Blasted: Σοκαριστική Sarah Kane στο θέατρο Πορεία

Το θέατρο Πορεία παρουσιάζει από 28 Μαρτίου την παράσταση «Blasted- Ερείπια» της διάσημης βρετανίδας Sarah Kane.
Blasted: Σοκαριστική Sarah Kane στο θέατρο Πορεία
Από 28 Μαρτίου το θέατρο Πορεία θα παρουσιάσει την παράσταση «Blasted- Ερείπια» της γνωστής βρετανίδας Sarah Kane. Ή πρώτη παράσταση της Kane η οποία δέχτηκε σκληρή κριτική το 1995, σήμερα βρίσκει μεγάλη απήχηση σε κοινό και κριτικούς.

Η παράσταση μας μιλάει για δύο εκ πρώτης όψεως αταίριαστους ανθρώπους, οι οποίοι συναντιούνται σε ένα πολυτελές και απρόσωπο ξενοδοχείο της κεντρικής Αγγλίας. Ένα φαινομενικά ρομαντικό τετ α τετ, καταλήγει σε κλιμακούμενες πράξεις ψυχικής και σωματικής βίας, ενώ έξω από το συμβολικά ασφαλές περιβάλλον το δωματίου, μαίνεται ένας απροσδιόριστος πόλεμος. Μία τρομακτική έκρηξη αλλάζει τον ρου της ιστορίας, καθώς η υποτιθέμενη μέχρι την στιγμή εκείνη ρεαλιστική αφήγηση κατακρημνίζεται, ο χρόνος διαστέλλεται και κάτω από τα ερείπια και τα σπαράγματα των σωμάτων, κάνει την εμφάνισή της η μία και μοναδική πραγματικότητα: η απελπισμένη δίψα των ανθρώπων για αγάπη και συντροφικότητα.

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί τόσα για την Sarah Kane παγκοσμίως. Στην συνείδηση μεγάλης μερίδας κοινού αλλά και κριτικών, έχει ταυτισθεί με την φρίκη που προκαλεί η ανεξέλεγκτη και παράλογη βία. Είμαι στην ευχάριστη θέση να διαψεύσω τους φόβους όλων. Η μεγαλειώδης βία που κατοικεί εντός μας, δεν είναι παρά η θρυαλλίδα της τεράστιας έκρηξης που θα συμβεί και θα δημιουργήσει την ρωγμή από την οποία το θεϊκό φως θα μπει. Βασανίστηκα για την ερμηνεία της πολύσημης λέξης Blasted: κατέληξα στην λέξη Ερείπια, για να αποδώσω, (όσο γίνεται), το αποτέλεσμα της έκρηξης, καθώς αυτή είναι και το κομβικό σημείο του έργου. Καλούμαστε να αποδεχθούμε το ανείπωτο για να γίνουμε τελικά κοινωνοί της μεγάλης Αγάπης που αναστηλώνει το μόνo και μέγα νόημα της ύπαρξης. H Kane στα 23 της γράφει το πρώτο από τα 5 έργα της με διαλόγους κοφτερούς, ζωντανούς και με χιούμορ! (κάτι που πολύ συχνά παραλείπεται επί τούτου ή από άγνοια), διαλόγους που θα ζήλευαν μάστορες του θεατρικού λόγου. Η ωμή ποίηση της, με σαφή Σαιξπηρική καταγωγή, με προκαλεί να αντιμετωπίσω το αδυσώπητο έργο της ως αυτό που είναι: ένα Έργο Τέχνης.

Leonard Cohen, “Anthem”, απόδοση: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά-Κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλης Αφολάνιο

Info/στήλες θεαμάτων
Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69 - Πλατεία Βικτωρίας
Τηλ. 210.8210991 & 210.8210082, www.poreiatheatre.com

Από 28 Μαρτίου 2014 Τετάρτη – Κυριακή στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 24 ετών), ανέργων

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v