Τα… γκουρμέ των Εξαρχείων σε 5 νόστιμες διευθύνσεις

Πειραγμένες συνταγές, ψαγμένη κουζίνα, δυσεύρετα υλικά απ’ όλη την Ελλάδα. Τα Εξάρχεια δεν είναι μόνο μεζέδες, φτώχεια και φιλότιμο.

Warehouse 

Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, τηλ.: 215 5408002

Μια από τις πιο αγαπημένες μας εξαρχειώτικες διευθύνσεις, απλώνει τα (μονίμως γεμάτα) τραπεζάκια του στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου, έχει και ένα σούπερ ντιζαϊνάτο εσωτερικό για τις νύχτες που ο καιρός ψυχραίνει. Μας σερβίρει, δε, ιδιαίτερες γεύσεις που περιλαμβάνουν από σάντουιτς και street food επιλογές, μέχρι κρέατα ξεχωριστής παλαίωσης και "πειραγμένες" συνταγές –μη χάσετε το κριθαρότο γαρίδας, τα νιόκι με λάδι τρούφας, το καπνιστό χοιρινό με βολάκι Άνδρου και το ασυναγώνιστο ceviche. Τα συνοδεύουμε όλα με περισσότερες από 70 ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα σε ποτήρι (από 5,50€), και πάνω από 200 σε μπουκάλι, ενώ συχνά-πυκνά φέρνει και guest premium ετικέτες για βραδιές οινογνωσίας. Για ένα φουλ έξτρα γεύμα με κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 25€ το άτομο.

Σουσουράδα
Μαυρομιχάλη 44, τηλ.: 210 3647936

Ακριβώς απέναντι από το Warehouse, η Σουσουράδα απλώνει τα τραπεζάκια της έξω στο πεζοδρόμιο, αλλά και μέσα, στο πανέμορφο, ψηλοτάβανο χώρο της, και μας κακομαθαίνει με πειραγμένες συνταγές από κάθε γωνιά της Ελλάδας: Καραμελωμένο ταλαγάνι με σπιτική μαρμελάδα λεμόνι, πέτουρα Γιαννιτσών με βουβαλίσιο καβουρμά, φρέσκια ντομάτα και ξερή μυζήθρα, μπριαμ με κρητική ξινομυζήθρα, παστίτσιο με κρέμα γραβιέρας Κιθαιρώνα φιγουράρουν στο μενού. Και για το τέλος έχει εξαιρετικές ιδέες, σαν το Tofee καραμέλας με μπισκότο βουτύρου, μπανάνα, φιστίκι Αιγίνης και σοκολάτα. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15-17€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Άμα Λάχει
Καλλιδρομίου 69, τηλ.: 210 3845978

Το μνημονεύουμε τόσο πολύ (κι εμείς και οι Αμερικάνοι και όλος ο πλανήτης) για την εξαίσια αυλή του, που μερικές φορές η εξίσου υπέροχη κουζίνα του επισκιάζεται. Αυτή την φορά, λοιπόν, θα ξεκινήσουμε μιλώντας για τα πειραγμένα μεζεδάκια του, που περιλαμβάνουν μαστέλο Χίου με μαρμελάδα ντομάτας, τηγανιά μανιταριών, σαγανάκι με καβουρμά από την Ξάνθη, μπούκοβο και μελιτζάνα και χειροποίητα λουκάνικα σε διάφορες παραλλαγές, αλλά και για τα πιάτα ημέρας που αλλάζουν σχεδόν καθημερινά σύμφωνα με την έμπνευση του μάγειρα και τα φρέσκα υλικά της αγοράς –αν την πετύχετε, η βελουτέ κολοκυθόσουπα είναι ένα φθινοπωρινό όνειρο. Στο τέλος ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο, με κρασί, τσίπουρο ή ουζάκι.

Γιάντες  
Βαλτετσίου 44, τηλ: 2103301369

Σταθερά στις επάλξεις της Βαλτετσίου χρόνια τώρα, με την πανέμορφη σκεπαστή αυλή του που μας επιτρέπει να καθόμαστε έξω ακόμα και όταν ο καιρός είναι μέτριος. Στο μενού του βρίσκουμε εξαιρετικές δημιουργίες όπως το κουσκουσάκι με καπνιστή πανσέτα, φρέσκο θυμάρι και παρμεζάνα, το καπνιστό σκουμπρί με σαλάτα μαυρομάτικα, τα ντολμαδάκια με κρέμα λεμονιού, το μοσχοχτάποδο με μέλι καιτραγανά chips και το αρνίσιο κότσι με πουρέ σελινόριζας ,τσιγαριστά χόρτα, λεμόνι και δενδρολίβανο. Συνοδεύουμε με κρασί και πληρώνουμε γύρω στα 20€ το άτομο.

Salero  
Βαλτετσίου 51, τηλ: 210 3813358

Χρόνια τώρα έχουν τα Εξάρχεια την ισπανική γωνιά τους, στην οποία απολαμβάνουμε να πιάνουμε τραπεζάκι στο αίθριο που τα καλοκαίρια μετατρέπεται σε δροσερή αυλίτσα. Στο τραπέζι μας καταφτάνουν νοστιμιές με έμπνευση από τις συνταγές και τα υλικά της Ιβηρικής, όπως τα λουκανικάκια chorizo, η πάντα πετυχημένη tortilla de patatas, το κριθαρότο με Jamon Iberico, καπνιστό τυρί, αρακά και ντομάτα και η εξαιρετική paella θαλασσινών. Συνοδεύουμε με σπιτική σανγκρία και πληρώνουμε γύρω στα 20-25€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v