Διονύσης Τσακνής: Θεατρικές μουσικές στον Ιανό

O γνωστός τραγουδοποιός παρουσιάζει για πρώτη φορά τραγούδια που έχει συνθέσει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση σε δύο συναυλίες στον Ιανό.
Διονύσης Τσακνής: Θεατρικές μουσικές στον Ιανό
του Βάιου Μαχμουντέ

Για τον Διονύση Τσακνή οι συστάσεις περιττεύουν. Ωστόσο ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι πριν την επίσημή είσοδό του στη δισκογραφία είχε ασχοληθεί με τη σύνθεση θεατρικής μουσικής και πιο συγκεκριμένα από τις αρχές της δεκαετίες του '80, τότε που έκανε τα πρώτα του βήματα με το Θεσσαλικό Θέατρο. Μέχρι σήμερα, ο ίδιος μετράει πάνω απο 80 συνεργασίες σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

«Οι ώρες μουσικής που έχω γράψει για το θεάτρο, το σινεμά και την τηλεόραση είναι τριπλάσιες από την συνολική δισκογραφία μου», λέει ο ίδιος στο in2life. «Πρώτα ξεκίνησα από το θέατρο, κάτι που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό. Άρχισα να γράφω μουσική για θεατρικές παραστάσεις από το 1983, κάνοντας τα πρώτα μου βήματα με το Θεσσαλικό Θέατρο. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε η πρώτη μου επίσημη δισκογραφική δουλειά».

Αυτή την τριαντάχρονη και πλέον θητεία του στο θέατρο θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ο Διονύσης Τσακνής σε δύο συναυλίες στον Ιανό, τα Σάββατα 7 και 14 Μαρτίου. Στο πλευρό του θα βρίσκονται η ηθοποιός Ελένη Καρακάση, η τραγουδίστρια Ζωή Παπαδοπούλου, και τρείς καταξιωμένοι μουσικοί. Μάλιστα, το Σάββατο 7/3 θα συμμετέχει και η Άννα Παναγιωτοπούλου. Για αυτές τις συναυλίες ο Διονύσης Τσακνής επέλεξε να παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά τραγούδια που έχει γράψει κατά καιρούς για θεατρικές παραστάσεις και όχι μόνο.

«Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσω στο κοινό τις θεατρικές μου δουλειές. Ωστόσο δεν μου δίνεται η ευκαιρία να συμπεριλάβω το σύνολο της δουλειάς μου – και πώς θα μπορούσε να χωρέσει άλλωστε; Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η μπάντα που με συνοδεύει είναι αφαιρετική και δεύτερον διότι τα χορικά από τραγωδίες και κωμωδίες απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή ερμηνευτών. Για αυτές τις εμφανίσεις επέλεξα να παρουσιάσω μόνο τραγούδια που έχουν και ένα συναυλικό χαρακτήρα».

Τι ακριβώς θα ακούσουμε, λοιπόν, στον Ιανό; Έχουμε και λέμε: Τραγούδια από την παράσταση «Μαντάμ Σουσού» με την Άννα Παναγιωτοπούλου που είχε παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία την περίοδο '98-'99 στο Θέατρο «Βρετάνια», κομμάτια από τον δίσκο «Φώτα Παρακαλώ», από τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Το Τελευταίο Αντίο» και «Χωρικά Ύδατα» και από ταινίες όπως οι «Business στα Βαλκάνια» και «Γαλάζιο Φόρεμα». Φυσικά, δεν θα λείψουν και τα τραγούδια από την τελευταία του θεατρική δουλειά, την παιδική παράσταση «Ζέβρα Πυτζάμα».

Όταν τον ρωτάς ποιά θεατρική δουλειά είναι η αγαπημένη του, ο ίδιος απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Όχι επειδή ήταν η πιο πρόσφατη, αλλά πιστεύω ότι η «Ζέβρα Πυτζάμα» ήταν μια δουλειά που τη χάρηκα πάρα πολύ. Χωρίς να υποτιμώ άλλες δουλειές μου και κυρίως εκείνες που ανήκουν στο λεγόμενο πιο σοβαρό ρεπερτόριο, αυτή η παράσταση με ξεκούρασε. Νομίζω πως πετύχε η χημεία μεταξύ της Άννας Παναγιωτοπούλου, της Μαριανίνας Κριεζή και του Φωκά Ευαγγελινού».

Στα μελλοντικά του σχέδια είναι να παρουσιάσει ζωντανά και το σύνολο της θεατρικής του δουλειάς. «Αυτές τις συναυλίες στον Ιανό τις βλέπω και ως πρόκριμα για το σύνολο της θεατρικής μου δουλειάς με μεγάλη ορχήστρα και με ηθοποιούς. Με απασχολεί να δω πώς θα λειτουργήσει, πώς θα αντιμετωπιστεί». 




Info:
Παραστάσεις: Σάββατο 7 & 14 Μαρτίου
Ιανός (Σταδίου 24, τηλ. 210 32 17 810)
Ώρα έναρξης: 21:30
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00
Είσοδος: 12€ / Ελάχιστη κατανάλωση: 6€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v