –συνδυασμένα μεταξύ τους. Αν παραγγείλετε το ”αναγνωριστικό” degustation μενού, το οποίο προτιμούν σχεδόν όλοι όσοι επισκέπτονται για πρώτη φορά το El Bulli, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε 25 διαφορετικές γεύσεις, σε 11 συνολικά πιάτα. Κάποια μάλιστα από αυτά συνοδεύονται από πολύ συγκεκριμένες οδηγίες, προκειμένου να τα απολαύσετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Για παράδειγμα, τη σούπα μπιζελιών, η οποία σερβίρεται σε κωνικό ποτήρι, πρέπει να την πιείτε μονομιάς: η γεύση της αναδεικνύεται καλύτερα, καθώς κρυώνει βαθμιαία, όσο πλησιάζει στο τέλος της.

Το δείπνο στο El Bulli διαρκεί ώρες, ενώ οι γεύσεις εναλλάσσονται μεταξύ τους, από το γλυκό στο αλμυρό, από το ζεστό στο κρύο, από το γνώριμο στο απίθανο: τηγανητά αυτιά κουνελιού, με γεύση που θυμίζει αυτή της πέτσας χοιρινού, σπαγγέτι που δεν γαρνίρονται με παρμεζάνα αλλά φτιάχνονται από αυτήν, αφρός καρότου αγκινάρες μέσα σε πουρέ, φουά γκρα στο παγωτό. Όσο τρελός και αν ακούγεται, ο συνδυασμός διαφορετικών γεύσεων μεταξύ τους είναι πάντα εξαιρετικά επιτυχημένος.

Το El Bulli ιδρύθηκε το 1962 από ένα ζευγάρι Γερμανών, τον Hans και την Marquetta Schilling, ενώ έχει βραβευθεί με τρία αστέρια Michelin. Σημερινοί του ιδιοκτήτες είναι οι Juli Soler και Ferran Adria.

Φέτος το El Bulli λειτουργεί καθημερινά, από τις 29 Μαρτίου έως την 1η Οκτωβρίου ενώ τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα είναι κλειστό τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας με τις κρατήσεις, μπορείτε να στείλετε fax στο 0034 972150717 ή e-mail στη διεύθυνση [email protected] –κρατήσεις μέσω τηλεφώνου δεν πραγματοποιούνται.

Η.Κ.

El Bulli, Cala Montjoi, Roses, Girona, 17480, Spain, τηλ.: 0034 972 150 457.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v