Η Ειρήνη Σκυλακάκη μιλά στο in2life

Η Ειρήνη Σκυλακάκη, άρτι αφιχθείσα από το Λονδίνο, μιλά στο in2life για την ιδιαίτερη μουσική της και για την απόφασή της να αφήσει την δικηγορία για χάρη της μουσικής.
Η Ειρήνη Σκυλακάκη μιλά στο in2life
της Ειρήνης Ορφανίδου

Μπήκε στη ζωή μας με το τρυφερό indie «In the light», που σάρωσε τον ραδιοφωνικό αέρα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, από την πλατφόρμα του JumpingFish. Η αιθέρια φωνή, ο αγγλόφωνος στίχος, ο ήχος, η παρουσία της, «φώναζαν»: Το κορίτσι αυτό είχε «κάτι», κάποιο υλικό πολύτιμο.

Με τον καιρό μάθαμε ότι άκουγε από τη μαμά της Χατζιδάκι, Σαββόπουλο, Λέοναρντ Κοέν, Μπομπ Ντίλαν και Ντέιβιντ Μπάουι, ότι σπούδαζε νομικά στο Λονδίνο και ότι έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα από την εφηβεία της. Ύστερα ήρθαν άλλα τραγούδια, live, κριτικές (διθυραμβικές), το πήγαινε – έλα από Αθήνα στο Λονδίνο, οι ετοιμασίες του δεύτερου δίσκου και η «είδηση» για τον πολιτικό πατέρα της (βλέπε, Θόδωρος Σκυλακάκης).

Γνώρισα την Ειρήνη πριν από έναν χρόνο. Αφ’ ότου είχα συναντήσει, αγαπήσει τη μουσική της. Δεν χρειάστηκε διαδικασία διαπιστευτηρίων, ούτε πάρε-δώσε με συνεργάτες αντ’ αυτής –«ποιος είσαι», «τι τη θέλεις», «να δούμε πότε μπορεί». Η επικοινωνία ήταν απευθείας, άμεση, όπως πρέπει.

Συνάντησα ένα 25χρονο κορίτσι με ευγένεια φυσική, που ενίοτε φτάνει στη συστολή και μια ζεστασιά, που λέει πως τα πράγματα είναι απλά. Από όλα όσα μου είχε πει τότε, δεν θα ξεχάσω την απάντηση όταν τη ρώτησα, πώς προέκυψε ο τίτλος του «Before Dawn». «Από τον παππού μου...», εκμυστηρεύτηκε. «Μου έλεγε στο τηλέφωνο -ήμουν στο Λονδίνο- μην ανησυχείς, Ειρηνούλα, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή».

Αυτό το καλοκαίρι η Ειρήνη έχει τρία live, ένα ακουστικό και δύο full band: Στις 30 Ιουνίου στον Ιανό, στις 8 Ιουλίου με την Katerine Duska στην ταράτσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και στις 3 Σεπτεμβρίου στην ταράτσα του Gazarte. Λίγο πριν ανέβει στην σκηνή, μίλησε στο in2life μεταξύ άλλων για το «Before Dawn», το δεύτερο άλμπουμ της με 12 αγγλόφωνα τραγούδια ακουστικής pop-folk που φέρουν την υπογραφή της - τα «Tonight», «Clock» και «Tame my Mind» έχουν ξεχωρίσει εδώ και μήνες.



- Πώς πήγε το live ‘London Calling Pepper’; Η ιδέα ήταν οι έλληνες τραγουδοποιοί που ζουν στο Λονδίνο -σωστά;
Ε.Σ.:
Πήγε πάρα πολύ καλά! Οργανώθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper γύρω από έλληνες τραγουδοποιούς που ζουν ή έχουν ζήσει (όπως εγώ) στο Λονδίνο, και έχουν, ο καθένας με τον τρόπο του, εμπνευστεί και επηρεαστεί από αυτήν την πόλη. Μαζευτήκαμε λοιπόν όλοι στο Acklam Village, σε μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα, να μοιραστούμε τα τραγούδια μας με τους Έλληνες του Λονδίνου ζωντανά, αλλά και με τους ακροατές του Pepper ραδιοφωνικά, να βρεθούμε μεταξύ μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τα σχέδιά μας και να παίξουμε τη μουσική μας σε ένα πολυπολιτισμικό κοινό. Τη συναυλία παρακολούθησε και μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα, αλλά αγαπάει τη μουσική και μιλάει την κοινή διεθνή γλώσσα της. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία του Γιώργου Μουχταρίδη, που πάντα βρίσκει τρόπους να υποστηρίξει νέους ανθρώπους και που εμένα προσωπικά με έχει βοηθήσει πολύ και τον ευχαριστώ μέσα απ΄ την καρδιά μου.

-Τα δύο επόμενα live σου είναι full band, με πρώτο αυτό της Στέγης, στις 8 Ιουλίου…
Ε.Σ.:
Μεσολαβεί και ένα πιο μικρό, αλλά εξίσου σημαντικό live στον Ιανό, στις 30 Ιουνίου, όπου, με είσοδο ελεύθερη, θα παίξουμε ακουστικά με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου άλμουμ μου 'Before Dawn' σε βινύλιο. Στο live της Στέγης, το οποίο περιμένω πώς και πώς, θα παίξουμε τα τραγούδια του 'Before Dawn' και του 'Wrong Direction', όπως και κάποιες folk διασκευές και θα έχουμε την χαρά να παίξουμε παρέα με την υπέροχη Κατερίνα Ντούσκα. Είναι μία εκδήλωση που γίνεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό Εν Λευκώ. Στις 3 Σεπτεμβρίου επιστρέφουμε από τις διακοπές ανανεωμένοι με ένα live στην ταράτσα του Gazarte.

-Εάν σου ζητούσα να συνοψίσεις τον ήχο του νέου άλμπουμ σου, τί θα έλεγες για το Before Dawn;
Ε.Σ.:
Οργανικό ακουστικό φολκ με ποπ πινελιές - ή κάτι τέτοιο!

 

-Τελικά , πήρες το πτυχίο της Νομικής; Και, εν τέλει, υπάρχει περίπτωση να ασκήσεις τη νομική; Ή, όλα είναι μουσική;
Ε.Σ.: Το πήρα το πτυχίο! Και μετά έκανα και μεταπτυχιακό LLM. Kαι ξεκίνησα και άσκηση, αλλά εκεί πια σιγουρεύτηκα ότι η δικηγορία δεν είναι για μένα. Οι σπουδές, όμως, ούτως η άλλως, δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με την δουλειά που θα κάνει κανείς στη ζωή του. Και που θα πρέπει να την αγαπάει για να την κάνει καλά. Γι' αυτό και εγώ το αποφάσισα. Ναι, τώρα όλα είναι μουσική. Αύριο, κανείς δεν ξέρει.

-Ελλάδα ή Βρετανία; Πού είσαι περισσότερο ο εαυτός σου;
Ε.Σ.:
Ελλάδα βέβαια! Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν νοσταλγώ και την Αγγλία. Μάλιστα σκοπεύω να γυρίσω εκεί στο άμεσο μέλλον και να προσπαθήσω να προωθήσω τη μουσική μου. Το θέλω πολύ.

-Έδωσες το In the light σε ένα συγκινητικό σποτάκι για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ, που λέει ότι «το καλό υπάρχει μέσα μας». Υπάρχει;
Ε.Σ.:
Το σποτάκι με συγκίνησε βαθιά και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ενδώσω στη διαφήμιση. Όλοι οι συντελεστές του σποτ ήταν εξαιρετικοί και δεν δυσκολεύτηκαν να με πείσουν ότι το in the light ήταν το τραγούδι που χρειάζονταν για να απογειώσουν το μήνυμα. Το καλό υπάρχει χωρίς αμφιβολία μέσα σε όλους τους ανθρώπους. Απλώς θέλουμε λίγη βοήθεια για να το εκφράσουμε. Και η μουσική σίγουρα βοηθάει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v