ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Έμμελα Θεία Πάθη στο Μέγαρο Μουσικής

Το Εργαστήρι Ψαλτικής παρουσιάζει τα Έμμελα Θεία Πάθη, στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνων.

Έμμελα Θεία Πάθη στο Μέγαρο Μουσικής

Το Εργαστήρι Ψαλτικής, υπό την καθοδήγηση του χοράρχη Αθανασίου Παϊβανά, προσφέρει στο κοινό μια βαθιά κατανυκτική εμπειρία ακρόασης, την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Στη συναυλία τους στο Μέγαρο, τα μέλη του Εργαστηρίου, ακολουθώντας την Ψαλτική Παράδοση της Πόλης όπως τη μεταλαμπάδευσε ο Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θρασύβουλος Στανίτσας, θα μυήσουν τους ακροατές στο πνεύμα του Θείου Δράματος, μέσα από τροπάρια, κανόνες και δοξαστικά από την Ακολουθία των Παθών, της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου. Τους ύμνους προλογίζει ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος. Η συναυλία με τίτλο «Έμμελα Θεία Πάθη» πραγματοποιείται με την αφιλοκερδή συμμετοχή του Εργαστηρίου Ψαλτικής και του Αθανασίου Παϊβανά στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρες (καλλιτεχνική επιμέλεια, προγραμματισμός: Δημήτρης Μαραγκόπουλος).

Το Εργαστήρι Ψαλτικής ιδρύθηκε το 1998 και έχει έδρα του την Αθήνα. Τα μέλη του έχουν ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητες, διακατέχονται όμως το ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για τη συλλογική μελέτη, καλλιέργεια και διάδοση του πλούτου της Βυζαντινής Μουσικής και της Ψαλτικής Τέχνης. Οι μουσικές καταβολές του Εργαστηρίου Ψαλτικής προέρχονται άμεσα από την πηγή της Κωνσταντινουπόλεως, από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Θρασύβουλο Στανίτσα.

Το Εργαστήρι Ψαλτικής έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον χώρο της χορωδιακής Βυζαντινής Μουσικής, έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αίθουσα Ραχμάνινοφ του Κονσερβατόριου Τσαϊκόφσκι, Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας κ.ά.), έχει ηχογραφήσει ψηφιακούς δίσκους και έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια (Ορθόδοξο Μουσικό Φεστιβάλ-International Festival «Academy of Orthodox Music» στην Αγία Πετρούπολη, Γ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο του Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού κ.ά.).

Ο χοράρχης Αθανάσιος Παϊβανάς γεννήθηκε στην Κόρινθο. Είναι μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) Θρασυβούλου Στανίτσα, από τον οποίο διδάχθηκε (1974-1982) την Ψαλτική Τέχνη. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του βυζαντινού χορού «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης». Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου με βαθμό άριστα παμψηφεί (τάξη Γεωργίου Μαλαφή) με επιπλέον σπουδές στην Ευρωπαϊκή Μουσική (Εθνικό Ωδείο Αθηνών, Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου). Επί 10 και πλέον έτη υπήρξε μέλος των χορωδιών ΟΤΕ και Κορίνθου (μαέστρος: Αλέκος Παπαγιαννόπουλος). Υπήρξε εισηγητής στο 3ο, 4ο και 5ο Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο (ΙΒΜ 2006, 2009, 2012, Αθήνα) και στο Γ΄ και Δ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο του Βυζαντινού Μουσικού Πολιτισμού (2011 και 2013, Αθήνα). Τα καλοκαίρια του 2009, 2010 και 2011 πραγματοποίησε master class Βυζαντινής Μουσικής-Ψαλτικής Τέχνης στη Θερινή Μουσική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία). Το 2012 και το 2016 προσκλήθηκε από Σχολείο Εκκλησιαστικής Μουσικής (SEM Βηρυτός, Λίβανος) όπου παρέδωσε σειρά μαθημάτων και πραγματοποίησε συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής διευθύνοντας την χορωδία του SEM. Τον Δεκέμβριο του 2017 προσκλήθηκε από το AXION ESTIN FOUNDATION στη Νέα Υόρκη και πραγματοποίησε σειρά εισηγήσεων στο Columbia University. Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.


Νικητές διαγωνισμού

Μαρία Μιχμίζου
Καλλιόπη Βιολατζή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Πρέπει να είσαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα"

Ισπανική παροιμία

  • 1768 - Εκδίδεται για πρώτη φορά η εγκυκλοπαίδεια Britannica
    1903 - Η Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη, αναλαμβάνει, στις 6 Δεκεμβρίου 1903 την εξουσία από την απερχόμενη Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη
    1936 - Θεμελίωση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου
    η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικολάου (270 - 6 Δεκεμβρίου 343), επισκόπου στα Μύρα της Λυκίας]

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v