Σονάτες από την μπαρόκ Ιταλία στο Μέγαρο

Έναν αιώνα μουσικής κι ένα πανόραμα της ιταλικής σχολής του βιολοντσέλου θα απολαύσουμε στο Μέγαρο Μουσικής στις 27 Νοεμβρίου.
Σονάτες από την μπαρόκ Ιταλία στο Μέγαρο
Το βιολοντσέλο, όπως όλα τα «βιολιά», γεννήθηκε στην Ιταλία και το ρεπερτόριό του άνθησε από τα τέλη του 17ου και καθ’ όλη τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Οι ιταλοί βιολοντσελίστες έγραψαν έργα εκπληκτικής ομορφιάς και πολύ προχωρημένης τεχνικής, στο χαρακτηριστικό ιταλικό μπελκάντο στιλ, με τον γνωστό βιρτουόζικο και λαμπερό χαρακτήρα, μετατρέποντας το βιολοντσέλο σε εκφραστικό σολιστικό όργανο, εφάμιλλο του βιολιού. Πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη και επηρέασαν τις υπόλοιπες εθνικές σχολές του βιολοντσέλου.

Το πρόγραμμά μας παρουσιάζει έναν αιώνα μουσικής κι ένα πανόραμα αυτής της ιταλικής σχολής του βιολοντσέλου. Αρχίζει με τα πρώτα έργα για βιολοντσέλο σόλο που γνωρίζουμε στην ιστορία του οργάνου, γραμμένα στη Μπολόνια στα τέλη του 17ου αιώνα από τον Domenico Gabrielli, τον πρώτο σημαντικό βιολοντσελίστα βιρτουόζο της ιστορίας. Συνεχίζει με υπέροχες σονάτες γραμμένες στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα από τους μεγαλύτερους ιταλούς συνθέτες του μπαρόκ –Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello, Francesco Geminiani– καθώς κι απ’ τον λιγότερο γνωστό βιρτουόζο βιολοντσελίστα Salvatore Lanzetti, και φτάνει στον Luigi Boccherini, τον μεγαλύτερο βιολοντσελίστα του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα, που άφησε τεράστιο έργο υψηλής αισθητικής κι εκτίναξε την εκφραστικότητα και την τεχνική του βιολοντσέλου στα ύψη.

Έργα: Domenico Gabrielli, Antonio Vivaldi, Benedetto Marcello,
Francesco Geminiani, Salvatore Lanzetti, Luigi Boccherini

La Stravaganza Greca
Δήμος Γκουνταρούλης μπαρόκ τσέλο (Γαλλία, ca. 1780)
Άγγελος Λιακάκης μπαρόκ τσέλο
Θεόδωρος Κίτσος θεόρβη και μπαρόκ κιθάρα
Ιάσων Μαρμαράς τσέμπαλο
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v