Μια συλλογή με Σοστακόβιτς ”δωματίου”

Κασετίνα με 6 ψηφιακούς δίσκους με όλα τα κουαρτέτα του μεγάλου συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς κυκλοφόρησε η εταιρία Hyperion. Στην ερμηνεία, το Κουαρτέτο της Αγίας Πετρούπολης φαντάζει ως το καλύτερο ”μέσο” για την ποθητή ισορροπία μεταξύ των λεπτών και μελωδικών γραμμών που επιλέγει ο συνθέτης.
Μια συλλογή με Σοστακόβιτς ”δωματίου”

του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη (*)

Με την ευκαιρία του έτους Σοστακόβιτς (συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη) το οποίο ήδη διανύουμε, η εταιρία Hyperion αποφάσισε να θέσει στην κυκλοφορία ένα κουτί με 6 ψηφιακούς δίσκους, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα κουαρτέτα του Σοστακόβιτς.

Επίσης, στο τελευταίο CD περιλαμβάνεται και το ”Τρίο με Πιάνο αρ.2, op. 67”, καθώς επίσης και το ”Κουϊντέτο με Πιάνο, op. 57”. Όλοι αυτοί οι δίσκοι έχουν κυκλοφορήσει από την εταιρεία ως ανεξάρτητες παραγωγές τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Σοστακόβιτς, επιδέξιος τεχνίτης της μουσικής δωματίου, μας παραδίδει μία πραγματικά σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Μία μουσική που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε υπερβατική, αλλά και συνάμα γεμάτη από λεπτή ειρωνεία, ίσως και για τα δεινά που περνούσε κατά διαστήματα από το Σοβιετικό καθεστώς.

Το Κουαρτέτο της Αγίας Πετρούπολης φαντάζει ως το καλύτερο ”μέσο” για την επίτευξη της ποθητής ισορροπίας μεταξύ των λεπτών, αλλά όχι και τόσο εύθραυστων, μελωδικών γραμμών που επιλέγει ο συνθέτης. Μέσα στο πνεύμα του Σοστακόβιτς, και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά εφόσον όλοι οι συντελεστές των παραπάνω δίσκων είναι Ρώσοι, το Κουαρτέτο της Αγίας Πετρούπολη αποδίδει με περισσή άνεση τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζουν αυτές οι συνθέσεις.

Η μουσική του Σοστακόβιτς είναι πολύπλευρη και δεν μπορεί να περιορίζεται στις συμφωνίες, οι οποίες (και με διαφορά μάλιστα από τις άλλες του συνθέσεις) παίζονται συχνότερα. Η συνθετική του άποψη για τη μουσική δωματίου είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και αξίζει της προσοχής των μουσικόφιλων.

(*) Ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο και στο Ελληνικό Ωδείο, απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχία Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης. Κατόπιν, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Sheffield απ’ όπου αποφοίτησε με Bachelor in Music και Master in Music στη μουσικολογία και τη διεύθυνση ορχήστρας.

Διετέλεσε αρχιμουσικός της University of Sheffield Students Symphony Orchestra και βοηθός αρχιμουσικού στην Sheffield Youth Orchestra, ενώ έχει διευθύνει όλα τα ορχηστρικά σύνολα του Πανεπιστημίου του Sheffield. Εργάζεται στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ”Λίλιαν Βουδούρη”, ενώ είναι και αρχισυντάκτης στην ιστοσελίδα classicalmusic.gr. Επίσης, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v