H τζαζ του μέλλοντος από τον Giovanni Guidi στη Στέγη

Ο διάσημος ιταλός πιανίστας δίνει συναυλία στις 30 Μαρτίου στη Στέγη συνοδευόμενος από τους Gianluca Petrella και Louis Sclavis.
H τζαζ του μέλλοντος από τον Giovanni Guidi στη Στέγη

Ήχος με σολιστικά μέρη που κόβουν την ανάσα, κομμάτια που βασίζονται στα μπλουζ, μεταλλασσόμενα σε φόρμες «μεταφυσικής ομορφιάς», αναφορές σε κλασικούς Ρομαντικούς μουσουργούς (Chopin) και θρύλους της τζαζ (Thelonious Monk, Lennie Tristano).

Από νεαρή ηλικία, ο πιανίστας Τζοβάννι Γκουίντι έδειξε επίπεδο και ικανότητες έμπειρου μουσικού. Σε ηλικία τριών ετών, οι γονείς του τού έκαναν δώρο ένα σετ ντραμς, σηματοδοτώντας και την πρώτη επαφή του με τη μουσική σε ένα σπίτι όπου το οικογενειακό στερεοφωνικό συγκρότημα αγαπούσε την τζαζ. Όταν ο Γκουίντι είδε έναν φίλο του να παίζει πιάνο, αποφάσισε πως αυτό ήταν το όργανό του. Λίγο αργότερα, θα ερωτευόταν την τζαζ που του είχε γίνει βίωμα από τη νηπιακή ηλικία.

Ο Γκουίντι από πολύ νωρίς ανέπτυξε τη δική του τεχνική που χαρακτηρίζεται από μια συναρπαστική αφηγηματική ένταση. Πέρα από μια πληθώρα ιδεών, η μουσική πρότασή του είναι γεμάτη ενέργεια. Μοιάζει να είναι ιδανικό παράδειγμα του πως διαμορφώνεται η νέα μουσική, με μια γόνιμη σύγκρουση ωριμότητας και φρεσκάδας να χαρακτηρίζει το προσωπικό του στυλ έκφρασης.

Η καριέρα του είναι εξίσου εντυπωσιακή, καθώς μέσα σε μία δεκαετία συμμετείχε σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ, τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία και ηχογράφησε σειρά δίσκων. Δύο από αυτούς ήταν στη δισκογραφική εταιρεία ECM, με τον μέντορά του και κορυφαίο Ιταλό τρομπετίστα Enrico Rava, ο οποίος έχει πει για τον Γκουίντι ότι είναι ο «πιο ενδιαφέρων αυθεντικός πιανίστας της σημερινής ιταλικής σκηνής». Από την ίδια εταιρία κυκλοφόρησε και το πρόσφατο άλμπουμ του, This Is The Day (Μάρτιος 2016).

Στην εμφάνισή του στη Στέγη θα τον συνοδεύσουν δύο κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης τζαζ, ο Gianluca Petrella και ο Louis Sclavis. Ο πολύ ταλαντούχος συμπατριώτης του, Τζιανλούκα Πετρέλλα, είναι ένας από τους πλέον αξιόλογους τρομπονίστες παγκοσμίως, με ενθουσιώδεις κριτικές και διεθνείς διακρίσεις (Best Rising Star). Από την άλλη, ο παραγωγικότατος Γάλλος σαξοφωνίστας και κλαρινετίστας Λουί Σκλαβίς, με καριέρα τεσσάρων δεκαετιών και περισσότερους από 120 δίσκους στο ενεργητικό του, είναι ήδη γνωστός στο κοινό της Στέγης από την εντυπωσιακή εμφάνισή του με το Atlas Trio, τον Ιανουάριο του 2014.

Giovanni Guidi: πιάνο
Gianluca Petrella: τρομπόνι
Louis Sclavis: σαξόφωνο, κλαρινέτο

Info:

Giovanni Guidi / Gianluca Petrella / Louis Sclavis, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα, τηλ. 210 900 5 800. 13 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 20:30. Τετάρτη 30 Μαρτίου, 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 €, Ζώνη ΤετARTης 7 €, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα) 10 €, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα) 9 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο της Στέγης και από την tickethour, τα καταστήματα Παπασωτηρίου, Ιανός, Γερμανός-Cosmote.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v