Οι Chickn (παρά)μιλούν στο In2life

Η ιδιαίτερη και απογειωτική στα live της μπάντα, μιλά στο In2life με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή της στη σκηνή του Gagarin, παρέα με τους Budos Band.
Οι Chickn (παρά)μιλούν στο In2life

Οι Chickn είναι ένα αρθρωτό μουσικό σχήμα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα τα χριστούγεννα του 2012. Ηχογράφησαν το πρώτο τους demo στα μέσα του 2013 όπου ξεκίνησαν να δημιουργούν τη σημερινή τους φόρμα. Αποκαλούν τη μουσική που παίζουn Jetztzeit rock, αν και στη πραγματικότητα δεν είναι κάτι παραπάνω από οργανική μουσική.

Ο αυτοσχεδιασμός είναι ο βασικότερος πυλώνας της μουσικής τους καθώς και η ροπή τους να αγκαλιάζουν το απρόσμενο. Εχουν αναπτύξει έναν ευρύ κύκλο καλλιτεχνών με τους οποίους συμπράττουν και σαν αποτέλεσμα το line up τους καθορίζεται από τις εκφραστικές τους ανάγκες και μεταβάλλεται διαρκώς. Κάθε μέλος των Chickn προσφέρει την οπτική του πάνω στο ίδιο όραμα και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα εκλεκτικό αμάλγαμα εκστατικών μοτίβων με ανάποδες γκρούβες, μανιωδών riffs και υπαρξιακών φωνητικών.


Τα live τους είναι απρόβλεπτα καθώς ανάμεσα στις υπόλοιπες συνήθειές τους δεν τηρούν την playlist τους και παραλλάσουν διαρκώς τις εκδοχές των τραγουδιών τους. Όταν οι Chickn παίζουν live, να περιμένετε στη σκηνή από τρία εώς εννιά άτομα. Η ιδιαίτερη αυτή μπάντα ανεβαίνει στη σκηνή του Gagarin την Τρίτη 19 Ιουλίου μαζί με την instrumental κολεκτίβα των Budos Band για ένα ξεσηκωτικό live.

Σε άκρως καλοκαιρινό mood, οι τρεις τους μίλησαν στο In2life για… όλους και για όλα.

- Budos Band + Chickn: το ταίριασμα μοιάζει το λιγότερο ενδιαφέρον!
Το να μοιράζομαστε τη σκηνή με μία μπάντα που ακούμε και παρακολουθούμε πολλά χρόνια είναι από μόνο του υπέροχο. Επιπλέον, αν και η μουσική που παίζουμε δεν μοιάζει ιδιαίτερα με αυτή των budos band, μοιραζόμαστε τόσο κοινές μουσικές καταβολές όσο και πάρα πολλές αναφορές.

- Φαίνεται πως απολαμβάνετε πολύ να παίζετε live, και η σκηνική σας παρουσία είναι πολύ ιδιαίτερη. Πόση σημασία έχει για μια μπάντα σαν εσάς;
Θεωρούμε τον εαυτό μας μία αμιγώς live μπάντα. Αν έπρεπε να διαλέξουμε με ένα μαχαίρι στο λαιμό ανάμεσα στη δισκογραφία και στο live, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Το να βρισκόμαστε πάνω στη σκηνή είναι ζωτικό μας κομμάτι. Για να το θέσουμε αλλιώς, όταν κάνουμε καιρό να παίξουμε live δεν είμαστε καλά. Έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε κάποιες κλειδαριές που η αλήθεια είναι πως δύσκολα ανοίγουν - και νιώθουμε πολύ περήφανοι για αυτό - που μας έχουν επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας διάφορα ταυτολογικά ζητήματα που μαστίζουν αυτό που καταχρηστικά λέμε “σκηνή” και αυτό μας επιτρέπει μέσα από τα live να εφευρίσκουμε τον εαυτό μας. Άπαξ και ένας άνθρωπος αποκτήσει αυτό το βίωμα, δεν υπάρχει επιστροφή. Το να είμαστε πάνω στη σκηνή και να μοιραζόμαστε αυτό που συμβαίνει στο κεφάλι και στο σώμα μας λοιπόν, σημαίνει τα πάντα.


-Πόσοι είναι τέλος πάντων οι Chickn;
ΟΙ chickn είναι πολλοί και αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότεροι. Πρόκειται για ένα αρθρωτό μουσικό σχήμα που έχει την ικανότητα να εξελίσσει και παραλλάζει τον εαυτό του. Είναι σαν κάποια φυτά που μαζεύουν σε καιρούς ξηρασίας και απλώνουν όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν ή σαν τη παράδοξη σχέση των χταποδιών με τα πλοκάμια τους. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το μόνο σίγουρο είναι πως οι Chickn είναι τουλάχιστον τρεις.

- Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ελληνικές μπάντες;
Τον τελευταίο καιρό, έχουμε αναπτύξει μία στενή σχέση με δύο μπάντες και θα θέλαμε για αρχή να αναφερθούμε σε αυτές: Τους Baby Guru και τους the Voyage Limpid Sound. Περάσαμε έναν χειμώνα γεμάτο με παιξίματα, ακροάσεις και συζητήσεις που ήταν απελευθερωτικές για όλους μας. Πέραν λοιπόν της βαθιάς εκτίμησης που τρέφουμε για τη συνθετική δεινότητα και για τον δημιουργικό τους νου, λόγω του ότι εμπλεκόμαστε σε διάφορες κοινές υποθέσεις, projects, δίσκους, βρεθήκαμε σχεδόν χωρίς να το περιμένουμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας, την τεχνογνωσία μας, τα ακροάματά μας, τις εκτιμήσεις μας για το μέλλον και αυτή η φιλία βοήθησε τη δημιουργική μας εξέλιξη σε έναν καιρό βαρύ, να γίνει μία ιδέα ελαφρύτερη.



Κατά τα άλλα, οι περισσότεροι μας φίλοι είναι μουσικοί, προερχόμαστε οι περισσότεροι από άλλες μπάντες με τις οποίες ακόμη σχετιζόμαστε (A Victim of Society, Jack Heart, The East, George Gaudy, Kid Flicks, Nalyssa Green, Stereovoid και αρκετές άλλες) οι οποίες με μια γρήγορη ματιά φαίνονται τρομακτικά ετερόκλητες, αλλά τρέφουμε μια αγάπη για τους ανθρώπους που τις στελεχώνουν. Το ότι οι μουσικές μας αναφορές ή οι δημιουργικές μας διαδικασίες δεν μοιάζουν δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από αυτό. Το να μοιάζει η μουσική σου με του άλλου από μόνο του είναι ένα πολύ προβληματικό κριτήριο φιλίας ή εκτίμησης ούτως ή άλλως.

- Τι θα πει να παίζεις μια διαφορετική μουσική στην Ελλάδα της mainstream κουλτούρας;
Το να παίζεις μη-mainstream μουσική σε καιρούς που η μαζική κουλτούρα είναι τόσο επιθετική είναι μία δύσκολη επιλογή. Ο φόβος του Άλλου έχει ποτίσει βαθιά την κοινωνία και μπορεί η μουσική να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης όταν εκδιώκονται με αυτόν τον τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες και διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, αλλά είναι μία πραγματικότητα. Στις μέρες μας, ό,τι η μαζική κουλτούρα χαρακτηρίσει ως ξένο είτε προσπαθεί να το αφομοιώσει και να το ενσωματώσει σε αυτή σαν παρακλάδι της ή το εξοβελίζει στην αφάνεια. Δεν διεκδικούμε να γίνουμε μαζική κουλτούρα και να ακούει όλος ο κόσμος Chickn ή τους χ,ψ Chickn, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί εξ ορισμού. Αυτό που διεκδικούμε είναι ένας εκδημοκρατισμός της “σκηνής” έτσι ώστε να υπάρχει ένα εκφραστικό πεδίο για όλους και μία βιωσιμότητα. Απέχουμε πολύ από αυτό η αλήθεια είναι αλλά όλα έχουν μια αρχή, όχι;

Υ.Γ. Η “σκηνή” βρίσκεται σε εισαγωγικά για πολλούς λόγους, βασικός εκ των οποίων είναι το ότι δεν στελεχώνεται από αρκετές γυναίκες. Όσο οι γυναίκες αποκλείονται από τη “σκηνή”, θα είναι πάντα σε εισαγωγικά.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Info:

Gagarin 205. Λιοσίων 205, Αθήνα
Τρίτη 19 Ιουλίου 2016
Τιμή εισιτηρίου: προπώληση 25€, ταμείο 28€
Σημεία προπώλησης: viva.gr , τηλεφωνικά στο: 11876, Ευριπίδης και σε όλα τα καταστήματα Public, Ευριπίδης, Seven spots, Reload

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v