Fuerza Bruta: Όσα ζήσαμε στο Badminton

Εντυπωσιακά stunt σε απόσταση αναπνοής από το κοινό, χορός, κέφι, αιθέριες υπάρξεις να κολυμπούν σε μια αιωρούμενη πισίνα, πυροβολισμοί, άλματα στο κενό. Ζήσαμε την 70λεπτη εμπειρία του Fuerza Bruta και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από την παράσταση. Προσοχή, spoilers.
Fuerza Bruta: Όσα ζήσαμε στο Badminton
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θέατρο, δεν είναι. Τσίρκο, δεν το λες. Μιούζικαλ; Ούτε. Το Fuerza Bruta, το οποίο έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές ημέρες στο θέατρο Badminton, δεν μπορείς να το βάλεις εύκολα σε καλούπι. Είναι λίγο από όλα. Μια εντυπωσιακή και δυναμική performance – Fuerza Bruta σημαίνει «σκληρή δύναμη»- η οποία στα εβδομήντα λεπτά που διαρκεί σου χαρίζει ουκ ολίγες συγκινήσεις. Α, και το κυριότερο; Συμμετέχεις και εσύ ο ίδιος σε αυτήν, μιας και διαδραματίζεται σε απόσταση αναπνοής από εσένα. Δίπλα σου, από πάνω σου. Γύρω σου.

«Να ξέρετε ότι θα είστε όρθιοι για 70 λεπτά». Έχοντας αυτή την φράση στο μυαλό μας, ήμασταν λίγο διστακτικοί όταν μπήκαμε στην θεοσκότεινη αίθουσα του Badminton. Κανείς δεν απολαμβάνει την ορθοστασία. Όμως ακριβώς μετά το τέλος της παράστασης δεν καταλαβαίνεις πώς πέρασε έτσι μια (και κάτι) ώρα. Για την ακρίβεια, θέλεις και άλλο.

Όλα ξεκινούν στο σκοτάδι. Καπνοί γεμίζουν τον χώρο και τα φωτορυθμικά με την μπιτάτη μουσική σε κάνουν να ψιλοχορεύεις, μουδιασμένος ακόμα. Ξάφνου, από το πουθενά, ένας μεγάλος κυλιόμενος διάδρομος… μπουκάρει στην μέση της αίθουσας χωρίζοντας τους 800 θεατές στα δύο. Πάνω σε αυτόν, ένας άντρας με λευκό πουκάμισο και παντελόνι περπατάει. Σιγά σιγά αρχίζει να τρέχει, ολοένα και πιο γρήγορα. Μπροστά του εμφανίζονται κάθε λογής εμπόδια: από πλαστικές καρέκλες και τραπέζια, μέχρι χάρτινοι τοίχοι τους οποίους διαπερνά εντυπωσιακά μετατρέποντάς τους σε χαρτοπόλεμο. Ξάφνου ακούγεται ένας πυροβολισμός και τα φώτα σβήνουν.



Ένα τεράστιο ασημένιο παραπέτασμα σηκώνεται γύρω σου και πάνω του αρχίζουν να τρέχουν αψηφώντας τους νόμους τις βαρύτητας δύο χορεύτριες, χαμογελώντας και ουρλιάζοντας. Σιγά σιγά η τεράστια αυτή ασημένια «κουρτίνα» πέφτει πάνω στο κοινό και εξαφανίζεται. Η μουσική αλλάζει, τα ξεσηκωτικά beats επανέρχονται και αυτήν την φορά οι performers του Fuerza Bruta γίνονται ένα με το κοινό, σχηματίζοντας μικρά «πηγαδάκια» χορού σε κάθε γωνιά της αίθουσας. Ο κόσμος χορεύει, διασκεδάζει, γελάει, γουστάρει με την ψυχή του, βρέχεται.



Τα φώτα σβήνουν ξανά και μια ιπτάμενη πισίνα με διάφανο βυθό κάνει την εμφάνισή της από ψηλά. Μέσα της, τέσσερεις αιθέριες υπάρξεις πλατσουρίζουν, χορεύουν, κάνουν βουτιές, χτυπάνε με δύναμη στο έδαφός της. Όσο η πισίνα χαμηλώνει το show τους συνεχίζεται. Έχοντας φτάσει μόλις μερικά εκατοστά πάνω από τα κεφάλια των θεατών, οι κοπέλες αρχίζουν να σκάνε χαμόγελα στους θεατές και να τους χαιρετάνε, ενώ ένας τύπος δίπλα μου συλλαβίζει σε μια από αυτές το κινητό του. Σουρεάλ καταστάσεις, σε ακόμα ένα εντυπωσιακό stunt.

Το τέλος του show δεν πρόκειται να σας το αποκαλύψουμε- ήδη είπαμε και περιγράψαμε αρκετά. Είναι κρίμα να χαλάσουμε έστω και ένα μέρος από την ομορφιά της διαδραστικής αυτής παράστασης, την οποία στην αρχή αντιμετωπίσαμε με περίσσια επιφύλαξη, όμως αφού βγήκαμε από την αίθουσα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ζήσαμε μια εμπειρία. Μια «καθαρόαιμη» ψυχαγωγική εμπειρία εβδομήντα λεπτών.

Το background της παράστασης

Το Fuerza Bruta είναι δημιούργημα του Diqui James και έκανε πρεμιέρα στο Μπουένος Άιρες το 2005. Από τότε έχει περάσει σαν καταιγίδα από πολλές μεγάλες πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ συνεχίζει την πέμπτη θριαμβευτική του χρονιά στη Νέα Υόρκη, στον ίδιο χώρο που το αδερφάκι του De La Guarda έμεινε για επτά συναρπαστικά χρόνια. Το Fuerza Bruta είναι μία παραγωγή των Ozono Producciones και S2BN Entertainment.

Για να δείτε το Fuerza Bruta πρέπει:

Να ξέρετε ότι θα είστε όρθιοι για 70 περίπου λεπτά, αν και δεν θα καταλάβετε καν για πότε πέρασαν.

Να είστε ντυμένοι σπορ, γιατί θα χορέψετε.

Να μη σας ενοχλούν οι ψιχάλες και γενικά το νερό.

Να μη σας ενοχλούν τα φώτα strob.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 22 Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στο θέατρο Βadminton. Τα εισιτήρια κοστίζουν 40€ και 30€ τα φοιτητικά. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v