Αρμαντέιλ: Απολαυστική παράσταση… επικών διαστάσεων

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί την τρίωρη θεατρική μεταφορά του έργου-ορόσημου του Wilkie Collins, σε μια απολαυστική παράσταση.
Αρμαντέιλ: Απολαυστική παράσταση… επικών διαστάσεων
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Μια από τις καθηλωτικές, συναρπαστικές παραστάσεις της χρονιάς, την οποία ένας θεατρόφιλος με… αντοχές δεν πρέπει να χάσει είναι η σκηνική μεταφορά του "Αρμαντέιλ" (1866) του Wilkie Collins (Ουίλκι Κόλινς) στο Σύγχρονο Θέατρο, ενός έργου που έχει καταγραφεί ως ορόσημο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και πρόγονος του μυθιστορήματος μυστηρίου.

Ενώ θα περίμενε κανείς ότι η τρίωρη σκηνική μεταγραφή του λογοτεχνικού «κολοσσού» από τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη θα κούραζε, η παράστασή του συναρπάζει, ρέει χωρίς να αντιληφθείς το χρόνο που περνά, αποδίδοντας με καθαρές, λιτές, εμπνευσμένες λύσεις την πυκνή σε συναισθήματα και εναλλαγές –φόνοι, παρεξηγήσεις, ίντριγκες και απρόσμενα γυρίσματα της τύχης εναλλάσσονται με φρενήρεις ρυθμούς– πρώτη ύλη και θυμίζοντας έντονα την μεταγραφή - ορόσημο του ντοστογιεφσκικού «Ηλιθίου» από τον Στάθη Λιβαθινό στην πάλαι ποτέ Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Ρυθμός, ένταση, σασπένς, δυνατές ερμηνείες, υπέροχα κοστούμια, ατμοσφαιρική μουσική (του Δημήτρη Καμαρωτού) λειτουργικά μινιμαλιστικά σκηνικά συντελούν στο θαύμα μιας δουλειάς φτιαγμένης από τα διαχρονικά υλικά του καλού θεάτρου.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ασπιώτης, διαρκώς ανερχόμενος και στη σκηνοθεσία το τελευταίο διάστημα, είναι ένας συναισθηματικά πειστικός Αρμαντέιλ. Η Μαρια Κίτσου, με την οποία συνυπογράφει τη διασκευή-προσαρμογή, πιο σύνθετη ηθοποιός, είναι ακαταμάχητη Λύντια - πέτρα του σκανδάλου. Εξαιρετικές οι γυναίκες του θιάσου, Ελένη Κάκκαλου, Ζωή Καραβασίλη και Σύνθια Μπατσή.

Παρ’ ότι διαρκεί 210 λεπτά (μαζί με τα δύο διαλείμματα) το «Αρμαντέιλ» κρατά τον θεατή με κομμένη την ανάσα από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Σάντυ Παπαϊωάννου
Διασκευή: Μαρία Κίτσου - Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη - Παναγιώτης Λαμπριανίδης
Φωτισμοί - Video: Τάκης Λυκοτραφίτης

Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Χάρης Αττώνης, Λάζαρος Βαρτάνης, Ελένη Κάκκαλου, Ζωή Καραβασίλη, Μαρία Κίτσου, Μάριος Μακρόπουλος, Σύνθια Μπατσή, Φάνης Παυλόπουλος.


Info:
Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ.: 210 3464380

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 25/4 στις 20.00, Δευτέρα 28/4 και Τρίτη 29/4 στις 19.00

Τιμές εισιτηρίων:
15€ γενική είσοδος και 10€ μειωμένο (φοιτητικό, νεανικό έως 18 και συνταξιούχων άνω των 65)
Για ανέργους υπάρχουν δωρεάν εισιτήρια για περιορισμένο αριθμό θέσεων ανά παράσταση (με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v