5 θεατρικές παραστάσεις για να δεις τώρα

Πέντε απολαυστικές παραστάσεις που μόλις ξεκίνησαν και πρόκειται να συζητηθούν πολύ. Μην τις χάσεις.
5 θεατρικές παραστάσεις για να δεις τώρα
της Ηρώς Κουνάδη

Ένας από τους λόγους που είμαστε κάθε χρόνο και πιο αισιόδοξοι για το ελληνικό θέατρο –εκτός από τις χίλιες και βάλε παραστάσεις που ανεβαίνουν τη χρονιά− είναι πως βλέπουμε να διαμορφώνεται μια σκηνή δημιουργών, η θεατρική γραφή των οποίων είναι τόσο ιδιαίτερη, φρέσκια και πρωτότυπη, που λίγο θέατρο να έχεις δει και την αναγνωρίζεις με την πρώτη. Οι παραστάσεις του Άρη Μπινιάρη, ας πούμε, είναι ένα θεατρικό είδος μόνες τους. Τα κείμενα που γράφει για το θέατρο ο Γιάννης Καλαβριανός, ένα άλλο. Και επιτυχίες σαν αυτή που σημείωσαν πρόπερσι τα πρώτα Μαθήματα Πολέμου μας δείχνουν ότι «νεοτερισμός» δεν θα πει θολοκουλτούρα που δεν καταλαβαίνεις, αλλά φρεσκάδα και ανανέωση για μια τέχνη που είχε τρεις χιλιάδες χρόνια να επαναπαυτεί –και δεν το έκανε.

Οι πέντε παραστάσεις που ακολουθούν το αποδεικνύουν περίτρανα.

Ηλέκτρα στο Θέατρο Τέχνης
Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210 3222464
Τετάρτη έως Κυριακή στις 21.15
Εισιτήρια: 20€ (μειωμένα 16€)

Είναι πολύ ιδιαίτερο το θέατρο του Άρη Μπινιάρη. Είναι ένα είδος θεάτρου μοναδικά δικό του, ένα πάντρεμα ποιητικού λόγου και ηλεκτρισμένων στα όρια του χαρντ ροκ μουσικών, για το οποίο –είτε το λατρεύεις είτε σου προκαλεί αμηχανία− δεν μπορείς παρά να του αναγνωρίσεις την κατάθεση μιας θεατρικής γραφής που δε μοιάζει με κανενός άλλου. Γι’ αυτό κάθε καινούρια του παράσταση είναι αυτομάτως θεατρικό γεγονός. Και γι’ αυτό θεωρούμε πως ειδικά η σοφόκλεια Ηλέκτρα τού ταιριάζει γάντι.
Διαβάστε περισσότερα - Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί μια ηλεκτρισμένη Ηλέκτρα



Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ στο Εθνικό Θέατρο

Θέατρο Rex –Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210. 3305074)
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.30
Εισιτήρια: 10€

Μετά από δύο sold out, κοσμαγάπητες εκδοχές στο Μέγαρο, η αθηναϊκή Ιστορία ζωντανεύει ξανά, αυτή τη φορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με δραματοποιημένα επεισόδια όχι πια από τον Θουκυδίδη, αλλά από τα Ελληνικά του Ξενοφώντα. Η μετάφραση και η επιμέλεια είναι, όπως και στις δύο προηγούμενες παραστάσεις, του Γιάννη Λιγνάδη, αλλά αυτή τη φορά τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Γιωργής Τσουρής. Όσοι αγαπήσατε τα δύο προηγούμενα Μαθήματα Πολέμου, ξέρετε τι να περιμένετε. Οι υπόλοιποι, λεπτομέρειες εδώ - Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ: Αθηναίων δράματα στο Εθνικό



Hotel Éternité στο Εθνικό Θέατρο

Σκηνή Νίκος Κούρκουλος (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24 , τηλ. 210.5288170-171)
Τετάρτη και Κυριακή στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Εισιτήρια: από 5€ έως 15€

Ο Γιάννης Καλαβριανός μας έχει δώσει τα τελευταία χρόνια τόσα πολλά, εξαιρετικά δείγματα γραφής (τι να πρωτομνημονεύσεις από το Γιοι και Κόρες, τις Παραλογές, τη Γρανάδα…) που το Εθνικό Θέατρο τού ανέθεσε φέτος να γράψει ένα έργο και να το σκηνοθετήσει. Αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης (την οποία χειροκροτάμε όρθιοι) ήταν το Hotel Éternité, ένα έργο για τον χρόνο που προσπαθούμε να παγώσουμε, και την ουτοπία που επιμένει να μας ξεφεύγει. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Αργύρης Ξάφης, Χριστίνα Μαξούρη, Αλεξία Μπεζίκη, Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κατσιαδάκη.
Διαβάστε περισσότερα - Hotel Éternité: Γιάννης Καλαβριανός στο Εθνικό



Δόξα Κοινή στο Θέατρο Πορεία

Τρικόρφων 3, πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 21 0821 0991
Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00, Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 16:00
Εισιτήρια: από 12€ έως 18€

Ένα πολύ ιδιαίτερο κείμενο συνέθεσε ο Στρατής Πασχάλης για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου. Ένα κείμενο που αποτελείται από στίχους ελλήνων ποιητών, από τη Σαπφώ μέχρι τον Σολωμό και από τον Καβάφη ως τον Εμπειρίκο και τον Ελύτη. Μια παράσταση που μετατρέπει την ποίηση σε δράση, για να μιλήσει για τον έρωτα, τον θάνατο και το ανελέητο ελληνικό φως. Πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Βαμβούκος, Λήδα Μανιατάκου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Άρης Μπαλής, Γιάννης Νταλιάνης, Διονύσης Πιφέας, Θάλεια Σταματέλου, Αρετή Τίλη, Σίσσυ Τουμάση, Ορέστης Χαλκιάς.
Διαβάστε περισσότερα - Δόξα Κοινή Από Την Οδό Των Φιλελλήνων Στο Θέατρο Πορεία



7 Αναζητήσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ.: 21 0414 3310
Τετάρτη έως Παρασκευή στις 20.30, Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00, Κυριακή στις 19.00
Εισιτήρια: από 10€ έως 30€

Επτά έλληνες συγγραφείς συμπράττουν με επτά σκηνοθέτες, για να αφηγηθούν με τη μορφή μονολόγων επτά ιστορίες εμπνευσμένες από τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού. Ακούγεται ενδιαφέρον; Πού να δεις και τα ονόματα: Συγγραφείς οι Άκης Δήμου, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος, Μάκης Τσίτας, Γιάννης Τσίρος, Θανάσης Χειμωνάς, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, και σκηνοθέτες οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Νάνσυ Μπούκλη, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μαρία Σάββα, Θανάσης Χαλκιάς.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v