«ScarMface»: μια μαφιόζικη ιστορία σε παντομίμα

Με βάση το γκανγκστερικό "Scarface", η γνώριΜή μας θεατρική ομάδα Splish - Splash, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Οικονομίδη, μας παρασύρει σε σουρεαλιστικά μονοπάτια με όπλα της την μοναδικότητα της έκφρασης και την δύναμη της σάτιρας.  
«ScarMface»: μια μαφιόζικη ιστορία σε παντομίμα
της Κατερίνας Σφοντούρη

Παλιό και καλό βωβό κινηματογράφο μας θύμισε η παράσταση «ScarMface», της ομάδας Splish-Splash, που ανεβαίνει στον Πολυχώρο Φούρνο για λίγες ακόμη παραστάσεις (μέχρι 13 Ιουνίου).

Μια ταλαντούχα θεατρική ομάδα ανοίγει τα φτερά της

Τους Splish-Splash τους είχαμε ξαναακούσει σαν όνομα, κυρίως επειδή οι δουλειές τους περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στους τίτλους τους το γράμμα «Μ». Πέρυσι με το «FraMkenstein» στο club Underworld, παλαιότερα με το «ZaMdark» και το «Jace the RiMper» και φέτος με το «ScarMface», παρωδούν τις κλασικές ιστορίες προσθέτοντας τη δική τους σφραγίδα.

Βασιζόμενος στην πασίγνωστη γκανγκστερική ταινία «Scarface» (1932), ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Οικονομίδης μάς μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1932, εποχή όπου το οργανωμένο έγκλημα και η δράση της Μαφίας ήταν παγκοσμίως ξακουστή. Εκεί, ο Σικελός Toni Cazzo, μπλέκεται στα πλοκάμια της Μαφίας με σκοπό να γίνει αρχηγός της. Τα σχέδιά του όμως ναυαγούν και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν αργεί να ξεκινήσει...

Γύρω από το πρόσωπο και τη δραστηριότητα του Toni βρίσκονται η παχουλή μάνα του, η τυφλή αδερφή του και η όμορφη Betty. Σε διπλό ρόλο, δημοσιογράφου και δικαστή που κρίνει όσα ακούει και όσα βλέπει, συναντούμε τον Mr. D. Μπουχτισμένος από το οργανωμένο έγκλημα της Νέας Υόρκης, θα καταφέρει τελικά να το πατάξει;

Με διάθεση σουρεαλιστική

Στον ατμοσφαιρικό χώρο του πολυχώρου Φούρνος, φίλοι κυρίως της ομάδας αλλά και αρκετοί θεατρόφιλοι μαζευτήκαμε να παρακολουθήσουμε ένα ξεχωριστό θέαμα. Ο Γιάννης Οικονομίδης μάς εισάγει στο «φαινόμενο» της Μαφίας σατυρίζοντάς το υπό το πρίσμα του βωβού κινηματογράφου. Με πρωτότυπο σενάριο που κινείται κυρίως σε σουρεαλιστικά μονοπάτια, δίνει έμφαση στην έκφραση και πολύ λιγότερο στον λόγο.

Με βαμμένα πρόσωπα κι ανεπτυγμένη τη σωματική κίνηση, η ομάδα που αποτελείται από τους Γιάννη Ο, Βασίλη Ζαϊφίδη, Γιάννη Φιλίππου, Νάνσυ Χρυσικοπούλου, Γιώργο Νικολαϊδη, Εύη Κολιούλη και Ελένη Μολλά, παρουσιάζει μια άρτια παντομιμική-και κυρίως άκρως διασκεδαστική-παράσταση. Τόσοι χαρακτήρες μαζεμένοι στην Νέα Υόρκη την εποχή της ποτοαπαγόρευσης..

Τα πρωτότυπα δισδιάστατα σκηνικά είναι φτιαγμένα με μεράκι από τον Αντώνη Νομικό και υπογραμμίζουν την σατυρική διάθεση των Splish-Splash. Τόσο τα σκηνικά όσο και οι ήρωες εμφανίζονται και χάνονται χωρίς να αλλοιώνεται ο ρυθμός της παράστασης.

Ευχάριστη παρεμβολή θα χαρακτηρίζαμε τον σχολιασμό του Mr D, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια γαντόκουκλα, η οποία παίρνει «ζωή» μέσα στα έμπειρα χέρια του Αλέξη Παπαχατζή.

Στην επιμέλεια της κίνησης και στις εμπνευσμένες χορογραφίες βρίσκεται η Ιωάννα Καμπυλαυκά και στην επιλογή της μουσικής ο Ευγένιος Αρβανιτάκης. Από Michael Jackson μέχρι Frank Sinatra ακούμε ενώ η βιντεοπροβολή μοιάζει απαραίτητη για τη εξέλιξη της υπόθεσης.

Φεύγοντας

Οι Spish-Splash είναι γεμάτοι κέφι, δημιουργικότητα και φαντασία και ταυτόχρονα επιμένουν να διαφοροποιούνται από πολλές νέες θεατρικές ομάδες. Αν και η διάρκεια της παράστασης ήταν μεγάλη για το συγκεκριμένο είδος, ωστόσο η εφευρετικότητα του Γιάννη Οικονομίδη μάς «κράτησε» μέχρι το τέλος. Προτείνουν ένα εντελώς ξεχωριστό- για τα δεδομένα μας- είδος ψυχαγωγίας και περιμένουμε να μάθουμε σχετικά με την επόμενη καλλιτεχνική τους κίνηση.


INFO:
ScarMface
Πολυχώρος Φούρνος
Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια
Τηλ: 210-6460748
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21:30
Τιμή εισιτηρίου: 15 €
Διάρκεια: 100 '
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v