Τα θέατρα του κόσμου που μπορείς να δεις ονλάιν

Και Σαίξπηρ, και όπερα, και ολόφρεσκες παραστάσεις από το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, και με υπότιτλους αν δεν είναι τέλεια τα αγγλικά σου.
Τα θέατρα του κόσμου που μπορείς να δεις ονλάιν
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν θέλουμε να σου ξυπνήσουμε μνήμες καραντίνας, αλλά αν είναι αυτή η πανδημία να μας αφήσει κάτι ωραίο όταν με το καλό περάσει, αυτό θα είναι σίγουρα το ονλάιν θέατρο. Και ναι, δεν θα το αρνηθούμε, χρειάζεται λίγος χρόνος για να το συνηθίσεις στην αρχή, έχει περίεργο ήχο και ασυνήθιστη αίσθηση (ειδικά αν έχεις δει πολύ θέατρο στη ζωή σου) αλλά από την άλλη πόσες ευκαιρίες θα είχες υπό άλλες συνθήκες να δεις ας πούμε την Όπερα της Νέας Υόρκης ή το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου; Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα του μικρού μας πλανήτη, που παίζουν αυτή τη στιγμή στις οθόνες μας.

(*) Το ξέρεις, αλλά θα το υπενθυμίσουμε: Ονλάιν παίζουν και πολλά ελληνικά θέατρα, όπως το Πορεία, το Θέατρο Τέχνης, παλαιότερες παραστάσεις του Εθνικού και άλλα ενδιαφέροντα που έχουμε συγκεντρώσει εδώ κι εδώ.

Από το θέατρο του Σαίξπηρ, το ένα και μοναδικό Globe, εδώ παίζει η παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα, που έχει και αγγλικούς υπότιτλους αν σε δυσκολεύει η βρετανική προφορά. Επίσης από το Globe, εδώ παίζει ο Ριχάρδος Γ’.

Το Εθνικό Θέατρο της Σκωτίας παρουσιάζει εδώ την παράσταση Ghost Light που ανέβασε στο φετινό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, το οποίο παρεμπιπτόντως έγινε φέτος όλο ψηφιακά. Εδώ μπορείς να δεις και τις υπόλοιπες παραστάσεις του.

Τη βρετανική θεατρική ομάδα-θρύλο Cheek by Jowl μπορεί να την θυμάσαι από το Φεστιβάλ Αθηνών. Εδώ θα βρεις τη σαιξπηρική Χειμωνιάτικη Ιστορία της, που είναι χωρίς υπερβολές ένα μικρό αριστούργημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η Κομισιόν, ντε) σκέφτηκε να φτιάξει και να χρηματοδοτήσει αυτό εδώ το απίστευτο πρότζεκτ που λέγεται Opera Vision και φέρνει επιλεγμένες όπερες από μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην οθόνη σου με ένα κλικ.

Δεν το ‘χεις και πολύ με τον Σαίξπηρ; Γενικώς, δεν πολυβλέπεις θέατρο, τυχαία βρέθηκες εδώ; Και για σένα έχουμε –για την ακρίβεια, όχι εμείς, η Royal Shakespeare Company που φτιάχνει την πανέξυπνη σειρά “First Encounter” και προσαρμόζει τα έργα του Βάρδου για παιδιά και αμύητους. Εδώ το αριστούργημά του, ο Βασιλιάς Ληρ.

Κι επειδή κοντεύεις να πιστέψεις πως τα βρετανικά θέατρα παίζουν μόνο Σαίξπηρ, κι αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, εδώ βρίσκεις το ολόφρεσκο Girls Like That από το Synergy Theatre Project.

Κι εδώ, για σένα που αγαπάς τα μιούζικαλ, το κοσμαγάπητο Timpson, απευθείας από το Fringe του Εδιμβούργου. 

Μιλώντας για το Fringe, σπαρταριστή κωμωδία που έκανε πάταγο το 2017, το Five Encounters on a Site Called Craigslist, εδώ.

Το χιλιοβραβευμένο Θέατρο Gecko που βασίζεται κυρίως στην κινησιολογία, τις χειρονομίες και τον χορό, έχει εδώ μια από τις ωραιότερες παραστάσεις του, το Time of your Life.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v