Το Θωρηκτό Ποτέμκιν καταπλέει στο Ηρώδειο

Το αριστουργηματικό «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Αϊζενστάιν θα προβληθεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ηρώδειο.
Το Θωρηκτό Ποτέμκιν καταπλέει στο Ηρώδειο

Το Θωρηκτό Ποτέμκιν του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1898-1948), αριστούργημα και ορόσημο στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης, που θεωρείται ως το πληρέστερο δημιούργημα στην ιστορία του βωβού κινηματογράφου, θα προβληθεί στο Ηρώδειο, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να ερμηνεύει ζωντανά τη μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Σ’ αυτή τη μουσική εκδοχή, αποσπάσματα από πέντε Συμφωνίες (4, 5, 8, 10 και 11) του Σοστακόβιτς «συμπορεύονται» με τη συγκλονιστική 65λεπτη κινηματογραφική αφήγηση από τον Αϊζενστάιν, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου Γερμανού αρχιμουσικού Jens Troester (Γενς Τρέστερ).

Το Θωρηκτό Ποτέμκιν αφηγείται την πρώτη αιματηρή εξέγερση στην τσαρική Ρωσία (1905), που προηγήθηκε της Οκτωβριανής Επανάστασης, από την οποία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. Το πρωτοποριακό μοντάζ (μοντάζ-ατραξιόν) μαζί με τη μουσική, κυρίως από την Ενδεκάτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, αποτέλεσαν μια μνημειώδη κινηματογραφική στιγμή, στην οποία έχουν αποτίσει φόρο τιμής πολλοί μεγάλοι σκηνοθέτες, από τον Κόππολα μέχρι τον Γούντυ Άλλεν.

Η ταινία θα έχει αγγλικούς υπότιτλους.

Info:

Θωρηκτό Ποτέμκιν, Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
5 Ιουλίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: (κανονικό) από 12€ έως 35€, (φοιτητικό) 7€, (ΑΜΕΑ/ανέργων) 5€. 
Προπώληση εισιτηρίων: Στη διεύθυνση http://tickets.greekfestival.gr , στο τηλ. 210 3272000 και στα Κεντρικά Εκδοτήρια του Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 16:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v