Στο Chania Rock Festival τα κοπέλια κάνουν pit ακόμα

Το πιο «σκληρό» φεστιβάλ της λεβεντογέννας επιστρέφει στα Χανιά με εντυπωσιακό line up και οι διοργανωτές ανοίγουν τις ρακές τους στο In2life.
Στο Chania Rock Festival τα κοπέλια κάνουν pit ακόμα

Για την Αθήνα ένα μεγάλο φεστιβάλ που θα συγκεντρώσει μεγάλα ονόματα είναι σύνηθες φαινόμενο – Rockwave, Ejekt, Release, Heavy by the Sea κ.α.

Για την επαρχία όμως, ένα grande μουσικό event είναι συνήθως εξαίρεση. Γι’ αυτό και περιπτώσεις όπως το Chania Rock Festival αποτελούν ευχάριστες εκπλήξεις. Το κρητικό φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει από το 2002 δεκάδες διεθνούς βεληνεκούς μπάντες και συνεχίζει ακάθεκτο.

Φέτος, στην 11η διοργάνωσή του παρουσιάζεται με ένα υπέρ-πλήρες line up στον Προμαχώνα Σαν Σαλβατορε, στο ενετικό Λιμάνι των Χανίων.


Ζητήσαμε, λοιπόν, από τα… κοπέλια της διοργάνωσης να μας μιλήσουν χωρίς φόβο και με πολύ πάθος για το φεστιβάλ – και όχι μόνο.

Chania Rock Festival… still rocking since 2002. Πώς εξελίχθηκε το φεστιβάλ στα 15 αυτά χρόνια; Τι μάθατε εσείς μέσα από αυτήν την περίοδο;

Αναμφισβήτητα το rock και το metal βασίζονται στο πάθος, με αυτόν τον τρόπο θα απαντήσουμε και εμείς την κάθε ερώτηση! Μάθαμε πολλά κατά την διάρκεια των χρόνων, ένα festival έχει τα δικά του μαθήματα ζωής. Μάθαμε να στηριζόμαστε μόνο στον εαυτό μας, να μην κάνουμε υποθέσεις, να συζητάμε τα πάντα, ακόμα και τα αυτονόητα, να αποφασίζουμε μαζί για όλα. Μάθαμε να μην κοιμόμαστε για μέρες αλλά και να βγαίνουμε για μία μπύρα όταν γκρεμίζεται γύρω μας ο κόσμος. Μάθαμε ότι για τις δύο μέρες του Chania Rock Festival πρέπει να δουλεύουμε αδιάκοπα για 10 ολόκληρους μήνες ... αυτό το μάθημα πόνεσε λίγο! (γέλια)

Ποιοι είστε στην διοργάνωση; Ασχολείστε με κάτι πέρα από αυτό επαγγελματικά;

Στις τελευταίες διοργανώσεις είμαστε οι εξής δύο, ο Νίκος Αθηναίος -ιδρυτής , “πατέρας” και νονός του Chania Rock Festival αφού του έδωσε το όνομά του!- και εγώ, ο Γιάννης Αναστασάκης που ήρθα λίγο αργότερα με την ελπίδα να βγάλουμε το festival από τα στενά πλαίσια των Χανίων και της Κρήτης. Ένας καλος φίλος και συνδιοργανωτής, ο Γιώργος Μανουσέλης, έφυγε από την ζωή το 2015 και από τότε και για όσο υπάρχουμε ως festival θα πραγματοποιούμε τον μουσικό διαγωνισμό “Γιώργος Μανουσέλης” για να τιμήσουμε την συμβολή του στην πορεία  και εξέλιξη του festival.

Το Chania Rock Festival είναι το χόμπυ μας, ένα απαιτητικό, χρονοβόρο και ζόρικο  χόμπυ που όμως μας γεμίζει ζωή και αδρεναλίνη! Ο Νίκος εργάζεται σε μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρία των Χανίων και εγώ τρέχω μία εταιρία πληροφορικής και e-learning στην Αθήνα.

Ποια ήταν τα πιο εμβληματικά line up μέχρι στιγμής;

Είμαστε πια στην ευτυχή θέση να έχουμε φιλοξενήσει πολλούς μεγάλους headliners στην σκηνή του Chania Rock Festival, ποιον να πρωτοθυμηθούμε... Kreator, U.D.O., Sabaton, W.A.S.P., Soulfly, Paradise Lost, Anathema, Destruction, Grave Digger και τόσοι άλλοι. Όμως σαν συνολικό line-up έχω την αίσθηση ότι το 2015 είχαμε  το πιο ποικιλόμορφο και δυνατό μέχρι τώρα (Sabaton, Soulfly, Gus G, D-A-D, Bonfire, Warrel Dane, Flotsam & Jetsam, Wotan κτλ), είχε την ατυχία όμως να πέσει πάνω στις κλειστές τράπεζες των capital controls με αποτέλεσμα να μην μπορούν όλοι οι μεταλλάδες της Ελλάδας να το απολαύσουν. So is life, με τα καλά και τα κακά της!

Ποιες ήταν οι στιγμές στην ιστορία του φεστιβάλ που είπατε από μέσα σας (ή φωναχτά) «ναι ρε φίλε! Γι’ αυτά θέλουμε να ζούμε!» ή κάτι παρόμοιο τελοσπάντων; 

Για μένα ήταν αναμφισβήτητα η περσινή συναυλία των Kreator! Κόντεψε να γκρεμιστεί ο Προμαχώνας San Salvatore από την ενέργεια του κοινού και της μπάντας, πραγματικά αξέχαστη. Όσοι ήσασταν εκεί ξέρετε τι εννοώ!



Ποια χρονιά αποτυπώθηκε πιο έντονα στην μνήμη του κοινού;

Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, προσπαθούμε να την κάνουμε αξέχαστη και ο κόσμος μας βοηθάει σε αυτό. Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά για το παρελθόν, είμαι βέβαιος  όμως ότι η πιο αξιομνημόνευτη θα είναι η φετινή, θα χαραχτεί σαν τατουάζ στο μυαλό μας!

Η διοργάνωση ενός μέταλ/ροκ φεστιβάλ στην Κρήτη ακούγεται ζόρικο πράγμα. Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε/αντιμετωπίζετε;

Ζόρικο δεν θα πει τίποτα! Οι δυσκολίες δεν αλλάζουν με τα χρόνια ξέρεις, μεγαλώνουν μαζί με το festival, λες και είναι δίδυμα αδέρφια. Δυσκολίες από το να βρούμε τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό εδώ στην Κρήτη μέχρι να πείσουμε τους φορείς (Δήμο, Περιφέρεια, μαγαζιά, ξενοδοχεία κτλ) ότι είμαστε κάτι που αξίζει την προσοχή τους. Το metal όπως καταλαβαίνεις δεν είναι πια το πιο διαδεδομένο είδος μουσικής στην χώρα μας και αυτό από μόνο του είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας.  Όμως δεν στεκόμαστε στις δυσκολίες, το νησί και η πόλη των Χανίων προσφέρουν πολλές δυνατότητες, ο κόσμος μας στηρίζει, εμείς περνάμε ωραία ... επομένως όλα καλά!

Πόσο metal είναι οι Κρητικοί;

Είναι πολύ metal νησί η Κρήτη, έχει παράδοση στην σκληρή μουσική. Βέβαια, με εξαίρεση λίγες καλές μεμονωμένες προσπάθειες για συναυλίες στο νησί, οι Κρητικοί έπρεπε να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη για να δουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα. Εμείς πια φέρνουμε το βουνό στον Μωάμεθ! (γέλια) Αισθανόμαστε υποχρέωση απέναντι στους μεταλάδες και από τους 4 νομούς της Κρήτης που μας στηρίζουν για πολλά χρόνια και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ξανάρχονται!



Σας την έχει «πει» κανείς από τους ντόπιους ή γουστάρουν κι αυτοί;

Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις, δεν υπάρχει άλλωστε πιο αντιδραστικός λαός από τους Έλληνες! (γέλια) Αλλά σε γενικές γραμμές οι Χανιώτες γουστάρουν, χωρίς βέβαια να κατανοούν απόλυτα το τι σημαίνει το festival για τον τόπο. Μας αρκεί που μας ξέρουν πια και δεν χρειάζεται να εξηγούμε κάθε φορά ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, γιατί έχουμε μακριά μαλλιά και γιατί φοράμε μαύρα!



Φέρνετε μεγάλα ονόματα γενικά. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι ακόμα μεγαλύτερο στο μέλλον;

Κοίτα, κάθε χρόνο φέρνουμε κάποιο  όνομα που λέμε ότι δεν θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και πάντα μας διαψεύδουμε!  Το 2015 ήταν το δίδυμο Sabaton-Soulfly, το 2016 ήταν οι μεγάλοι Kreator, φέτος οι Blind Guardian μαζί με Warlord και Phil Campbell (Motorhead). Αναρωτιόμαστε και εμείς μαζί σας τι θα γίνει το 2018!

Τι σχέδια κάνετε για το μέλλον του φεστιβάλ;

Για το μέλλον έχουμε ένα μόνο στόχο, να κάνουμε το Chania Rock Festival ένα πανελλήνιο, αν όχι ένα πανευρωπαϊκό festival. Δεν μας αρέσουν τα όρια ούτε τα σύνορα, προσπαθούμε να τα ξεπερνάμε και τα Χανιά ως πόλη είναι ιδανική για να το καταφέρουμε.

Φέτος έχουμε πουλήσει ήδη εισιτήρια σε 16 χώρες, καταφέραμε μάλιστα να σπάσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, με το Μεξικό και την Χιλή να είναι ανάμεσά στην λίστα, καταλαβαίνετε την έκπληξή μας! Τα Χανιά είναι ένας υπέροχος νομός, ο συνδυασμός μουσικής και διακοπών γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός και κάθε χρόνο πλησιάζουμε πιο κοντά στον απώτερο σκοπό μας, να γίνουμε κάτι παραπάνω από ένα festival που αρχίζει και τελειώνει με την είσοδο στον χώρο του.

Πόσο ταιριάζει η ρακή με το metal;

Ωραία ερώτηση! Νομίζω την κατάλληλη απάντηση θα σου την δώσουν οι νέοι φίλοι που θα έρθουν  για πρώτη φορά στο Chania Rock Festival, εμείς στην Κρήτη τον θεωρούμε αχτύπητο συνδυασμό, η ρακή είναι το Jack Daniels των Κρητικών ροκάδων!

Συμπληρώστε τη φράση: “Rock/metal για εμάς είναι…»

... η παρέα μας, οι φαντασιώσεις μας, οι αναμνήσεις μας, ο πρώτος μας δίσκος, το πρώτο μας φιλί, το καλύτερο δώρο γενεθλίων, το φάρμακο σε μια δύσκολη μέρα, το χτες, το σήμερα και το αύριο! Είναι πολλά και κάθε μέρα γίνεται ακόμα περισσότερα!

Νικόλας Γεωργιακώδης

Info:

30/6 – 1/7
Χανιά, Προμαχώνας,  San Salvatore
Τα μονοήμερα εισιτήρια κοστίζουν 35 €, ενώ τα εισιτήρια του διημέρου 52 €.  Online αγορά από εδώ. http://www.123tickets.gr/
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v