Ο Ambrose Akinmusire στην Στέγη

Ο σπουδαίος τρομπετίστας Ambrose Akinmusire και το κουαρτέτο του καταφθάνουν στην Αθήνα για μια βραδιά γεμάτη υπέροχες μουσικές στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο Ambrose Akinmusire στην Στέγη
O Ambrose Akinmusire, που "μετράει συνεχώς μουσικά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές προσφέροντας έναν νέο λυρισμό στην τζαζ τρομπέτα", όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της μουσικής παράστασης, έρχεται στην Αθήνα για μια βραδιά γεμάτη φοβερές μελωδίες στη Στέγη. Ο New Yorker τον έχει χαρακτηρίσει ως συναρπαστικό νέο τρομπετίστα και bandleader με ξεχωριστή, λαμπερή σπίθα στο παίξιμο. Η μουσική του Αμπρόουζ Ακινμουζίρε αποτελεί μια δυναμική και, ταυτόχρονα, θεαματική και σύγχρονη πρόταση, με τεχνική άρτια αλλά απέριττη και έναν ήχο με σπάνια ηχοχρώματα και τραγουδιστική αμεσότητα.

Ο τρομπετίστας Αμπρόουζ Ακινμουζίρε γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1982 στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, όπου και μεγάλωσε. Στα εφηβικά του χρόνια υπήρξε μέλος του Berkeley Jazz Ensemble· εκεί τον άκουσε και διέκρινε το ταλέντο του ο Steve Coleman, ένας από τους σημαντικότερους τζαζ σαξοφωνίστες των τελευταίων 40 χρόνων. Σε ηλικία 19 ετών, κι ενώ σπούδαζε στο Manhattan School of Music, βρέθηκε σε ευρωπαϊκή περιοδεία πλάι στον Κόουλμαν. Στη συνέχεια, έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Southern California παίζοντας ήδη «…λιγότερο σαν μεγάλο ταλέντο και πολύ περισσότερο σαν καταξιωμένος υψηλού επιπέδου μουσικός».

Επόμενος σταθμός του ήταν το Λος Άντζελες, όπου μαθήτευσε δίπλα σε εμβληματικές μορφές της τζαζ, όπως οι Wayne Shorter, Herbie Hancock, Terence Blanchard. Διαμόρφωσε προσωπικό ύφος, χωρίς περιττές επιδείξεις δεξιοτεχνίας, μελωδικό έως επιθετικό, ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο. Μετά από εγκωμιαστικές κριτικές και βραβεύσεις, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και έπαιξε με κορυφαία ονόματα, όπως οι Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding, Jason Moran κ.ά. Σε εκείνη τη φάση τράβηξε την προσοχή της Blue Note Records και αυτό έδωσε νέα προοπτική στην πορεία του.

Αρκετά ανοιχτός ως μουσικός, ο Ακινμουζίρε δίνει στους τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάζεται ένα μουσικό θέμα και την ιδέα του κομματιού, αφήνοντάς τους ελεύθερους να γράψουν τους στίχους που θα ερμηνεύσουν.

Μόνιμοι παρτεναίρ του είναι ο πιανίστας Sam Harris και ο μπασίστας Harish Raghavan. Συνεργάζεται επίσης τακτικά με τον σαξοφωνίστα Walter Smith III και τον κιθαρίστα Charles Altura.

Οι μουσικοί:
Ambrose Akinmusire: τρομπέτα
Sam Harris: πιάνο
Harish Raghavan: μπάσο
Rodney Green: ντραμς


Info:
The Ambrose Akinmusire Quartet
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ: 2109005800)
Κεντρική Σκηνή
18 Μαρτίου 2016, 20.30
Εισιτήρια:
Κανονικό: 15 – 18 – 28€
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 11 – 14 – 22€
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 – 12 – 20€
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v