ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Beethoven V: Η Καμεράτα με όργανα εποχής στο Μέγαρο

Η εμβληματική Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν συναντά το μεγαλειώδες Πέμπτο Κοντσέρτο για πιάνο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Beethoven V: Η Καμεράτα με όργανα εποχής στο Μέγαρο

Διάσημοι σε όλο τον κόσμο για τις ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες τους, οι Μουσικοί της Καμεράτας και o Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν μια αποκλειστικά «μπετοβενική» βραδιά στο Μέγαρο. Μαζί τους στη σκηνή, η διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστα Aλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Το δραστήριο αθηναϊκό σύνολο και ο διακεκριμένος αρχιμουσικός, μετά τις θριαμβευτικές εμφανίσεις τους στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και στο Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, επιστρέφουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια συναυλία με κοινό παρονομαστή τον λατινικό αριθμό V. Έναν αριθμό που παραπέμπει στην Πέμπτη Συμφωνία αλλά και στο Πέμπτο Κοντσέρτο, γνωστό και ως Αυτοκρατορικό, το οποίο η Α. Παπαστεφάνου θα ερμηνεύσει σε ένα αυθεντικό φορτεπιάνο Stodart του 1820, παρόμοιο με το θρυλικό Broadwood του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Δύο μεγαλειώδεις συνθέσεις του σπουδαίου γερμανού μουσουργού από ένα ελληνικό σύνολο που θεωρείται από τους κριτικούς κορυφαίο σε έργα Μπετόβεν. Στο πρόγραμμα, και η λαμπερή Εισαγωγή από το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα». Beethoven V στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ.

Ο μαγικός ήχος των οργάνων εποχής της Καμεράτας υπόσχονται ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο. Εντέρινες χορδές και ιδιόρρυθμα δοξάρια στα έγχορδα, φυσικά κόρνα και τρομπέτες, ξύλινα πνευστά με ελάχιστα κλειδιά που παράγουν αληθινό «ξύλινο» ήχο, μπαρόκ τρομπόνια και τύμπανα και ένα εντυπωσιακό κόντρα φαγκότο εποχής δίνουν νέα διάσταση στα πολυαγαπημένα αριστουργήματα του Τιτάνα της μουσικής. Οι ήχοι των αρχών του 19ου αι. γίνονται το όχημα για μια πιο σύγχρονη και παράλληλα αποκαλυπτική προσέγγιση της μουσικής αυτής.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας αποτελούν σήμερα το κατ’ εξοχήν ελληνικό σύνολο με σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Τους επόμενους μήνες η ορχήστρα θα εμφανιστεί σε φημισμένα ευρωπαϊκά μουσικά κέντρα: στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, στο Theater an der Wien σε δύο διαφορετικές παραγωγές, στο Ουίγκμορ Χολ του Λονδίνου για δεύτερη φορά φέτος, στο περίφημο μπαρόκ θέατρο του Μπαϋρόυτ, στο Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φερράν, στο Φεστιβάλ Χαίντελ του Χάλλε, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσουν δύο νέες ηχογραφήσεις της από διεθνείς δισκογραφικές εταιρείες.

Το πρόγραμμα
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Εισαγωγή στο μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα», έργο 43
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73
Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67

Κερδίζουν προσκλήσεις

ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΝΗΣ

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY