To υπέροχο «Δίπλα- Δίπλα» του Εθνικού περιοδεύει

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει φέτος μετά από αρκετά χρόνια και μια καλοκαιρινή παραγωγή αφιερωμένη στους μικρούς του φίλους.
To υπέροχο «Δίπλα- Δίπλα» του Εθνικού περιοδεύει
Μια συγκινητική και ταυτόχρονα ξεκαρδιστική παράσταση για θεατές από 3 ετών ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο, για να μας θυμίσει πως κάθε μας πράξη είναι κι ένα λιθαράκι σ’ ένα οικοδόμημα, που άλλοτε είναι ένα σπίτι, άλλοτε μια φιλία, άλλοτε μια δημιουργία, κι άλλοτε η ίδια η ζωή.

Αρκετές από τις προσεγμένες παραστάσεις που ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην όλο και πιο γεμάτη παιδική σκηνή της Αθήνας, πάσχουν από ένα πρόβλημα: μολονότι ξέρουν πώς να απευθυνθούν στους καλλιεργημένους γονείς ώστε αυτοί οι τελευταίοι να είναι βέβαιοι ότι προσφέρουν στο παιδί τους ένα ποιοτικό θέαμα, δεν έχουν την ίδια επιτυχία με τα παιδιά.

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι κάτι εύκολο να προσπαθήσεις σήμερα να δελεάσεις τα πιτσιρίκια με ένα θεατρικό θέαμα μια φορά στο τόσο, ενώ είναι εκτεθειμένα καθημερινά σε άπειρη «εύκολη» οθόνη, όπως videάκια στο YouTube, tik tok, ή παιχνιδομηχανές εφοδιασμένες ακόμη και με virtual reality δυνα΄τοητες.

Όμως τελικά, πολλές- οι περισσότερες- από αυτές τις καλών προθέσεων παραστάσεις δεν καταφέρνουν να αφήσουν κάτι στα παιδιά, αφού τους λείπει ο προσαρμοσμένος στις παιδικές απαιτήσεις ρυθμός.   

Το φετινό Δίπλα-Δίπλα του Εθνικού κερδίζει αυτό ακριβώς το στοίχημα: καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα ποιοτικό και να μην αφήσει τα παιδιά «έξω» από την πλοκή του. Όλα τα παιδιά; Πιθανότατα όχι. Ίσως κάποια χρειαστούν λίγη βοήθεια από τον γονιό, μια ταυτόχρονη εξήγηση, μια που το Δίπλα Δίπλα είναι στηριγμένο στους συναισθηματικούς ήχους και δεν έχει ούτε μια λέξη αναγνωρίσιμη στα ελληνικά. Και όμως η επικοινωνία επιτυγχάνεται!     

«Η φιλία, η αξία της συνεργασίας και της προσπάθειας, η επιμονή, η χαρά της επιτυχίας αλλά και η αντιμετώπιση της αποτυχίας, έννοιες που απασχολούν όλα τα παιδιά της σχολικής και προσχολικής ηλικίας, αποτελούν βασικά θέματα της παράστασης που καταπιάνεται με τη δημιουργία, τον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό», λέει το Δελτίο Τύπου.

Το έργο είναι γραμμένο από τον Άγγελο Αγγέλου και την  Έμης Σίνη, ιδρυτών της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ και η παράσταση είναι σκηνοθετημένη από τον Φοίβος Συμεωνίδης που χρησιμοποιεί εφόδια από τον βωβό κινηματογράφο και την slapstick κωμωδία.

Μια από τις καλύτερες παιδικές παραστάσεις των τελευταίων ετών που αξίζει να δείτε. 

Ταυτότητα παράστασης

Ιδέα - Δραματουργία: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη

Σκηνοθεσία: Φοίβος Συμεωνίδης

Σκηνικά - Ειδικές κατασκευές: Μικαέλα Λιακατά, Ελένη Παπαναστασίου

Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη

Μουσική: Άγγελος Αγγέλου

Χορογραφίες: Κατερίνα Γεβετζή

Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

 

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Θανάσης Ζερίτης, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Φοίβος Συμεωνίδης, Δανάη Τίκου

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Βίντεο παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

 


Info:

Περιοδεία σε θέατρα της Αττικής

26 Ιουνίου/Θέατρο Σάρας, Μαρκόπουλο

12 Ιουλίου/Θέατρο Πέτρας

23 Ιουλίου/Κηποθέατρο Παπάγου

2,3,4 Σεπτεμβρίου / Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr και στο  210.7234567 (με χρήση πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v