«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής

Η Καμεράτα παρουσιάζει, σε πρώτη παγκόσμια αναβίωση, την όπερα του Niccolo Antonio Ζingarelli, 
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα».
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής
Σε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές της πορείας της, η Καμεράτα , υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου,παρουσιάζει, σε πρώτη παγκόσμια αναβίωση, την όπερα του Niccolo Antonio Ζingarelli, 
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (1796).  

To έργο , θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή με ελληνικούς υπέρτιτλους, σε μια συμπαραγωγή με το Salzburg Whitsun Festival.

Την Δευτέρα 9 Μαΐου, λίγο πριν από την παρουσίαση της παραγωγής στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει την αναβίωση ενός σπουδαίου έργου του ιταλικού bel-canto,
αλλά και να δει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρεις διάσημους σταρ της όπερας:

Τον διάσημο κόντρα τενόρο Franco Fagioli, μία φωνή-φαινόμενο με υπερφυσική έκταση 3,5 οκτάβες στο ρόλο του Ρωμαίου, την Αnn Halenberg, μία από τις σημαντικότερες μέτζο-σοπράνο της εποχής μας στο ρόλο της Ιουλιέτας και τον τενόρο Bogdan Mihai, που σαγηνεύει το κοινό στο μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου στο ρόλο του σκληρού πατέρα Everardo.

Τη διανομή συμπληρώνουν οι γνωστοί και πολύ αγαπητοί στο ελληνικό κοινό Xavier Sabata (κόντρα τενόρος) και Juan Sancho (τενόρος) καθώς και η δική μας διακεκριμένη μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη.

Η παρουσία του Γιώργου Πέτρου στο πόντιουμ για άλλη μία φορά σε μία ιστορική στιγμή για την Καμεράταδεν μπορεί παρά να υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της συναυλίας. Διευθυντής ορχήστρας με διεθνή ακτινοβολία, έχει κατορθώσει μέσα σε λίγα μόνο χρόνια να οδηγήσει την Καμεράτα (γνωστή στο εξωτερικό ως Armonia Atenea) στην κορυφή της διεθνούς μουσικής σκηνής.

Η παρουσίαση της όπερας «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Zingarelli αποτελεί σταθμό για την Καμεράτα αφού σηματοδοτεί την πρώτη της εμφάνιση στο περίφημο Salzburg  Festival, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η περίφημη Ιταλίδα μέτζο σοπράνο Cecilia Bartoli. Η ίδια η Bartoli χαρακτήρισε την Καμεράτα ως «μια εξαιρετική ορχήστρα από την Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες του είδους».

Η όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Zingarelli ήταν ένα από τα πλέον διάσημα έργα της εποχής του (πρώιμου) bel-canto, ενώ θεωρείται από τους ειδικούς ως το αριστούργημα του συνθέτη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου το 1796 για να βρει την τελική του μορφή το 1809. Ακροβατώντας μουσικά ανάμεσα στον Mozart και τον Rossini, ο Zingarelli έγραψε μία όπερα σε τρεις πράξεις που χάραξε τη δική της ιστορία. Ορόλος του Ρωμαίου, από τους πιο απαιτητικούς στο είδος, γράφτηκε για τον Girolamo Crescentini, περίφημο castrato της εποχής, ενώ στη συνέχεια σφραγίστηκε από την ερμηνεία μιας γυναίκας, της ανεπανάληπτης Maria Malibran.

Info:

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016
Τιμές εισιτηρίων: 35 ευρώ (Διακεκριμένη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη), 22 ευρώ (Β’Ζώνη), 15 ευρώ (Γ’ Ζώνη), 12 ευρώ (ανω των 65), 10 ευρώ (φοιτητικά)
Πληροφορίες: www.megaron.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v