5 τίμια ταβερνάκια για μετά την θάλασσα

Πείνασες μετά τις βουτιές σε Μαραθώνα, Ανάβυσσο, Σούνιο, Πόρτο Ράφτη ή Σέσι, και ψάχνεις πού θα φας; Μην ψάχνεις άλλο.
 

5 τίμια ταβερνάκια για μετά την θάλασσα

Μετά τις βουτιές στον Μαραθώνα…
Ο Βράχος
Χρυσής Ακτής 14, παραλία Μαραθώνα, τηλ.: 22940 55297

Μια ανάσα από τον Τύμβο του Μαραθώνα, ο Βράχος απλώνει τα τραπεζάκια του στη σκιά των δέντρων, δυο βήματα από εκεί που σκάει το κύμα, απολαμβάνει θέα σε ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα και σερβίρει όλα εκείνα τα θαλασσινά μεζεδάκια που λαχταράς μετά το μπάνιο-που-ανοίγει-την-όρεξη, που λέγαν’ κι οι παλιοί: Τηγανιτά καλαμαράκια, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή ολόσωστα ψημένο στα κάρβουνα, και ψαράκι ημέρας. Συνοδεύουμε με μυρωδάτη χωριάτικη, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, και ικανοποιητική ποικιλία ούζου, και πληρώνουμε γύρω στα 17€ το άτομο, αν μείνουμε στα θαλασσινά και τα μικρά ψάρια, ή περί τα 25€ με μεγάλο φρέσκο ψάρι.



Μετά τις βουτιές στο Σούνιο…
Φόρος
Θορικό Λαυρίου, τηλ.: 22920 28018

Απλώνει τραπεζάκια στην υπερυψωμένη του αυλή, από την οποία αγναντεύουμε την ιδιαίτερη μίξη αστικού-θαλασσινού τοπίου που συναντάς μόνο στο Λαύριο. Εδώ βρίσκουμε όλα τα κλασικά μεζεδάκια των ψαροταβερνών άψογα εκτελεσμένα, συν κάποιες πρωτότυπες επιλογές όπως η πατατοσαλάτα με καπνιστό ψάρι και οι σουπιές με κρεμμύδι. Τα συνοδεύουμε όλα με ουζάκι ή ροζέ κρασί, δροσερό και φρουτένιο, και πληρώνουμε γύρω στα 15-20€ το άτομο, με γλυκάκι κερασμένο στο τέλος.



Μετά τις βουτιές στο Πόρτο Ράφτη…
Φύκι Φύκι
Λεωφ. Γρέγου 45, Πόρτο Ράφτη, τηλ: 22990 76333

Απλώνει τα τραπεζάκια του ακριβώς δίπλα στην θάλασσα, στην παραλιακή περαντζάδα του Πόρτο Ράφτη, και μας βάζει σε πολλαπλά διλήμματα, με ένα μενού που διχάζεται μεταξύ στεριάς και αλμύρας: Ψητά σουτζουκάκια από αγριογούρουνο από τη μία, μύδια αχνιστά από την άλλη. Χανιώτικες μακαρούνες με καπνιστό ψαρονέφρι και κρητικό ανθότυρο, αλλά και «πιπινογαριδάκι» στο τηγάνι, παπαρδέλες με κοτόπουλο και φρέσκα μανιτάρια, και κριθαρότο με θαλασσινά. Ειδική μνεία αξίζουν οι τέλειες πατάτες που τα συνοδεύουν όλα αυτά, που έρχονται κομμένες σε κυβάκια, αρχικά βρασμένες και εν συνεχεία περασμένες από το τηγάνι. Συνοδεύουμε με ουζάκι, και υπολογίζουμε περί τα 20€ το άτομο.



Μετά τις βουτιές στην Ανάβυσσο…
Ψαρού
46ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σαρωνίδα, τηλ: 22910 55171

Ξακουστή και κοσμαγάπητη, η Ψαρού της Σαρωνίδας μας κακομαθαίνει μετά τις βουτιές στην Ανάβυσσο και τα πέριξ της με αχνιστά μύδια, λαχταριστή γαριδομακαρονάδα, χταποδάκι ξιδάτο, σαρδέλες στη σχάρα, ωραία σπιτική μελιτζανοσαλάτα και την κυκλαδίτικη εκδοχή του ντάκου, που λέγεται παριανό λαδοβρόχι και φτιάχνεται με κριθαροκουλούρα, τριμμένη ντομάτα, κάππαρη και ξινομυζήθρα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι.



Μετά τις βουτιές στο Σέσι…
Κόλλιας (τηλ.: 2294061230)

Απλώνει τα τραπεζάκια του πλάι στο κύμα, στην άλλοτε μυστική παραλιούλα στο Σέσι, και σερβίρει φανταστικά θαλασσομεζεδάκια εδώ και 41 ολόκληρα χρόνια. Εξαιρετικά τα φρέσκα ψάρια του στα κάρβουνα ή στο τηγάνι (δοκιμάστε αν τα πετύχετε το φαγκρί και την τσιπούρα), η καβουροσαλάτα, και οι σπιτικές πίτες που ψήνονται επίσης στα κάρβουνα. Για άφθονο τσιμπολόγημα με ουζάκι ή κρασί, υπολογίζουμε περί τα 17-20€ το άτομο.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v