Φύγαμε για ουζάκια σε αθηναϊκές αυλές

Το καλοκαίρι παίρνει παράταση σε πέντε υπέροχες, σκιερές αθηναϊκές αυλές που μας σερβίρουν ουζάκι και μεζέ σε καλές τιμές.
Φύγαμε για ουζάκια σε αθηναϊκές αυλές
Τι θέλει τελικά ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος; Μια σκιερή αυλή ένα ζεστό μεσημέρι, παγωμένο ούζο στα ποτήρια και φρεσκοτηγανισμένες γαρίδες (ή καλαμαράκια, ή αθερίνες, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) στο πιάτο μπροστά του. Όλα αυτά, και άλλα τόσα, τα βρίσκουμε στις αυλές της Αττικής, από το Κουκάκι ως το Κερατσίνι, και από τη Φιλαδέλφεια ως το Πέραμα.

Πετραλώνι
Αθηνοδώρου 18 & Ηούς, Κάτω Πετράλωνα, τηλ: 21 0347 8547



Στην όμορφη, σκεπαστή του αυλίτσα αλλά και στα τραπεζάκια που απλώνει στο πλακόστρωτο μπροστά του, το Πετραλώνι μας κακομαθαίνει εδώ και χρόνια με μεζεκλίκια που περιλαμβάνουν πιτάκια Καισαρείας, τηγανιά κοτόπουλου σβησμένη με ούζο, κόκκινη σάλτσα και φέτα, φουρνιστές πατάτες με τυριά, μπέικον και μανιτάρι, αλλά και φρέσκα ψαράκια στο τηγάνι, ψητή σαρδέλα φιλέτο, ταμπουλέ με χταπόδι, μύδια σαγανάκι με φέτα, καλαμάρι γεμιστό και χταποδάκι ψητό. Συνοδεύουμε με ουζάκι ή τσίπουρο από μια μεγαλούτσικη ποικιλία ετικετών, και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο. Οι γείτονες σημειώστε πως κάνει και delivery. Αναλυτικό μενού εδώ

Λεμονόκηπος 
Αγίας Τριάδος 11, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 21 0258 8611



Μια από τις πιο ατμοσφαιρικές αυλές της πόλης στολίζει το εντυπωσιακό αρχοντικό του 1930 που στεγάζει τον Λεμονόκηπο. Στα τραπεζάκια του κάτω από τα δέντρα απολαμβάνουμε μεγάλη ποικιλία σε ούζα και τσίπουρα, που συνδυάζονται ιδανικά με μια κουζίνα που πατά με το ένα πόδι Ελλάδα και με το άλλο Ανατολή, εμπλουτίζοντας το μενού με δημιουργικές πινελιές. Για να πάρεις μια γεύση: Αρνίσιο κότσι με εσπεριδοειδή και δεντρολίβανο, μαύρο κοκοράκι γιουβέτσι, μπογαλάκια μελιτζάνας σε πήλινο α λα χουνκιάρ μπεγιεντί, μαμαδίσιοι λαχανοντολμάδες, και πάει λέγοντας. Λογαριασμός με τα ουζάκια σου, στα 17€ περίπου το άτομο.

Τσιπουράδικο του Λόλου
Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι, τηλ.: 210 9217266



Απλώνει τα τραπεζάκια του στο πλακόστρωτο της πολύβουης Γεωργάκη Ολυμπίου, και μας κακομαθαίνει με μερακλίδικους μεζέδες της στεριάς και της θάλασσας, που περιλαμβάνουν πεντανόστιμη φάβα Φενεού με κάππαρη, φρέσκα κουτσομουράκια στο τηγάνι, μύδια λαδολέμονο, μπακαλιάρο με σκορδαλιά αλλά και μακαρονοσουφλέ με μανιτάρια και άψογους γίγαντες. Εδώ βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία σε τσίπουρα (το λέει το όνομά του άλλωστε) και ουζάκια, και δεν πληρώνουμε παραπάνω από 15€ το άτομο για κάθε φουλ έξτρα φαγοπότι.

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368



Μια απολύτως κυκλαδίτικη αυλή στο Κερατσίνι, στρωμένη με τις χαρακτηριστικές πλάκες των νησιών και ντυμένη με γαλάζια τραπεζομάντηλα και ξύλινες καρεκλίτσες καφενείου, σε τηλεμεταφέρει στο ελληνικό καλοκαίρι (που είναι state of mind, μην ξεχνιόμαστε) με το που θα καθίσεις. Στα τραπέζια της παρελαύνουν ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, σε κλασικές και ευφάνταστες εκτελέσεις –σκέψου μακαρονάδα με γαρίδα γάμπαρη, ρεγγοσαλάτα, γαυροντολμάδες, γαριδάκι συμιακό και μυδοπίλαφο με κρόκο Κοζάνης. Αναλυτικό μενού εδώ και λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με τα απαραίτητα ουζάκια.

Ο Γλάρος
Λεωφ. Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα, Πέραμα, 210 4021460



Λόγος αρκετός για να οδηγήσεις την απόσταση που σε χωρίζει από το Πέραμα (που δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ενδεχομένως νομίζεις, ειδικά αν ξεκινάς από το κέντρο, τον Πειραιά ή τα πέριξ του) ο Γλάρος απλώνει τα τραπεζάκια του σε μια υπερυψωμένη αυλίτσα με θέα στο βιομηχανικό τοπίο των ναυπηγείων, και μας σερβίρει σούπερ θαλασσινούς μεζέδες, μαστόρικα τηγανισμένα μικρά ψαράκια, αλλά και γεύση από στεριά, σε γενναίες μερίδες και εξαιρετικές τιμές που δύσκολα ξεπερνούν τα 15-17€ το άτομο, όσο και αν το παρακάνεις με τα ούζα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v