Συμπέθεροι από τα Τίρανα: Η εμπορική επιτυχία του χειμώνα περιοδεύει

Οι "Συμπέθεροι από τα Τίρανα" ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και σπεύδουν να κάνουν άνω-κάτω και την ελληνική επαρχία. Η παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου με νέους πρωταγωνιστές την Βίκυ Σταυροπούλου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη κάνει πρώτη στάση στην Ορεστιάδα.
Συμπέθεροι από τα Τίρανα: Η εμπορική επιτυχία του χειμώνα περιοδεύει
της Κατερίνας Σφοντούρη

Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν οι ηθοποιοί και οι λοιποί συντελεστές της παράστασης «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» καθώς σύντομα ξεκινάει η καλοκαιρινή τους περιοδεία, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Η χειμωνιάτικη κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου, που σάρωσε τα ταμεία του θεάτρου Λαμπέτη, πρόκειται να κάνει στάσεις σε πολλά περιοχές της Ελλάδας προκειμένου να την απολαύσει από κοντά το κοινό της επαρχίας. Συνολικά σαρανταπέντε παραστάσεις είναι προγραμματισμένες να δοθούν, ξεκινώντας από την Ορεστιάδα την 1η Ιουλίου και καταλήγοντας στο Αγρίνιο την 1η Σεπτεμβρίου. Μερικές ενδιάμεσες στάσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι το Ξυλόκαστρο, η Πάτρα, τα Χανιά, η Λευκάδα, η Κέρκυρα αλλά και η Αλεξανδρούπολη, η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος.

Με ανανεωμένη διανομή
Τίποτα δεν αλλάζει στα σκηνικά ή στη δομή του έργου το δίδυμο Ρέππας-Παπαθανασίου όμως η ομάδα ανανεώνεται καθώς η Βίκυ Σταυροπούλου και ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης παίρνουν τα ηνία της παράστασης. Αντικαθιστούν τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Παύλο Κοντογιαννίδη και «ντύνονται» την Πένυ και τον Λυκούργο αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα ευκατάστατο ζευγάρι που ζει σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη της κεντρικής Ελλάδας.

Οι δυο τους έχουν μια μοναχοκόρη, τη Λίζα (Δήμητρα Στογιάννη), η οποία σπουδάζοντας στο Λονδίνο γνωρίζει τον γοητευτικό Άλφρεντ. Στον ρόλο του Άλφρεντ συναντούμε τον Δημήτρη Τσέλιο, ο οποίος αντικαθιστά τον Νικόλα Μακρή της χειμερινής σαιζόν. Ο όμορφος κι ευγενικός νεαρός όμως, καταφθάνοντας με την Λίζα τις μέρες του Πάσχα στην Ελλάδα προκαλεί αναστάτωση στην οικογένεια της κοπέλας. Ο φοιτητής δεν είναι Άγγλος, ούτε Έλληνας, αλλά... Αλβανός. Η είδηση πέφτει σαν βόμβα στην οικογένεια κι έκτοτε μια σειρά ακραίων, τραγελαφικών περιστατικών ξεκινά.

Ένα θέμα τόσο επίκαιρο, οι μετανάστες που ζουν στη χώρας μας με όλα τα καλά και όλα τα άσχημα που κουβαλούν, γίνεται έργο. «Οι Αλβανοί-μας εξηγεί ο δημιουργός της κωμωδίας, Μ. Ρέππας- εισβάλλουν μέσα στον χώρο σαν καταλύτες, για να αναδείξουν όλα μας τα ‘προτερήματα’: τη διαπλοκή, τις δοσοληψίες κάτω απ’το τραπέζι, την απάτη, όλα αυτά που μας χαρακτηρίζουν, την επιπολαιότητα, την απληστία που είναι εξαιρετικά χαρακτηριστικό τον τελευταίο καιρό».

Μέσα μάλιστα από την κωμωδία και τους μηχανισμούς της, συνεχίζει, «δεν υπάρχει καθόλου ‘σκόντο’ στην καταγραφή του ελαττώματος, αλλά έχει και μια επιπλέον ευλογία. Έχει και την ευλογία της συγχώρεσης, και ίσως γι’αυτό έρχονται οι θεατές στις κωμωδίες. Δε νομίζω όμως ότι οι κωμωδίες, οι καλές τουλάχιστον ή αυτές που φιλοδοξούν να είναι καλές, δεν λένε τα σύκα-σύκα. Ίσα-ίσα».

Το ελάττωμα λοιπόν μέσα από την κωμωδία προβάλλεται με τέτοιον τρόπο που τελικά αποκαλύπτεται το βαθύτερο αίσθημα της κοινωνίας κατά το πέρασμα των χρόνων. «Για κάποια χρόνια είχαμε ταυτίσει το διαρρήκτης με τον Αλβανός, είναι κι αυτό μια σοβαρή αλήθεια. Χωρίς να είναι κι αβάσιμη, δηλαδή μην αυτοκατηγορούμαστε για ρατσισμό, δείξαμε κι εμείς όσο να πεις το ρατσιστικό μας πρόσωπο απέναντι στους Αλβανούς, αλλά νομίζω ότι εσχάτως η σχέση μας, ιδιαίτερα με τους Αλβανούς, είναι εξαιρετικά εξομαλυμένη. Νομίζω ότι σχεδόν αποτελούν κομμάτι του πληθυσμού της Ελλάδας» επισημαίνει ο Μ. Ρέππας.

Ευτυχείς όλοι οι συντελεστές που θα βρεθούν -αρκετοί από αυτούς- μετά από χρόνια σε περιοδεία, όπως η Τζόυς Ευείδη και η Βίκυ Σταυροπούλου, ξεκινούν με όρεξη και ζωντάνια μια καλοκαιρινή, δίμηνη περιοδεία με πολλές, ενδιάμεσες, θεατρικές στάσεις.

Πρόγραμμα Περιοδείας

ΙΟΥΛΙΟΣ
1/7 Ορεστιάδα ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ
3/7 Σέρρες ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009
4/7 Βέροια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
5/7 Καρδίτσα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 2009
6/7 Λαμία ΤΟΠΟΣ ΤΕΧΝΩΝ ΧΩΡΑ
8/7 Πρέβεζα ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ
10/7 Ξυλόκαστρο ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΑΡΙΝΑ
11/7 Ήλιδα ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΉΛΙΔΑΣ
14/7 Ληξούρι ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
15/7 Αργοστόλι
16/7 και 17/7 Πάτρα ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
Πάτρα ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
18/7 Κυπαρισσία
20/7 Τρίπολη ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΜΕΝΟΒΡΑΧΙΟΝΑ
22/7 Σητεία
23/7 Αγ. Νικόλαος
24/7 και 25/7 Ηράκλειο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ
26/7 Ρέθυμνο ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ
27/7 και 28/7 Χανιά ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009
30/7 Λευκάδα ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2009
31/7 Οινιάδες ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
3 έως 5/8 Κέρκυρα ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝ ΡΕΠΟ-ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
6/8 Γιάννενα ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Ε.Η.Μ
7/8 Γιαννιτσά
8/8 Μουδανιά
9/8 Αμφίπολη ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
18/8 Κομοτηνή ΘΕΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
19/8 και 20/8 Ξάνθη ΘΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
21/8 και 22/8 Αλεξανδρούπολη ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΚΟΥ ΕΓΝΑΤΙΑ
23/8 Μυγδονία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΣΟΥΚΕΣ ΔΡΥΜΟΥ
24/8 Λάρισα ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2009
25/8 και 26/8 Θεσσαλονίκη ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
27/8 και 28/8 Βόλος ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
29/8 Ραφήνα ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
30/8 Χαλκίδα
31/8 Πετρούπολη ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΝΗΘΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
1/9 Αγρίνιο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v