Adagio: Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος στο Μέγαρο

Ο κύκλος Adagio με μουσικές του Πάσχα στο Μέγαρο συνεχίζεται τη Μεγάλη Τρίτη με «Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος».
Adagio: Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος στο Μέγαρο
Με ένα από τα κορυφαία έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, τα Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος του Olivier Messiaen [Ολιβιέ Μεσσιάν] συνεχίζεται ο κύκλος Adagio-Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου (ώρα 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το υψηλών τεχνικών αξιώσεων έργο του σπουδαίου γάλλου συνθέτη ερμηνεύουν δύο πιανίστες ειδικευμένοι στη σύγχρονη μουσική, ο Στέφανος Νάσος και ο Χρήστος Σακελλαρίδης.

Eίκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος (Vingt regards sur l’enfant-Jésus)
Ο Ολιβιέ Μεσσιάν (1908–1992), ένας από τους σημαντικότερους γάλλους μουσουργούς του 20ού αιώνα, έγραψε το έργο στα 1944 για τη μεγάλη πιανίστα Yβόν Λοριό, η οποία και το παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση έναν χρόνο αργότερα στην Αίθουσα Γκαβώ. Πρόκειται για μια σουίτα από είκοσι κομμάτια για σόλο πιάνο, για είκοσι «σκηνές-διαλογισμούς» που αναφέρονται στην παιδική ηλικία του Ιησού και αποτελούν ένα είδος στοχαστικής ενατένισης του Θείου Βρέφους. Ο βαθιά θρησκευόμενος Μεσσιάν, που ήταν οργανίστας, πιανίστας αλλά και ένας συνθέτης με πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ιδίωμα, δημιούργησε ένα απαιτητικό και περίτεχνο πιανιστικά έργο, το οποίο εξυμνεί τον Θεό, την αγάπη και τη χαρά.

Στέφανος Νάσος (πιάνο)
Έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Φιλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Ιαπωνία. Ηχογράφησε το 2ο κοντσέρτο του Προκόφιεφ με την ΕΣΟ της ΕΡΑ και τρεις ψηφιακούς δίσκους με έργα Vieuxtemps, Ριάδη και Σισιλιάνου. Ως σολίστ έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα για πιάνο και μουσικής δωματίου πολλών συνθετών. Το 2008 παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα με την KOA, ενώ συνέπραξε με την Καμεράτα στον κύκλο όλων των κοντσέρτων του Μπετόβεν σε φορτεπιάνο (2013). Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Σιμπέλιους του Ελσίνκι, ενώ σπούδασε πιάνο στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής Καρλσρούης και Κολωνίας και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας». Έχει πάρει μέρος στα φεστιβάλ «Musei di sera» (Τεργέστη), Θεσσαλονίκη 1997, Αθηνών, Σάμου, Παξών, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Αίγινας, Pharos (Λευκωσία), Bilgi (Κωνσταντινούπολη), Átlátszó Hang (Βουδαπέστη), Πάφος 2017 καθώς και στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Ergon Ensemble και του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων. Από το 2009 έχει αναλάβει τις Εκδόσεις Νάσου και από το 2012 διοργανώνει τον κύκλο «Το piano στα forte του».

Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα συνέχισε, ως υπότροφος του Ιδρύματος Α. Ωνάσης, στην Ακαδημία Φραντς Λιστ (Βουδαπέστη), απ’ όπου αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου, σολίστ μουσικής δωματίου και παιδαγωγίας. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ελβετία, Κύπρο, Ουγγαρία, Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία) και έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ (Herrenhausen Μusic Festival, Sani Music Festival, Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.) Έχει ηχογραφήσει έργα Κούρταγκ και Λίγκετι για το ουγγρικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες που έχουν μεταδοθεί από την EBU. Ως πιανιστικό ντούο με τη σύζυγό του Μπεάτα Πίντσετιτς έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2009 κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με έργα συνθετών του 20ού αιώνα για 2 πιάνα, η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Ο Χρήστος Σακελλαρίδης ερμηνεύει συχνά έργα του 20ού και 21ου αιώνα και είναι μέλος του Ergon Ensemble.

OLIVIER MESSIAEN:
Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος
Στέφανος Νάσος, Χρήστος Σακελλαρίδης │πιάνο

Info:
Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018, 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Μέγαρο Μουσικής (Β. Σοφίας και Κόκκαλη)
Tιμές εισιτηρίων
7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 €
Εισιτήρια
210 7282333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v