ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Η Λήδα και ο Κύκνος: Mιχάλης Γρηγορίου στο Μέγαρο

Ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου με νέους κύκλους τραγουδιών που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση.

Η Λήδα και ο Κύκνος: Mιχάλης Γρηγορίου στο Μέγαρο

Ο Μιχάλης Γρηγορίου, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, με 104 έργα στο ενεργητικό του και αξιόλογη δισκογραφική παρουσία, επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου με τους νέους κύκλους τραγουδιών που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση: «H Λήδα και ο Κύκνος» και «Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων», έργα για δύο φωνές και πιάνο σε ποίηση Κατερίνας Καριζώνη.

Συμμετέχουν οι γνωστοί ερμηνευτές Καλλιόπη Βέττα, με την οποία ο συνθέτης συνεργάζεται για πρώτη φορά, και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που είχε τραγουδήσει στο παρελθόν τα ορατόρια του συνθέτη «Σκοτεινή Πράξη» και «Αντιγόνη». Η βραδιά εντάσσεται στα Μουσικά Πορτρέτα, τον νέο κύκλο εκδηλώσεων του Μεγάρου που επιχειρεί να αναδείξει την πολυμορφία της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας μέσα από εκδηλώσεις αφιερωμένες σε αναγνωρισμένους συνθέτες και τραγουδοποιούς μας.

Στη μια και μοναδική συναυλία της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου 2018 στις 20:30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η οποία έχει χαρακτήρα μουσικής δωματίου, στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν τα δύο νέα έργα του συνθέτη, ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν οι κύκλοι «Μωβ» (σε ποίηση Βαλαωρίτη, Σικελιανού και Μαβίλη) και «Purple» (σε σονέτα του Σαίξπηρ στο αγγλικό πρωτότυπο) για πιάνο, βιολί, τσέλο και βαρύτονο. Στο πιάνο ο Μιχάλης Γρηγορίου.

Ο M. Γρηγορίου, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις δισκογραφικές του δουλειές «Ανεπίδοτα γράμματα», «Η αγάπη είναι ο φόβος...», «Ο Οδυσσέας στο ποτάμι» πάνω σε ποίηση σπουδαίων ελλήνων ποιητών, όπως του Άρη Αλεξάνδρου, του Τάκη Σινόπουλου, του Τάσου Λειβαδίτη κ.λπ., τονίζει πως δεν του αρέσει ο πολυφορεμένος όρος της «μελοποιημένης ποίησης».

Mε την ευκαιρία αυτής της συναυλίας, λέει χαρακτηριστικά: «Δεν λειτουργώ σαν ένας συνθέτης που “μελοποιεί” στίχους –ένας όρος που με απωθούσε ανέκαθεν, καθώς παραπέμπει συνειρμικά και σε ένα “μουσικό μπογιάτισμα” της ποίησης– αλλά περισσότερο σαν σκηνοθέτης, σαν σκηνογράφος και σαν φωτιστής νοημάτων που αντιμετωπίζει κάθε ποίημα σαν ένα σενάριο ή σαν λιμπρέτο. Και καθώς κάθε ποίημα αξιώνει μια διαφορετική “σκηνοθετική” και “σκηνογραφική” προσέγγιση, γι’ αυτό επιτρέπω στον εαυτό μου να αντλεί από ένα πλήθος στυλιστικών επιδράσεων, που ανήκουν βέβαια στα προσωπικά μου βιώματα και που μπορεί να ξεκινάνε από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, να περνάνε απο τον Σούμαν ή τον Ραχμάνινοφ ή τον Χατζιδάκι, να αγγίζουν ίσως το ρεμπέτικο και να φτάνουν ενίοτε μέχρι την avant-garde».

Η Λήδα και ο Κύκνος
Καλλιόπη Βέττα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος τραγούδι
Φραντς Σεστάνι βιολί
Βαγγέλης Νίνα τσέλο
Μιχάλης Γρηγορίου πιάνο

Κερδίζουν προσκλήσεις


ΚΑΤΟΥΛΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗΣ

SPONSORED LINKS

"Ο καθένας πιστεύει εύκολα ό,τι φοβάται και ό,τι επιθυμεί."

Jean de La Fontaine, 1621-1695, Γάλλος συγγραφέας

  • 1812 - Ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης υποχωρεί από την Μόσχα.

    1935 - Η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην φασιστική Ιταλία για την εισβολή της στην Αιθιοπία.

    1960 - Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY