Είμαι αίμα: Tο πολύτιμο δώρο της ζωής από την ομάδα Ασίπκα

Το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος, αυτό που ανά τους αιώνες έχει γεννήσει πάθη, μίση, αλήθειες και ψέματα: το αίμα, είναι το στοιχείο που πραγματεύεται ο μοναδικός Jan Fabre, σε μία ολιγοήμερη -δύσκολη- παράσταση, στο θέατρο Χώρα.
Είμαι αίμα: Tο πολύτιμο δώρο της ζωής από την ομάδα Ασίπκα
της Κατερίνας Σφοντούρη

Το έργο «Είμαι αίμα», του Jan Fabre -μίας από τις μεγαλύτερες εν ζωή προσωπικότητες στη σύγχρονη τέχνη- ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας στο θέατρο Χώρα. Για λίγες μόνο παραστάσεις, η ομάδα Ασίπκα παρουσιάζει επί σκηνής τον εθισμό του ανθρώπινου σώματος στο υλικό που λέγεται αίμα.

Ένας δημιουργός ασύγκριτος
Τον Jan Fabre τον γνωρίζουμε μέσα από την πολυποίκιλη δράση του στον τομέα των τεχνών. Εικαστικός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, χορογράφος, performer, δημιουργός όπερας, γλύπτης, σκηνογράφος. Ο πενηνταενός έτους δημιουργός, γεννήθηκε στην Αμβέρσα στο Βέλγιο και το 1986 δημιούργησε την θεατρική ομάδα Troubleyn, η οποία απέκτησε διεθνή αναγνώριση για το έργο της. Η πρόσκληση που δέχτηκε από το Φεστιβάλ Αβινιόν το 2005, μπορεί αναμφίβολα να θεωρηθεί κορυφαία για τον Fabre στον τομέα του θεάματος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με πανάρχαια τελετουργικά και φιλοσοφικές ερωτήσεις.

«Je suis sang»
Σαφές παράδειγμα αποτελεί το έργο «Je suis sang (ΕΙΜΑΙ ΑΙΜΑ)», το οποίο συμμετείχε στο «Cour d’honeur» στο Φεστιβάλ d’ Avignon το 2001. Πρόκειται για ένα εκτενές ποίημα σχετικό με ένα βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος: το αίμα. Η σκέψη που κυριαρχεί είναι ότι μόνο λίγα πράγματα έχουν αλλάξει ουσιαστικά από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Ο άνθρωπος ήταν και παραμένει επιθετικός, οι εμμονές, τα πάθη, ο πόνος αλλά και οι ασθένειες φτάνουν στο σήμερα. Η τάση του σώματος αλλά και του πνεύματος του ανθρώπου είναι να ξεπερνάει τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει. Ένας εθισμός στο αίμα που δεν γνωρίζει όρια. Φωνές που εκφράζουν την επιθυμία να γίνει κανείς τίποτε άλλο παρά μόνο αίμα.

Ο ίδιος ο Jan Fabre αποκαλεί το έργο του «μεσαιωνικό παραμύθι». Είναι ένας ειρωνικός τίτλος που επισημαίνει τον φανταστικό του χαρακτήρα. Ωστόσο, η σκηνική του απεικόνιση, μέσω του παρακλητικού τόνου, δείχνει ότι στόχος του έργου είναι η συνάντηση της αλήθειας.

Το κομμάτι είναι γραμμένο στα λατινικά -εν μέρει- ώστε να γίνεται η σύνδεση με τη μεσαιωνική θεώρηση του ανθρώπου ενώ κυριαρχεί η ελεύθερη ανάπτυξη στίχων όπως τα mantras, δημιουργώντας μια συνέχεια χρόνου.

Η παράσταση
Μέσα σε μόλις σαράντα λεπτά η ομάδα Ασίπκα καταθέτει τη δική της σκηνική άποψη με θέμα το έργο «Είμαι Αίμα». Με ενδιαφέρουσες προσπάθειες τη σαιζόν 2007-2008 στο Bios με τη «Νυχτερίδα» της Λένας Κιτσοπούλου και το 2008 με το «Τρίπτυχο» του Heiner Muller, η Ασίπκα συνεχίζει τη δράση της στη Μικρή σκηνή του θεάτρου Χώρα.

Ένα βίντεο κεντρίζει το ενδιαφέρον μας περίπου για τα πέντε πρώτα λεπτά. Ένας άνδρας ηλικίας σαράντα ετών, μιλάει για την πάθησή του. Από πολύ μικρός έχει μπει στη διαδικασία μεταγγίσεων αίματος. Για να καταφέρει να ζήσει επισκέπτεται συχνά το νοσοκομείο όπου του παρέχονται ποσότητες αίματος, ικανές να τον συντηρήσουν μόλις λίγες μέρες. Το αίμα είναι συνυφασμένο με την καθημερινότητά του, το αίμα που ενώ υπάρχει παντού, είναι στην πραγματικότητα δυσεύρετο.

Δυο κοπέλες, η Αλεξάνδρα Καζάζου και η Ειρήνη Δράκου, είναι δύο μικροαστές που βιώνουν την καθημερινότητα. Στο ακραία λιτό σκηνικό του Clavie Deson, οι δυο τους τρώνε σε ένα μακρόστενο τραπέζι για να σηκωθούν σε λίγο και να μιλήσουν για όλα όσα τις απασχολούν. Μια φωνή, αυτή του Γιώργου Τσούρμα, έρχεται απ’έξω από τη σκηνή για να συντονίσει την ιστορία.

Φεύγοντας
Οι φωτισμοί του Βασίλη Καψούρου δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα υποβλητική και οι δύο κοπέλες χειρίζονται σώμα και φωνή άψογα. Ωστόσο, το κείμενο είναι μπερδεμένο, παρά τις άξιες προσπάθειες του μεταφραστή Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Μια παράσταση που οπωσδήποτε δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

INFO: Είμαι Αίμα του Jan Fabre
Θέατρο Χώρα-Σκηνή Μικρή Χώρα: Αμοργού 20, Κυψέλη. Τηλ: 210-8673945
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 19 €, φοιτητικό 15 €
Διάρκεια: 50 '
Μέχρι Παρασκευή 12 Ιουνίου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v