Addio Del Passato: Υπέροχη η Ράνια Οικονομίδου

Είδαμε το «οικογενειακό» έργο της Λείας Βιτάλη στο θέατρο ΚΑΠΠΑ και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Addio Del Passato: Υπέροχη η Ράνια Οικονομίδου
της Ιωάννας Μπλάτσου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει ένα έργο για τη σχέση μάνας-κόρης –και πως αυτή στοιχειώνεται από ένα «μυστικό». Δεν είναι καν η πρώτη φορά που το έργο πραγματεύεται την απώλεια της μητέρας και πως αυτή επιδρά και διαμορφώνει τη μετέπειτα πορεία της κόρης. Δεν είναι, επίσης, η μόνη φορά που βλέπουμε ένα έργο κατά την εξέλιξη του οποίου ψήνεται ένα κέικ. (Αυτή την περίοδο, παίζεται στο Εθνικό Θέατρο το «Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, το οποίο ψήνεται ενώ συμβαίνουν διάφορα αποκαλυπτικά –και βίαια- μέσα σε ένα αστικό διαμέρισμα). Τι ξεχωριστό, λοιπόν, κομίζει το έργο της Λείας Βιτάλη «Αddio Del Passato» («Αντίο στα περασμένα») στην πλουραλιστική αθηναϊκή θεατρική σκηνή;

Το έργο αυτό καθαυτό είναι γραμμένο με ευαισθησία και προσοχή. Όμως, οι διάλογοι είναι σαν να τους έχεις ξανακούσει κάπου αλλού και κάποιες σκηνές μοιάζουν με déjà vu. Κάποιοι θεατές βρήκαν αυτή τη συνθήκη γνώριμη και συγκινητική. Συχνά-πυκνά, ακούγονταν ρουθουνίσματα από βουβά δάκρυα στην πλατεία. Οι προβληματικές οικογενειακές σχέσεις διαχρονικά ελκύουν το ελληνικό κοινό.

Ειδικά, όταν στον πυρήνα της δυσλειτουργίας τους βρίσκεται η Μάνα. Ιδιαίτερα, όταν εδώ τη μάνα υποδύεται η πάντα εξαιρετική Ράνια Οικονομίδου. Κυνικά αυτάρεσκη, όπως μόνο ένας ενήλικας που δεν έχει επουλώσει τα παιδικά του τραύματα μπορεί να είναι, παιγνιωδώς απαξιωτική προς την κόρη της, διαιωνίζοντας ανάλογα μοντέλα συμπεριφοράς που είχε βιώσει στην πατρική της οικογένεια και τρυφερά μητρική στο τέλος, η Ράνια Οικονομίδου προσδίδει ειδικό βάρος στην παράσταση.

Σε αυτή την επιλογή έγκειται και η επιτυχία της σκηνοθεσίας του Γιώργου Παλούμπη –πέρα από την καθαρότητα και τη δύναμη της αφήγησής της. Με σταθερό και στιβαρό ερμηνευτικό άξονα τη Ράνια Οικονομίδου, κινεί περιφερειακά της τη Χρύσα Παπά (Κόρη) σε πιο εσωστρεφείς διαδρομές, χωρίς να λείπουν οι σπαρακτικές εκρήξεις του πόνου της απώλειας.

INFO: «Addio Del Passato»: ΚΑΠΠΑ (Κυψέλης 2, τηλ. 2108831068): Ημέρες - ώρα παραστάσεων: Δευτ - Τρ στις 21.00.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v