Καταπληκτικές θεατρικές παραστάσεις που ίσα ίσα προλαβαίνεις

Την Κυριακή 17 Απριλίου παίζεται παραδοσιακά η τελευταία παράσταση σε πολλά θέατρα της Αθήνας. Σημείωσε ποιες παραστάσεις δεν πρέπει να χάσεις.
Καταπληκτικές θεατρικές παραστάσεις που ίσα ίσα προλαβαίνεις
της Ηρώς Κουνάδη

Τα περισσότερα θέατρα της Αθήνας κατεβάζουν παραδοσιακά αυλαία την Κυριακή των Βαΐων (Κυριακή πριν το Πάσχα σημαίνει αυτό, για όσους δεν τα πάνε καλά με την παράδοση). Η φετινή βέβαια δεν ακριβώς μια παραδοσιακή θεατρική χρονιά, καθότι οι αναβολές και οι ακυρώσεις των δύο χρόνων της πανδημίας την μπούκωσαν με τόσες παραστάσεις που κάθε μέρα θέατρο να πήγαινες, και πάλι δεν προλάβαινες να τις δεις όλες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όπως δείχνει το πράγμα κάποια θέατρα θα συνεχίσουν και τον Μάιο. Ωστόσο πολλές είναι και οι παραστάσεις που κατεβάζουν αυλαία τις επόμενες μέρες, κι εδώ σου συγκεντρώσαμε τις καλύτερες από αυτές γιατί δεν πρέπει να τις χάσεις.

Η υπέροχη Κατερίνα, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ και ερμηνευμένη από την Λένα Παπαληγούρα σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη συνεχίζεται μέχρι τις 17 Απριλίου στο Θέατρο Αλκυονίς (Ιουλιανού 42). Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα, η οποία έχει μόλις αυτοκτονήσει και ξεκινά να διηγείται την ζωή της σε έναν σπαραξικάρδιο, όσο και συγκλονιστικό μονόλογο. Μια παλιότερη θεατρική επιτυχία που επανέρχεται. 

Η Μαρία Πανουργιά σκηνοθετεί στο Εθνικό Θέατρο ένα από τα λιγότερο δημοφιλή έργα του Σαίξπηρ, το Τρωίλος και Χρυσηίδα, που μιλά για έναν έρωτα που φουντώνει μέσα στα τείχη της Τροίας: Αυτόν του μικρότερου γιού του Πρίαμου, Τρωίλου, και της Χρυσηίδας, κόρης του μάντη Κάλχα. Πρωταγωνιστούν οι Ηλίας Μουλάς, Θανάσης Ζερίτης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Νάνσυ Σιδέρη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης την εμβληματική Αντιγόνη του Ζαν Ανούιγ, «ένα από τα ωραιότερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ για την εξουσία» όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου της παράστασης. Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Στέργιογλου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Τσορτέκης. Τελευταία παράσταση στις 14 Απριλίου.

Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου είναι η τριλογία του Καραγάτση για τον αγώνα του ’21, με έντονα στοιχεία αυτοβιογραφίας μιας και αναφέρεται στον προπάππου του Μήτρο Ροδόπουλο, πραγματικό πρόσωπο της επανάστασης, που ζωντανεύει επί σκηνής του Θεάτρου Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Χριστοδούλου, Δημήτρη Ήμελλο, Κώστα Βασαρδάνη. Τελευταία παράσταση Κυριακή 17/4.

Μετά το πολυθρύλητο Άνθρωποι και Ποντίκια, ο Βασίλης Μπισμπίκης καταθέτει στο Cartel άλλη μια αιχμηρή πρόταση με τα Κόκκινα Φανάρια που ανάβουν «με τρόπο ωμά ρεαλιστικό, σκληρό και την ίδια στιγμή τρυφερό κι ανθρώπινο» όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της παράστασης. Η τελευταία παράσταση έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. 

Στην Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό, ο Κώστας Γάκης διασκευάζει για το θέατρο ένα έργο του προσφάτως αδικοχαμένου Λουίς Σεπούλβεδα, που μιλά για τη φυλή των φυλή των Mapuche, των «Ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας. Στο Θέατρο Άλφα (Πατησίων 37) μέχρι τις 11 Απριλίου.

Στην κεντρική σκηνή του Επί Κολωνώ η πάντα αγαπημένη μας Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Σιωπηλή Λίμνη του Νταβίντ Ντεσόλα, ο οποίος μέσα από μία ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το υπαρξιακό δράμα, μιλά για τις άμυνες των ηρώων του απέναντι σε μια σύγχρονη αδυσώπητη κοινωνία. Πρωταγωνιστούν οι Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς, Χάρης Τσιτάκης. Τελευταία παράσταση στις 17 Απριλίου.

Ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα bijoux de kant ανεβάζουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη Η Αλήθεια Είναι, που μιλά απροκάλυπτα για τη σκληρότητα της καθημερινότητας, τη συγκάλυψη της συναισθηματικής παθογένειας, τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τη στοχοποίηση του διαφορετικού. Τελευταία παράσταση στις 12 Απριλίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v