Billy Elliot The Musical: Μπήκαμε στο… σκηνικό

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί στο Παλλάς την υπέροχη ιστορία του Billy Elliot, κι εμείς μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις από τα παρασκήνια.
Billy Elliot The Musical: Μπήκαμε στο… σκηνικό
της Ιωάννας Γκομούζα

29 ηθοποιοί, 14 μικροί χορευτές, 10 μουσικοί, 16 συντελεστές, περίπου 200 κοστούμια και 18 εικόνες σκηνικών: το Billy Elliot The Musical ανεβάζει αυλαία στις 16/10 στο Παλλάς. Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου και σας μεταφέρουμε το κλίμα.

Μια γειτονιά με τα χαρακτηριστικά βρετανικά τούβλινα σπίτια και τις γκρίζες δίριχτες στέγες, λουσμένη σε μια ελαφριά ομίχλη, το βαθύ μπλε του δειλινού κι έναν… χορό από αιωρούμενες ροδί ομπρέλες μας ταξίδεψε την Τετάρτη 14/10 το μεσημέρι από την καρδιά της Αθήνας στη Γηραιά Αλβιόνα του Μπίλυ Έλιοτ. Κι αυτή ήταν μία μόνο από τις δεκαοκτώ εικόνες σκηνικών, τα οποία επιμελήθηκε η βραβευμένη σκηνογράφος Εύα Νάθενα για το διάσημο μιούζικαλ με την πρωτότυπη μουσική του Έλτον Τζον που προσγειώνεται από τις 16/10 στη σκηνή του Παλλάς.

Τα νούμερα άλλωστε στη νέα μεγάλη παραγωγή των Αθηναϊκών Θεάτρων χτυπάνε ταβάνι πριν καν την πρεμιέρα: κοντά στα 200 θα φτάσουν τα κοστούμια, ενώ στο χορευτικό σύμπαν του πιτσιρικά πρωταγωνιστή έχουν αναλάβει να μας μεταφέρουν 29 ηθοποιοί (ανάμεσά τους οι Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Αποστόλης Τότσικας, Νίκη Παλληκαράκη, Γιώργος Ψυχογιός και Τιτίκα Στασινοπούλου), 14 μικροί χορευτές, 10 μουσικοί και 16 συντελεστές.



«Θέλουμε να σημειώσουμε την ελπίδα μας ότι αυτή η παραγωγή, όχι μόνο επειδή είναι μεγάλη αλλά κι επειδή έχει ένα βάθος νοημάτων, θεμάτων και θεάματος, θα σφραγίσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας αυτό το χειμώνα, θα μείνει στη μνήμη του κοινού και δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τις ευρωπαϊκές. Για μένα το να δουλέψω στο Billy Elliot ήταν ένα είδος ψυχικού μπότοξ» ανέφερε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, συστήνοντάς μας το εγχείρημα και τους συντελεστές στο φουαγιέ του κεντρικού θεάτρου.

Το στόρι του εντεκάχρονου πιτσιρικά από τη βορειοανατολική Αγγλία που το 1984, στα σκληρά χρόνια των ιδιωτικοποιήσεων της Θάτσερ και της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων, παρατά το μποξ για το αληθινό του πάθος, τον χορό, μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έφτασε ως τις υποψηφιότητες των Όσκαρ και απέσπασε τρία BAFTA, ενώ στη δεκάχρονη πλέον θεατρική του πορεία έχει σαρώσει τα βραβεία Lawrence Olivier, Tony, Drama Desk και πάει λέγοντας.

Τρεις δεκαετίες πάντως μετά την περίοδο στην οποία διαδραματίζεται η υπόθεση, η χειμαζόμενη από την κρίση και την ανεργία κοινωνία που περιγράφει φαντάζει, φευ, ανέλπιστα κοντινή στο δικό μας σήμερα. «Υπάρχει ένα ψυχικό ανθρακωρυχείο στους ανθρώπους – γιατί γι’ αυτούς τους ανθρακωρύχους μιλάει το έργο» συνέχισε ο γνωστός σκηνοθέτης. «Μέσα όμως από αυτόν τον άνθρακα που λέγεται κάρβουνο, και αυτός είναι ο συμβολισμός της παράστασής μας, μπορούν πάντα παρά τις δυσχέρειες των καιρών να ξεπηδήσουν κάθε τύπου αληθινά διαμάντια».



Στην επικαιρότητα του συγκεκριμένου μιούζικαλ και στους μικρούς ερμηνευτές, που από τα ποδοσφαιρικά ματς με φίλους βρέθηκαν μέσα σε λίγους μήνες να κάνουν πιρουέτες και να χορεύουν κλακέτες, αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι γνωστοί ηθοποιοί της διανομής. «Αν σου μένει κάτι από το έργο είναι πόσο, σε δύσκολους καιρούς, δίνεται στα παιδιά το δικαίωμα να ονειρευτούν. Και είναι συγκινητικό σήμερα πώς τα παιδιά αυτά διεκδικούν το δικαίωμά τους στο όνειρο. Το πόσο έχουν δουλέψει για μας ήταν σχολείο» επεσήμανε η Νίκη Παλληκαράκη.

Οι μικροί πρωταγωνιστές της παράστασης άλλωστε ήταν αυτοί που έδωσαν τον πιο κεφάτο (μέχρι γέλιου) τόνο στη σημερινή παρουσίαση. Οι τρεις Μπίλυ Έλιοτ, Πέτρος Ζαμπάκας, Ανδρέας Καρτσάτος και Σωτήρης Πιερράκος. Οι Δημήτρης Βανός, Παναγιώτης Τασούλης και Φοίβος Χονδρέλης, οι οποίοι υποδύονται εναλλάξ τον Μάικλ, τον «κολλητό» φίλο του επίμονου χορευτή. Τα κορίτσια του μπαλέτου. Οι απίθανοι ξανθο-Μπόμπιρες. Με τον αυθορμητισμό, την αμηχανία που διέκρινες κάποιες φορές στη στάση του σώματός τους και τις ατάκες τους – για το πόσο «γούσταραν» τις πρόβες κι ας έκαναν τελικά μόνο μια εβδομάδα διακοπές, τον «πολύ καλό και αστείο σκηνοθέτη» ή και για τον… πολύ μικρό τους ρόλο – κέρδισαν εύκολα το πιο θερμό χειροκρότημα.

Η παράσταση Billy Elliot The Musical ανεβαίνει από τις 16/10 στο Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5). Μια πρώτη γεύση, από τις πρόβες, μπορείτε να πάρετε στο παρακάτω βίντεο




Info:
Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 19:00
Σάββατο: 17:00 & 21:00
Κυριακή: 18:00

Διάρκεια παράστασης : 2 ώρες & 40 λεπτά
Εισιτήρια από 12€

Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων:
Στο τηλέφωνο 211 1000 365 & www.ticket365.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v