10 παραστάσεις που αξίζει να δεις τον Οκτώβρη

Αγαπημένοι σκηνοθέτες, παραστάσεις που επιστρέφουν και άλλες που ξεκινούν δυναμικά. Ο Οκτώβριος στην Αθήνα θα είναι μήνας θεατρικός.
10 παραστάσεις που αξίζει να δεις τον Οκτώβρη
της Ηρώς Κουνάδη

Νιώθεις έτοιμος/η για τη μεγάλη επιστροφή στις θεατρικές σκηνές της πόλης; Αν ναι, τότε ο Οκτώβριος είναι ο μήνας σου, με πολλές υποσχόμενες παραστάσεις να ξεκινούν δυναμικά και άλλες που συζητήθηκαν την προηγούμενη σαιζόν να επιστρέφουν δριμύτερες για όσους δεν πρόλαβαν να τις δουν –ή δεν χορταίνουν να τις βλέπουν. Για να μην χαθείς μέσα στο χάος των ανακοινώσεων που πέφτουν βροχή, σου διαλέξαμε με κόπο μόνο δέκα από αυτές που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις.

Ο Γιώργος Κουτλής που τάραξε πέρυσι τα θεατρικά νερά με τους καταπληκτικούς Παίχτες του, σκηνοθετεί φέτος στο Εθνικό Θέατρο τον Άνθρωπο απ’ το Παντόλσκ, ένα σύγχρονο κοινωνικό έργο του ρώσου Ντμίτρι Ντανίλοφ, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Ήμελλο, Άρη Μπαλή, Γιλμάζ Χουσμέν, Αλέξανδρο Σιάτρα, Ελένη Κουτσιούμπα. Από τις 14 Οκτωβρίου, στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού.



Το βαθιά ανθρώπινο Πόσο Κοστίζει να Ζεις που σκηνοθέτησε πέρυσι ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο Θέατρο Πόρτα επιστρέφει για οκτώ μόνο παραστάσεις από τις 8 Οκτωβρίου, στο ίδιο θέατρο. Πρωταγωνιστούν οι Μελαχρινός Βελέντζας, Αμαλία Καβάλη, Φώτης Στρατηγός, Ειρήνη Μακρή.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου διασκευάζει το πολυσυζητημένο (και πολύ… απαγορευμένο) έργο του βραζιλιάνου Ρομπέρτο Ατάιντε, που μιλά για την κρατική καταστολή και την καταπάτηση δικαιωμάτων, σε μια παράσταση για τρεις ρόλους και ζωντανή μουσική επί σκηνής, με τίτλο Μπαίνει η Δεσποινίς Μαργαρίτα. Πρωταγωνιστεί ο Πάνος Παπαδόπουλος. Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 3 Οκτωβρίου.



Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί τον Ορφέα Αυγουστίδη στον σπαρακτικό μονόλογο Η μηχανή του Τούρινγκ, για την ζωή του σπουδαίου επιστήμονα Άλαν Τούρινγκ που έσπασε τον κωδικό Enigma των Ναζί, αλλά διώχθηκε βάναυσα από το βρετανικό κράτος για την ομοφυλοφιλία του, ώσπου να οδηγηθεί στην αυτοκτονία. Στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, από τις 14 Οκτωβρίου.

Το υπέροχο Μήνυμα του Αργύρη Χιόνη, ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους έλληνες λογοτέχνες, σκηνοθετεί η Ανθή Φουντά στο Θέατρο Χώρος, με πρωταγωνιστές τους Αντώνη Κυριακάκη και Γιώργο Πατεράκη. Από τις 19 Οκτωβρίου.



Το έργο του Ιταλού Πάολο Τζενοβέζε, Τέλειοι Ξένοι, που εμπνέεται από τη φράση του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες «Ο καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές, μία δημόσια, μία προσωπική και μία μυστική» σκηνοθετούν οι Πέτρος Λαγούτης και Γιώργος Πυρπασόπουλος στο Θέατρο Αθηνά. Πρωταγωνιστούν οι Ντάνη Γιαννακοπούλου, Μυρτώ Αλικάκη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Γιώργος Χρανιώτης, Πέτρος Λαγούτης. Από τις 20 Οκτωβρίου.

Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί στο Θέατρο Φούρνος το Νίκη, απόψε στο πάρτι, μια παράσταση βασισμένη στο θεατρικό κείμενο της Νίκης Τριανταφυλλίδη «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π», με την Νάνα Παπαδάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχει ήδη ξεκινήσει, παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Τη σκοτεινή κωμωδία Νυχιάνγκ της 20χρονης Ευαγγελίας Γατσωτή σκηνοθετεί και πάλι ο Δημήτρης Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία, μετά την επιτυχία της παράστασης την προηγούμενη σαιζόν. Τους δύο ρόλους του έργου ενσαρκώνουν οι Αλεξία Καλτσίκη και Θάλεια Σταματέλου. Από 5 έως 16 Οκτωβρίου, για 10 μόνο παραστάσεις.

Ο Θοδωρής Αμπαζής διασκευάζει και σκηνοθετεί τη σκηνική σύνθεση-παράσταση Solaris, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στάνισλαβ Λεμ, στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, με πρωταγωνιστές τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Νέστορα Κοψιδά, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Δανάη Σαριδάκη. Η παράσταση έχει ξεκινήσει, παίζεται καθημερινά στις 20.30 έως τις 25 Οκτωβρίου.

Και για να κλείσουμε αυτό το κείμενο σε σχήμα κύκλου, αλλά και επειδή τον σκηνοθέτη των Παιχτών δεν τον χορταίνουμε: Ο Γιώργος Κουτλής μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί το ντοστογιεφσκικό Όνειρο ενός Γελοίου, στο Θέατρο Πορεία, με πρωτότυπη μουσική από τον jazz συνθέτη Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, video art προβολές, ερμηνευτή τον Νικόλα Χανακούλα και ζωντανή χορωδία επί σκηνής. Από τις 19 Οκτωβρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v