5 ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις για το Σάββατο

Η Γκόλφω συναντά την Ευρυδίκη (του Ορφέα) και όλοι μαζί ξαπλώνουν στο ντιβάνι του Αλμοδόβαρ. Αυτά και άλλα, στα θέατρα της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου.
5 ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις για το Σάββατο
της Ηρώς Κουνάδη

Η αθηναϊκή θεατρική σαιζόν ξεκίνησε δυναμικά, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να διαλέξουμε ποια παράσταση θα πρωτο-δούμε. Κωμωδία ή δράμα; Μονόλογο ή μιούζικαλ-υπερπαραγωγή; Εκείνη την παράσταση που δεν προλάβαμε πέρυσι και τώρα επαναλαμβάνεται, ή την πρεμιέρα που θα συζητά αύριο όλη η πόλη; Συγκεντρώσαμε πέντε από τις πιο ενδιαφέρουσες εκ των εκατό και βάλε παραστάσεων που παίζουν αυτό το Σάββατο στα θέατρα της Αθήνας, σε μια μικρή λίστα, και αφήνουμε την τελικά επιλογή σε εσάς.

Όλα για τη μητέρα μου στο Ακροπόλ
Ώρα παράστασης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 15€ (ή 20€ για τις πρώτες 6 σειρές της πλατείας και την 1η σειρά του εξώστη)

Ο Πέτρος Ζούλιας σκηνοθετεί την θεατρική εκδοχή του αλμοδοβαρικού αριστουργήματος, με έναν εκλεκτό θίασο ηθοποιών: Νένα Μεντή, Κατερίνα Λέχου, Γωγώ Μπρέμπου, Άννα Μονογιού, και Κώστας Κάππας πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων. Κωμωδία και δράμα ταυτόχρονα, το έργο αφηγείται τις παράλληλες ιστορίες διαφορετικών γυναικών, και επιχειρεί να σχολιάσει κοινωνικά θέματα όπως η αλληλεγγύη. Με πολύ γέλιο και συγκίνηση, οι ήρωες του «Όλα για τη μητέρα μου» ακροβατούν σε ακραίες καταστάσεις –όπως συμβαίνει πάντα με τους ήρωες του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Γκόλφω στο Εθνικό Θέατρο
Ώρα παράστασης: 20.30
Τιμή εισιτηρίου: 15€, 20€ (αναλόγως θέσης)

«Εκείνος την ήθελε. Εκείνη τον ήθελε πολύ. Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο. Πολύ ωραίο έργο». Με αυτή την γλυκόπικρη αίσθηση του χιούμορ περιέγραφε το καλοκαίρι την πολυσυζητημένη παράστασή του ο Νίκος Καραθάνος. Για όσους την έχασαν πέρυσι, και για όσους δεν τη χόρτασαν, η Γκόλφω ανεβαίνει ξανά στο Εθνικό Θέατρο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Τρεις γυναίκες (η Εύη Σαουλίδου, η Λυδία Φωτοπούλου και η Αλίκη Αλεξανδράκη) και τρεις άνδρες (ο Χάρης Φραγκούλης, ο Νίκος Καραθάνος και ο Γιάννη Βογιατζής) ερμηνεύουν την Γκόλφω και τον Τάσο στις τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής τους –από τα νιάτα τους μέχρι το τέλος του έρωτα και της ζωής τους.

Mistero Buffo στο Θέατρο Θησείο
Ώρα παράστασης: 21.30
Τιμή εισιτηρίου: 16€ (12€ για φοιτητές, ανέργους και άτομα άνω των 65 ετών)

Ο Ντάριο Φο, ιταλός κωμικός ηθοποιός και συγγραφέας, συλλέγει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες κωμικές σκηνές των «ιερών δραμάτων» του Μεσαίωνα, που στόχευαν να εξηγήσουν στο αναλφάβητο πλήθος τι ακριβώς πιστεύει. Οι ιστορίες της Βίβλου γίνονται σκετσάκια, κι αυτά με τη σειρά τους, ξαναγραμμένα από τον Ντάριο Φο, μετατρέπονται σε μια ξεκαρδιστική παράσταση που σατιρίζει και σχολιάζει κοινωνικοπολιτικά θέματα. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και οι Αργύρης Ξάφης, Κώστας Μπερικόπουλος, Άννα Μάσχα, Άννα Καλαϊτζίδου, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου και (new entry φέτος) Μανώλης Μαυροματάκης πρωταγωνιστούν στην απολαυστική παράσταση που ήταν πέρυσι το απόλυτο θεατρικό γεγονός.

Ολεάννα στο Θέατρο Εμπορικόν
Ώρα παράστασης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 17€ (12€ για φοιτητές και 10€ για ανέργους)

Μια φοιτήτρια κατηγορεί τον καθηγητή της για σεξουαλική παρενόχληση, και η πολιτισμένη δυτικού τύπου δημοκρατία που τους περιβάλλει καταρρέει σε συντρίμμια. Και σαν το όνομα του Δημήτρη Καταλειφού στον πρωταγωνιστικό ρόλο να μην αποτελούσε αρκετά εγγύηση από μόνο του, στην επιτυχημένη παράσταση της Ελένης Σκότη συναντάμε και μια εξαιρετική νέα συμπρωταγωνίστρια, την Λουκία Μιχαλοπούλου. Το έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ, ανεβαίνει μετά την περσινή επιτυχία για λίγες ακόμα παραστάσεις.

Ευρυδίκη στο Θέατρο Πορεία
Ώρα παράστασης: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 20€ (12€ για άτομα κάτω των 24 ετών)

Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης συναντά την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, και το αποτέλεσμα είναι αυτό το λίγο σκοτεινό, λίγο σουρεαλιστικό και πολύ τρυφερό έργο της υποψήφιας για Pullitzer Sarah Ruhl. Η παντοτινή αγάπη και τα λεπτά όρια που χωρίζουν τη ζωή από τον θάνατο είναι τα θέματα που προσεγγίζονται με χιούμορ και ευαισθησία στην πολύ ιδιαίτερη παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου. Πρωταγωνιστούν οι Κόρα Καρβούνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Νταλιάνης, Κώστας Γάκης.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v