TANGartO: Αστορ Πιατσόλα στο Μέγαρο

Εμπνεόμενοι από τον κορυφαίο Αργεντίνο συνθέτη Άστορ Πιατσόλα και το ”νέο τάνγκο” του, που δεν αποτελεί μουσική αποκλειστικά για χορό, το ελληνικό κουιντέτο TANGartO επιχειρεί να μεταδώσει το γνήσιο συναίσθημα των γνωστότερων έργων του, σε μία ξεχωριστή συναυλία την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 20.30, στην Αίθουσα ”Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών.
TANGartO: Αστορ Πιατσόλα στο Μέγαρο

Το ελληνικής καταγωγής κουιντέτο TANGartO αποτελεί εδώ και χρόνια την πρώτη σοβαρή εγχώρια προσπάθεια μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης των έργων του Αστορ Πιατσόλα.

Στη συναυλία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που περιλαμβάνει κορυφαία έργα του διάσημου Αργεντινού συνθέτη, συνεργάζονται με τη σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και το χορευτικό δίδυμο της Αλεξίας Σιλάμπρου και του Τάσου Κεχαγιά.

Ο Αστορ Πιατσόλα πίστευε ότι το τάνγκο είναι μια μουσική που μπορεί κανείς να την ακούει κι όχι μόνο να τη χορεύει, πως το παλιό τάνγκο ήταν χορός και πως το δικό του –το νέο τάνγκο– είναι μουσική επηρεασμένη απ’ αυτόν το χορό: τον πιο αποκαλυπτικό απ’ όσους δημιούργησαν οι άνθρωποι για να εκφράσουν την ουσία του ερωτικού πάθους.

Εμπνευσμένο από τον κορυφαίο Αργεντινό συνθέτη και όσους καθόρισαν τη μουσική πορεία του, όπως ο διασημότερος τραγουδιστής του τάνγκο Κάρλος Γκαρντέλ, το ελληνικό κουιντέτο TANGartO αποτελεί εδώ και μία δεκαετία την πρώτη σοβαρή εγχώρια προσπάθεια μιας ολοκληρωμένης παρουσίασης των έργων του για κουιντέτο.

Σε συνεργασία με τους χορευτές και δασκάλους του τάνγκο Αλεξία Σιλάμπρου και Τάσο Κεχαγιά, καθώς και τη σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, το συγκρότημα θα επιχειρήσει να μεταδώσει το γνήσιο αίσθημα γνωστών έργων του Πιατσόλα σε μια ξεχωριστή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα ”Δημήτρης Μητρόπουλος”.

Το κουιντέτο TANGartO αποτελείται από τους Λευτέρη Γρίβα (μπαντονεόν), Γιώργο Παναγιωτόπουλο (βιολί), Θωμά Κοντογιώργη (πιάνο), Γιώργο Μπεχλιβάνογλου (κιθάρα) και Θόδωρο Λαζάρου (κοντραμπάσο). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες.

Κύριο μέλημα του κουιντέτου TANGartO είναι μέσω μιας όσο το δυνατόν πιστότερης –σε τεχνική, ήχο και συναίσθημα- ερμηνείας του ύφους του συνθέτη να μεταδώσει το πάθος της μουσικής του. Μιας multi-culture μουσικής με ρίζες που βρίσκονται σε ένα σωρό συγκρουόμενους πολιτισμούς (ισπανικό, γερμανικό, ισραηλίτικο, αμερικανικό, ιταλικό), που συνδυάζεται με ακούσματα κλασικής και τζαζ.

Γι’ αυτόν το λόγο επιδιώκει να μην ερμηνεύει διασκευές, αλλά τα αυθεντικά έργα που έχουν γραφτεί για κουιντέτο από τον ίδιο τον Πιατσόλα (μετά το 1960 για το Quinteto Nuevo Tango και αργότερα, το 1980, για το New Tango Quintet). Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα, γιατί τα περισσότερα έργα δεν έχουν εκδοθεί ή είναι εξαιρετικά δυσεύρετα και έτσι πολλή δουλειά έχει γίνει… ”με το αφτί” από τις διάφορες πρωτότυπες ηχογραφήσεις.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας τους στο Μέγαρο το κουιντέτο θα ερμηνεύσει τα έργα: Regresso Al Amor, Quejas de Bandoneon, Los Suenos, La yumba, Los pajaros Perdidos, Moriro in Buenos Aires, Nostalgias (J.C. Cobian & E. Cadicamo), Ave Maria και Vamos Nina.

Το δεύτερο μέρος ανοίγει με το Soledad και συνεχίζεται με τα: Tanguera, Lo que Vendra, Michelangelo 70, Libertango, Ballada para un loco, J’oublie (Oblivion), Yo Soy Maria και Por una Cabeza.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ.: 210 7282333.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v